StoryEditorOCM
4 kantunaCGO BILJANE DONJE

"Riko" priprema zahtjev za povećanje cijena: zbog korone, krize i rata, projekt bi mogao poskupiti za preko 100 milijuna, a država - kasni!

Piše Predrag Opačić
24. svibnja 2022. - 22:57

U 368 milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim dosada je utrošeno tek oko 30 posto predviđenih sredstava, a sve bi trebalo biti dovršeno do konca sljedeće godine! I nije to najgore: zbog velikog rasta cijena izvođač radova, slovenski konzorcij „Riko”, zasada najavljuje mogućnost podnošenja zahtjeva za financijsko povećanje ugovora!

Bio bi to, zasada, prvi službeni zahtjev za povećanje cijene, ali više ni raskid ugovora nije potpuno bezazlena i zanemariva mogućnost. S druge strane, ako se sredstva nekako i osiguraju, a dođe do proboja konačnog roka izgradnje (kraj 2023. godine), država bi se našla pred ozbiljnom opasnosti da plati ogromne penale jer većina sredstava od 368 milijuna (bez PDV-a) za ovaj je projekt stigla iz europskog Kohezijskog fonda. A CGO u Biljanima Donjim je samo jedan od velikih infrastrukturnih projekata koji se u Hrvatskoj grade ili su planirani sa značajnim udjelom EU sredstava, pa su svi, pogotovo oni koji nisu još ni započeli, pod velikim znakom pitanja.

Što se događa u Biljanima Donjim?

-Imamo ogromnih teškoća u ispunjavanju ugovora. Zbog poremećaja na tržištu i rasta cijena, u teškoćama su naši podizvođači i dobavljači materijala koji traže povećanje svojih cijena. Problem je tim veći što se ne radi o sitnim poremećajima koji bi se dali amortizirati, kaže Uroš Lavrenčić, „Rikov” voditelj projekta.

-Odakle su vam podizvođači?

-Uglavnom iz Hrvatske, za MBO tehnologiju angažirana je tvrtka iz Italije, a Nijemci vode tehnologiju pročišćavača otpadnih voda. Nešto podizvođača dolazi i iz Slovenije.

-O kolikim se postocima radi?

-Sada je to oko 30 posto ugovorene cijene, a bojimo se da će se poskupljenja nastaviti, jer su prognoze kretanja na tržištu za jesen još nepovoljnije, kaže Lavrenčić i objašnjava kašnjenje s rokovima:

-Različiti su razlozi za to. Nitko u trenutku potpisivanja ugovora nije mogao predvidjeti epidemiju korone, pa globalnu gospodarsku krizu i na kraju ovaj rat u Ukrajini koji su jako poremetili tržište. Za to nitko nije mogao biti spreman! Osim toga, u jednom je slučaju bilo kašnjenja ministarstva s raspisivanjem natječaja i izdavanjem građevinskih dozvola, ali to je, u odnosu na sve što se sada događa na tržištu, bilo još i podnošljivo.

-Razmišljate li o raskidu ugovora?

-Razmišljamo i o tome, ali to je trenutno zaista samo teoretska mogućnost, jer naš je cilj završiti projekt i predati ga naručitelju.

Slovenski konzorcij „Riko” trenutno u Hrvatskoj radi na osam projekata, ali je CGO Biljane Donje najveći, pa onda i najvažniji od svih, ali u svim se njihovim projektima traži rješenje kako bi predviđeni i ugovoreni radovi mogli biti nastavljeni. Radovi na gradilištu u Biljanima Donjim ni u jednom trenutku nisu prestali, a trenutno je angažirano 60 radnika i tim od desetak inženjera i administrativaca. Potpuno je jasno: za izvođača radova je rješenje jedino u tome da netko osigura dovoljno dodatnih sredstava za nastavak i dovršetak radova.

Tko bi to trebao biti?

Neki su izvođači radova u Hrvatskoj već zaustavili radove čak i na projektima u cijelosti financiranim sredstvima iz EU fondova jer ne mogu u okviru dogovorenih iznosa završiti objekte zbog poskupljenja građevinskog materijala i radova. A projekata s udjelom financiranja iz EU je jako puno. Sve su oči zato uperene prema Vladi i resornom ministru Davoru Filipoviću, ali iz nekih najava s državne razine, čini se kako u Zagrebu postoji nerealna procjena da bi teret poskupljenja na sebe trebali preuzeti – korisnici sredstava!

Doduše, pojavili su se i prijedlozi usmjereni na dodatno povlačenje sredstava iz fondova EU-a uz formiranje posebnog fonda iz kojeg bi bilo moguće pokrivati povećane troškove izazvane rastom cijena. Dakako, mogući su i dodatni krediti, ali i donošenje odluke o odustajanju od nekih projekata, pogotovo onih koji još čekaju početak radova, i spašavanje već započetih ili skoro dovršenih. Ni donošenje takve odluke ni pronalaženje načina da se započeti veliki infrastrukturni projekti završe – bez Vlade neće ići.

Što to znači za CGO u Biljanima Donjim?

-Trenutno stanje je takvo da bismo mogli biti četvrti izgrađeni Centar u Hrvatskoj i drugi Centar u Dalmaciji koji je izgrađen sredstvima iz EU fondova. Problem je u tome što bismo mogli biti i posljednji. Vlasnici tvrtke „Eko”, koja vodi ovaj projekt, a to su Zadarska Županija, gradovi Zadar i Benkovac, ni u snu ne mogu pokriti dodatne troškove izazvane rastom cijena. To nije moguće. Nacionalna podrška ovakvim projektima je nužna, kaže Dino Perović, direktor „Eka”, smatrajući da država mora dati odgovore na brojna pitanja.

Jedan od proceduralnih problema je sigurno i to što državna administracija i Vlada još uvijek nemaju razrađenu metodologiju na temelju koje bi korisnici sredstava trebali raditi izračun o povećanju cijena! Projekt CGO Biljane Donje je jednom već dobio korekciju cijene od 10 posto za udio iz EU fondova, ali je tih 10 posto preuzelo Ministarstvo. Sada se radi o kudikamo većim iznosima, ali ni to nije najcrnji scenarij: ako projekt ne bude dovršen do kraja 2023. godine, postoji i opasnost da država plati penale za cijeli Operativni program, a to su onda milijarde kuna.

Nakon dvije potvrde o razminiranju – na terenu otkrivene dvije granate!?

Jedan od brojnih tehničkih i administrativnih razloga za kašnjenje u izvođenju radova na CGO Biljane Donje je i – razminiranje! Naime, unatoč tome što je tvrtka „Eko” kao nositelj projekta imala čak dvije potvrde da je zemljište na kojem se CGO gradi sigurno i razminirano, izvođač radova je na terenu pronašao dvije granate! Vjerojatno su odbačene nakon razminiranja, ali to ne samo što je dovelo do zahtjeva za povećanje cijene izvođenja radova od čak milijun kuna (što na kraju nije prošlo), nego je zbog propisane procedure i rješavanja tog jednog zahtjeva izgubljeno vrijeme, a rokovi pomaknuti.

 

 

 

16. travanj 2024 13:34