StoryEditorOCM
4 kantunaOPTUŽENA ZA KRIMINAL

Rina Villani izgubila još jednu pravnu bitku: bivša predsjednica Zajednice Talijana Zadar legalno je smijenjena jer je krivotvorila izbornu skupštinu!

Piše Ivica Nevešćanin
27. studenog 2020. - 10:51

Rina Villani, dugogodišnja bivša predsjednica Zajednice Talijana Zadar, izgubila je još jednu pravnu bitku u pokušaju da ospori svoju smjenu s čela udruge prije dvije godine. Naime, Visoki upravni sud RH odbio je početkom rujna njenu žalbu protiv presude Upravnog suda iz Splita koji je potvrdio odluku Ministarstva uprave da je Villani s razlogom izbrisana iz registra kao osoba ovlaštena za zastupanje Zajednice Talijana Zadar jer je krivotvorila rezultate izborne skupštine udruge. Za novog predsjednika udruge Ministarstvo uprave je potvrdilo Igora Karuca.

MINISTARSTVO UPRAVE PRESJEKLO GORDIJSKI ČVOR U ZAJEDNICI TALIJANA ZADAR Nakon 18 godina 'svrgnuta' Rina Villani, novi predsjednik je Igor Karuc! Hoće li Villani na koncu i kazneno odgovarati? 

Odlukom Visokog upravnog suda kojeg potpisuje predsjednica sudskog vijeća Ljiljana Karlovčan-Durović utvrđeno je da žalba bivše predsjednice Zajednice nije osnovna, čime je u osnovi potvrđeno rješenje Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji od 6. srpnja 2018. kojim je prvi put odbijen zahtjev Villani za upis ovlaštene osobe za zastupanje Zajednice Talijana.

image
Igor Karuc, predsjednik Zajednice Talijana Zadar
Cropix

„Prvostupanjski sud je odbio tužbeni zahtjev tužiteljice radi poništenja spornog akta jer je na pravilno i potpuno utvrđeno činjenično stanje pravilno primijenio odredbe materijalnog prava, a ovaj sud nije našao bitnih povreda odredaba postupka – navodi se u obrazloženju presude Visokog upravnog suda i dodaje: „naime, prvostupanjski sud je temeljem činjenica utvrđenih tijekom postupka utvrdio da je osporeno rješenje tuženika zakonito jer zapisnici o izborima za članove skupštine zajednice koje je tužiteljica dostavila upućuje na zaključak da odluka o izboru članova skupštine te odluka skupštine o izboru osobe ovlaštene za zastupanje zajednice i likvidatora nije donesena u skladu s odredbama Statuta Zajednice Talijana Zadar, zbog čega je zahtjev tužiteljice pravilno odbijen kao i njezin tužbeni zahtjev istaknut u predmetu upravnog suda u Splitu”.

Podsjetimo, raskol u Talijanskoj zajednici dogodio se 2017. kada se većina članova pobunila protiv predsjednice Villani zbog autoritarnog načina vođenja udruge optužujući je za netransparentnost, sumnjive tokove novca, te da je udrugu pretvorila u obiteljski biznis u kojem se izravno okoristila ona, njezin suprug i sin. Pobunjeni dio zajednice, na čelu s Igorom Karucom, pokušao je osporiti njenu nelegalno sazvanu skupštinu, ali je zbog kalkulantstva zadarskog Ureda državne uprave Villani čak dvije godine nastavila voditi udrugu. Sredinom prošle godine Ministarstvo uprave je ipak potvrdilo Karuca za predsjednika, a Villani kreće u sudske postupke kojima pokušava osporiti njegov legalni izbor. Štoviše, zbog brojni sumnji u kriminalne aktivnosti bivše predsjednice Zajednice, Općinsko državno odvjetništvo u listopadu podiže optužnicu protiv Villani za kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave, za što je zapriječena kazna do pet godina zatvora, a krajem prošle godine Karuc najavljuje i podnošenje nove kaznene prijava protiv Villani za utaju poreza, krivotvorenje poslovnih knjiga i izvlačenje novca iz udruge. 

Rina Villani je provela 18 godina kao predsjednica Zajednice Talijana Zadar a prema riječima Igora Karuca i dokumentaciji udruge, samo tijekom zadnjih šest godina na čelu udruge sebi i članovima svoje obitelj isplatila je oko 1,1 milijun kuna, a za više od pola milijuna kuna troškova nema pokriće u nikakvoj dokumentaciji.

image
Presuda Visokog upravnog suda
Zadarski.hr
image
Presuda Visokog upravnog suda
Zadarski.hr
image
Presuda Visokog upravnog suda
Zadarski.hr
20. travanj 2024 13:51