StoryEditorOCM
4 kantunaSKANDALOZNO: KAKO JE ZAJEDNICU TALIJANA U ZADRU I DJEČJI VRTIĆ PINOCCHIO BIVŠA PREDSJEDNICA VODILA KAO OBITELJSKI BIZNIS U DUHU 'NAŠE STVARI'

Rina Villani u šest godina sebi, mužu i sinu isplatila 1.084.743,46 kuna, a za više od 500 tisuća kuna troškova nema pokriće!

26. prosinca 2019. - 22:59
RINA_VILLANI1-270509.2_thumb

Posljedice dugogodišnje vladavine Rine Villani, bivše predsjednice udruge Zajednica Talijana u Zadru, ne prestaju skandalizirati javnost: nakon što je zadarsko Općinsko državno odvjetništvo u listopadu podiglo optužnicu protiv nje za kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave, sada joj prijeti nova kaznena prijava i to za utaju poreza, krivotvorenje poslovnih knjiga i izvlačenje novca iz udruge.

Prijavu pripremaju članovi Zajednice na čelu s novim predsjednikom Igorom Karucom koji su ostali šokirani kad su prije nekoliko dana dobili rezultat poreznog nadzora i revizije nad financijama Zajednice i Talijanskog dječjeg vrtića Pinocchio u vlasništvu udruge. On naime sugerira da je gospođa Villani neprofitnu Zajednicu i dječji vrtić godinama vodila u duhu nekih nevladinih udruga s juga Italije koje preferiraju obiteljski biznis kao "našu stvar" (tal. cosa nostra). 

ODVJETNIŠTVO PODIGLO OPTUŽNICU PROTIV BIVŠE PREDSJEDNICE ZAJEDNICE TALIJANA ZADAR Rina Villani optužena za krivotvorenje službene isprave, prijeti joj do pet godina zatvora!

Konkretno, nadzorom Ministarstva financija za 2016. godinu utvrđeno je da je Villani zbog nemarnog vođenja financijskih knjiga i nepotpunog ispunjavanja financijskih obaveza, u toj godini oštetila državu za 43.486,47 kn, te da je sebi, temeljem nevjerodostojne dokumentacije, isplatila gotovinu u iznosu od 28.124,65 kn. U Zajednici se boje da je to tek vrh sante leda jer je u tijeku financijska revizija i porezni nadzor za 2015., 2017. i 2018. godinu.

- Kad je došao rezultat poreznog nadzora i kad su članovi saznali da moramo platiti gotovo 50 tisuća kuna, i to za 2016. godinu, ljudi su pobjesnjeli. Neki stariji članovi, koji su jako emotivni oko svega vezanog uz Zajednicu, odmah su htjeli o svemu obavijestiti policiju i odvjetništvo. Zamolio sam ih da to ne rade dok ne dobijemo izvještaje ostalih nadzornih tijela, odnosno da tek onda podnesemo novu kaznenu prijavu. Nažalost, imamo osnove sumnje da je Villani iz Zajednice i vrtića Pinocchio izvukla više od pola milijuna kuna koje ničim nije opravdala – govori nam predsjednik Zajednice.

Igora Karuca je kao novog predsjednika udruge potvrdilo Ministarstvo uprave u lipnju ove godine, nakon što je dvije godine trajao upravni spor između njega i Villani oko prava na vođenje Zajednice. Na koncu se ispostavilo da je Villani krivotvorila rezultate izborne skupštine udruge iz 2017. godine, a te dvije godine međuvlašća iskoristila je kako bi javno blatila Karuca i one članove zajednice koji nisu stali na njenu stranu. Štoviše, nakon što je Ministarstvo uprave definitivno potvrdilo Karuca za legitimnog predsjednika udruge, na Facebook stranici „Amici Zaratini” je svoje neistomišljenike nazvala „poslušnim psima”, vrijeđajući usput hrvatske institucije koje su donijele odluku kojom se stalo na kraj njenoj samovolji i, kako naglašava Karuc, autoritarnom vođenju Zajednice.

- To je njeno vođenje trajalo dulje od desetljeća iako statuti, po Zakonu o udrugama, propisuju vođenje udruge kroz maksimalno dva mandata. Dakle Villani je i statut Zajednice prepravila sebi u korist – kaže Karuc i dodaje da zbog tih javnih uvreda i objeda neki članovi Zajednice planiraju tužiti Villani za klevetu.

- Nadzorom Porezne uprave također je utvrđeno da je Villani neuredno vodila financijske knjige i nije ispunjavala financijske obaveze prema državi i jedinicama lokalne samouprave. Dokazalo se ono na što su članovi od početka ukazivali, a to je da je Villani, kao predsjednica tokom godina izvukla velike količine novca te tako sebi i svojoj obitelji priskrbila znatnu financijsku korist, a na iznimno veliku štetu Zajednice i vrtića – naglašava Karuc.

Kao potvrdu toj činjenici navodi da je u razdoblju od zadnjih šest godina, odnosno od prvog siječnja 2014. do 18. prosinca 2019., Villani na ime plaća, ugovora o djelu i raznih dodataka sebi isplatila 834.979,21 kuna, a usput je još 120.000 kuna podigla službenom karticom s bankomata.

U istom razdoblju Zajednica je njenom mužu Adamu Marušiću isplatila 106.961,26 kuna, a njihovom sinu, Mirku Marušiću, 61.478,20. Obitelj Marušić je u razdoblju od nepunih šest godina od Zajednice i vrtića dobila ukupno 1.084.743,46 kuna.

- A sad zamislite što bi se sve našlo kad bi proveli reviziju poslovanja od 2005. godine, kada je počela njena „vladavina”. Naime, za brojne isplaćene iznose nema računa, nema pravdanja troškova za podignutu gotovinu, na to upozorava i porezni nadzor, a troškovi su ogromni – kaže Karuc.

Ističe da je u Zajednicu Talijana Zadar od 2014. do danas ušlo 4 milijuna kuna, najviše donacije iz Talijanske unije i Regije Veneto, ali i drugih donatora te Grada Zadra i Zadarske županije. U istom razdoblju je dječji vrtić od istih izvora dobio oko 7 milijuna kuna, a cijelo to vrijeme Grad Zadar je plaćao pet odgajateljica u vrtiću, za što je izdvojeno 2,745.000 kuna (366 tisuća eura).

Karuca je posebno frapiralo kad su otkrili ugovore koje je Villani potpisivala sama sa sobom o radu na određeno i neodređeno vrijeme. Knjigovođe su naime pronašle ugovore iz 2014. godine u kojima Rina Villani u ime poslodavca, vrtića Pinocchio, sklapa ugovor o radu na određeno vrijeme s radnikom Rinom Villani, za mjesto v.d. ravnatelja vrtića. Potom u ožujku 2015. Villani sklapa aneks tog ugovora opet sama sa sobom, ali ovaj put na puno radno vrijeme. Konačno, 1. rujna 2016., kad je shvatila da nema potrebne stručne kvalifikacije za ravnateljicu vrtića, Villani opet samoj sebi, sada u svojstvu predsjednice Upravnog vijeća vrtića, izdaje „prethodnu suglasnost” da sa sobom kao v.d ravnateljicom raskida ugovor o radu od 1. listopada 2015. da bi na svoj prijedlog, kao v.d. ravnateljica, zasnovala radni odnos na neodređeno vrijeme, ali na mjesto voditelja ureda dječjeg vrtića!

- Na tom radnom mjestu, za koje natječaj nije bio proveden, gđa. Villani je mjesečno koštala vrtić 12.300 kuna bruto. Napominjem da radno mjesto voditelja ureda u dječjem vrtiću ne postoji niti u jednom vrtiću u Hrvatskoj i zato sumnjamo da je to bio samo još jedan od načina izvlačenja novca – smatra Karuc.

Na tome nažalost nije stala. Unutrašnja revizija je utvrdila da je Villani kao predsjednica Zajednice dala pozajmicu dječjem vrtiću od oko pola milijuna kuna koje vrtić nikada nije vratio. Tih novaca nema ni u vrtiću, napominje Karuc, kao ni 20.000 eura koje je vrtić, radi likvidnosti, dobio prilikom svog otvorenja od strane Talijanske unije.

- Uz pozajmice vrtiću gđa. Villani je izdavala pozajmice udruzi Dante Alighieri koju je osnovala Zajednica. Prostor je osigurao Grad Zadar, a predsjednik je čitav niz godina bio njezin sin, Mirko Marušić. Budući da joj očito niti to nije bilo dovoljno, gđa. Villani je preko raznih ugovora o djelu u razdoblju od 2015. do danas samoj sebi u ime Zajednice isplatila 86.173,43 kuna, svom suprugu Adamu Marušiću 65.478,77 kuna, a sinu Mirku Marušiću 29.290 kuna.

Jednom prilikom 2015. godine, isplatila si je više od 17.000 kuna kao voditeljica nekih radionica u trajanju od dva mjeseca, a za vođenje istih radionica studentima ili drugim vanjskim suradnicima bi platila oko 5.000 kuna. Dakle, ovdje je riječ o nepunih pet godina njenog predsjedništva, a sad zamislite koliko novaca je još uzela od 2005. godine, otkako je navodno izabrana za predsjednicu Zajednice prvi put. Namjerno kažem navodno, jer je legalnost i transparentnost svih njenih daljnjih novih izbora vrlo uputna – tvrdi Igor Karuc.

Porezni nadzor je također utvrdio da se Villani kreditnom karticom vrtića i Zajednice koristila kao svojom osobnom skoro svakodnevno. Redovito je podizala gotovinu, ali ne postoje dokazi na što je točno trošila. Po platnom prometu utvrđeno je da je kartice koristila izvan Zadarske županije, na putovanjima u Italiji i Zagrebu, plaćala je i troškove goriva iako Zajednica nema službeni automobil.

Kad su prije dvije godine počele iz Zajednice curiti informacije o nezadovoljstvu članova koji su predsjednicu optuživali za raznorazne zlouporabe, Villani je pokušala lobirati u svoju korist kod raznih lokalnih političara kako sve to ne bi došlo do javnosti, ali nije uspjela.

- Ukoliko netko nakon svih iznesenih činjenica o tome u kakvom je stanju Villani ostavila Zajednicu i dalje ima nedoumica, pozivamo ga da slobodno dođe u naše prostorije te će mu na zahtjev biti pokazani svi dokumenti i rješenja kojima se potvrđuje sve ovdje navedeno, a naši će mu članovi, njih 330, objasniti što je Zajednica Talijana u Zadru bila prije, a što je ona sada. Iza nje je ostao takav nered kojeg već mjesecima pokušavamo riješiti, ne samo u financijama. I prostorije udruge i vrtića su također bile zapuštene i to ćemo u najkraćem roku sanirati – poručuje na kraju predsjednik Karuc.

O nalazu poreznog nadzora Ministarstva financija, kao i drugim nalazima unutrašnje revizije i nezavisnih revizora o poslovnim aktivnostima Zajednice Talijana i vrtića Pinocchio htjeli smo razgovarati i s bivšom predsjednicom Rinom Villani, ali na naše upite i zamolbe poslane putem elektroničke pošte do zaključenja ovoga teksta nije odgovorila.


Vidučiću za savjetovanje isplaćeno više od 56 tisuća kuna
Iz platnog prometa i sastavljenih ugovora tokom godina jasno je vidljivo da je Villani na platnoj listi imala neke svoje prijatelje koji je danas brane na društvenim mrežama, a među njima je posebno zanimljiv angažman Vedrana Vidučića, vlasnika tvrtke MV Media Consulting i portala Megamedia koji je u 2018. i 2019. godini od Zajednice i vrtića dobio 15 uplata u ukupnom iznosu od 56.562 kuna. U ugovoru o poslovnoj suradnji od 1. lipnja 2018. sklopljenog između MV Media Consultinga i vrtića Pinocchio navodi se da će njegova tvrtka obavljati usluge „promicanja, istraživanja javnog mijenja, organizacije savjetovanja, poslovnih sastanaka te objave PR članaka na portalu Megamedia”, na rok od godine dana uz jednokratnu naknadu od 3.000 kuna plus PDV. „Do danas nismo uspjeli saznati ili negdje pronaći koje poslove je konkretno dotični obavljao, što za Zajednicu, što za vrtić” kaže nam Karuc.


 

Isplaćivala stotine tisuća kuna bez pokrića
Iz revizije financijskog poslovanja zajednice za 2015. godinu koju je obavila neovisna revizorska kuća, među ostalim je utvrđeno da je po sklopljenim ugovorima o djelu za razne aktivnosti isplaćen iznos od 198.269,84 kuna, međutim „u dostavljenoj nam dokumentaciji Udruge za 2015. godinu pronašli smo samo dva ugovora o djelu i jedan ugovor o autorskom djelu na bruto iznos od 8.976,84 kune. Za ostale obračune ugovora o djelu ugovore nismo vidjeli stoga se nije bilo moguće uvjeriti o kakvim se izdacima radi, odnosno usklađenosti istih sa statutarnim djelatnostima Udruge”.
U revizorskom izvješću se također navodi da je „u okviru materijalnih rashoda iskazan iznos od 78.469 kuna od kojeg se najveći dio odnosno 43.545,50 kuna, odnosi na usluge student servisa, ali iz dostavljene dokumentacije nije vidljivo o kakvim se poslovima radi i u kolikom trajanju, odnosno dokumentacija nije odložena uz isplate ili obračune.”
- Problem je što vrijednost takvih i sličnih poslova, za koje nema nikakvog pokrića, iznosi više stotina tisuća kuna. Mi smatramo da je to bio jedan od načina na koji se izvlačio novac iz Zajednice i vrtića – komentirao je predsjednik Zajednice Igor Karuc.

04. svibanj 2024 01:21