StoryEditorOCM
4 kantunaPOVRATAK U "LATICU"

Roditelji djece s teškoćama u razvoju: Vrijeme bez terapije i rehabilitacije za našu je djecu kao vrijeme bez hrane. A tako živimo već dva mjeseca...

Piše Ana Vučetić Škrbić
6. svibnja 2020. - 20:31

S današnjim danom, još uvijek se ne zna kada će s redovitim radom početi Dječji vrtić "Latica", rehabilitacijski centar za djecu s teškoćama u razvoju, niti što roditelji mogu očekivati 11. svibnja, kada bi predškolske ustanove trebale početi funkcionirati po novim uputama.

U čemu je zapravo problem? Iako se od početka provođenja epidemioloških mjera "Latica" svrstava među “klasične” vrtiće, pa se na njih primjenjuju ista pravila kao i na druge predškolske ustanove, riječ je o sasvim drugačijem načinu rada.

Naime, Dječji vrtić "Latica" ima status vrtića i rehabilitacijskog centra za djecu s dijagnosticiranim razvojnim teškoćama. U posebnu skupinu tog vrtića idu djeca čije je stanje takvo da ih nije moguće inkluzivno upisati u redovne programe. Roditelji mališana koji pohađaju "Laticu" očajni su zbog situacije u kojoj se nalaze već dva mjeseca jer je njihovoj djeci svaki dan, a kamoli tjedan ili mjesec dokinutog vrtića, put u regresiju i težak za podnošenje. Iako roditelji dio rehabilitacije i vježbi odrađuju doma sami, teško je to nazvati punom zamjenom za stručnu pomoć kakvu je dijete prije dobivalo u vrtiću. Zato su odlukom Stožera da se 11. svibnja vrtići, pa tako i "Latica", otvaraju samo za onu djecu čija oba roditelja imaju radnu obvezu i nemaju ih kome ostaviti na čuvanje, u najmanju ruku - razočarani.

- Sve što za sada znamo su nejasne upute da se otvaraju tek dežurstva redovnih vrtića, i to za djecu čija su oba roditelja u aktivnom radnom statusu. Moj sin je u "Latici", skupa s još trojicom dječaka, u skupini za autizam. Upis, dakle, ne ide po principu zaposlenosti roditelja. Potpuno je svejedno rade li ili pak ne rade jedan ili oba djetetova roditelja. Ako ima teškoće opisanog opsega, utvrđene medicinskom dijagnostikom i procesom vještačenja, dijete se upisuje. Jer "Latica" nije čuvalište djece, nego nešto potpuno drugo - kaže nam Daniela Dunat Amon, majka trogodišnjeg Maura, dodajući kako je ta činjenica vrlo bitna jer postavlja potrebu nužnog razgraničenja klasifikacije "dječjih vrtića" oko aktualnih epidemioloških mjera i dozvole ponovne uspostave rada.

- Skupine u "Latici" imaju od troje do petero djece, ne dvadeset troje niti dvadeset petero kao u klasičnim vrtićima. Djeca imaju stručne njegovateljice koje im obavljaju higijenu i toaletnu njegu te zdravstvenu voditeljicu koja prati aktualno zdravstveno stanje svakog djeteta i podrobno je upoznata s njegovom anamnezom.

Dakle, mogućnost pridržavanja svih epidemioloških mjera ovdje je na razini puno većoj od ijednog redovnog vrtića, što zbog malih skupina djece koja ionako socijalno ne kontaktiraju poput redovne djece, što zbog dodatnog osoblja zaduženog samo za higijenu djece, dok voditelji skupina rade isključivo stručni rehabilitacijski dio - kaže ova majka koja, kao i drugi roditelji djece s teškoćama u razvoju, smatra da je neophodno razdvajanje rehabilitacijskih centara sa statusom vrtića od redovnih, kako bi rad mogao početi što prije.

- Vrijeme bez terapije i rehabilitacije za našu je djecu, figurativno, ali vrlo realno, gotovo kao da im toliko uskraćujemo hranu - kaže Daniela Dunat Amon, čiji je Mauro uvođenjem mjera Stožera ostao bez svog vrtića, privatne rehabilitacije te rehabilitacije i likovnih radionica u Udruzi za autizam Zadar. I tako već dva mjeseca...

- Potpuno razumijem sve naše roditelje i djecu, imamo puno empatije i znam da im u ovoj situaciji nije lako. Ali, u ovom trenutku naša je primarna zajednička zadaća, zajedno s roditeljima, spriječiti širenje epidemije i sačuvati zdravlje. Samo tako možemo biti spremni za vraćanje u puni program kada se donese takva odluka. Jer dogodi li se ulazak virusa u ustanovu, to će nas ponovno vratiti na početak - kaže ravnateljica "Latice" Vesna Penjalov, koja je upravo danas od Ministarstva dobila detaljne preporuke o mjerama u ovoj trećoj fazi koja počinje 11. svibnja.
- Sve upute, koje smo dužni poštovati, i dalje se odnose na sprječavanje širenja zaraze i tako će ostati iduća dva tjedna. Do tada nastavljamo s radom kod kuće kojemu smo se svi brzo prilagodili i izvukli maksimalno koliko smo mogli iz ove situacije - kaže ravnateljica vrtića.


Evo što na upit o trenutačnoj situaciji odgovaraju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Za svu djecu s teškoćama, kao uostalom i za ostalu djecu, vrijedi preporuka da ostanu kod kuće ako je ikako moguće. Roditeljima djece s teškoćama preporučuje se telefonska konzultacija s liječnikom koji je upoznat sa specifičnim zdravstvenim stanjem djeteta prije konačne odluke - poručuju iz Zavoda.

17. travanj 2024 17:44