StoryEditorOCM
4 kantunaTKO JE KRIV?

Roditelji pokojnog Kristiana Vukasovića od države traži 700.000 kuna: Odvjetnik Ljubičić: Počinjeni su propusti u zatvoru, liječenju i tijekom istrage

Piše Iva Ivanac
9. ožujka 2021. - 13:57

- Vraćam se prošlosti i teško je, ali bitno je da pravda izađe na vidjelo. To je sada jedino bitno, kratko je kazao Stipan Vukasović, otac pokojnog Kristiana, nakon pripremnog ročišta održanog u utorak na Općinskom sudu u Zadru.

Sudski postupak u kojem Kristianovi roditelji, Stipan i Kristina, traže 700 tisuća kuna naknade od države zbog smrti svoga sina, odlukom Vrhovnog suda prebačeno je u Zadar. Kristian je preminuo u splitskom zatvoru u kolovozu 2019. gdje je dospio četiri mjeseca prije zbog potpaljivanja niskog raslinja i maslina u blizini svoje kuće. Iz zatvora je prebačen u bolnicu zbog moždane kome, a kako je u nju dospio nikad nije razjašnjeno. 

Kao krivce za smrt 18-godišnjeg Kristiana iz Jasenica kod Omiša, roditelji u tužbi navode Općinsko državno odvjetništvo u Splitu, Općinski sud na Dračevcu, Zatvor na splitskim Bilicama te Bolnica za osobe lišene slobode na Svetošimunskoj cesti u Zagrebu. U tužbi je istaknuto kako se s Kristianom, koji je bio dijete s razvojnim poteškoćama, tijekom istrage i suđenja nije postupalo sukladno njegovoj dobi i psihofizičkom stanju.

Odvjetnik Vinko Ljubičić koji zastupa Kristijanove roditelje kazao je sutkinji Ivani Čačić Brčić kako ostaje pri svemu navedenom u tužbi i svih iznesenih dokaza, a sutkinji je napomenuo kako će naknadno dostaviti imena još nekoliko svjedoka kojih treba saslušati. Naime, odvjetnik Ljubičić je pokušavao doći do imena svih osoba koji su u ćeliji boravili s pokojnim Kristianom, ali cjelokupni popis osoba još uvijek nije uspio nabaviti. Stoga je zamolio sud za još malo vremena. Za slučaj da ne uspije u svom naumu, sud će službenim putem pribaviti imena osoba koji su boravili u ćeliji s preminulim Kristijanom.

- Smatramo da je smrt pokojnog Kristiana uzorkovana propustom u sustavu tretiranja i liječenja tijekom pravosudnih postupaka, osobito prilikom izdržavanja istražnog zatvora, a najviše imajući u vidu način na koji je Kristijan liječen. Zadovoljni smo postupanjem suda u Zadru, nije bilo nikakvih iznenađenja. Sud je prihvatio sve dokaze ali je vrlo indikativno da se država, odnosno tuženik protive izvođenju dokaza vještačenja Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Sud je sada praktički taj dokaz na neki način prihvatio jer je prihvatio dokaze obiju stranki, pa ćemo vidjeti što će se dogoditi tijekom izvođenja postupka. Nadamo se da će se utvrditi istina, kazao je novinarima odvjetnik Vinko Ljubičić naglašavajući kako će prihvatiti sve dokaze koji bi doprinijeli utvrđivanju okolnosti smrti 18-godišnjeg Kristiana.

- Za sljedeće ročište pozvani su svjedoci, a pribavit će se i odgovarajuća dokumentacija. Pokušat ćemo saznati imena svih onih koji su s pokojnim Kristijanom boravili u ćeliji, a nabava tih imena je vrlo težak i zahtjevan posao. Idućih troje svjedoka su jedni od onih koji su bili s njim u ćeliji prilikom izdržavanja istražnog zatvora, kazao je odvjetnik Ljubičić ponavljajući kako je njihov cilj utvrditi što se točno dogodilo, od prvog do zadnjeg dana Kristijanovog boravka u zatvoru.

- Preminuli je u zatvoru boravio nekih četiri mjeseca, a gotovo pola tog vremena proveo je u zatvorskoj bolnici. Očito je da mu je bilo potrebno liječenje izvan ustanove ili nekakve druge mjere koje bi mu pomogle, a osobito imajući u vidu i činjenice da su određene nadležne službe raspolagale podacima o njegovom zdravstvenom stanju prije nego što je nad njim određen istražni zatvor, naglasio je Ljubičić.

17. travanj 2024 15:57