StoryEditorOCM
4 kantunaUVJETNE KAZNE

Roditelji petero djece prevarili muškarca sa zadarskog područja preko oglasnika za traženje partnera: rekla mu da stiže, a onda joj ‘zakuhao‘ motor

Piše Božana Sviličić
24. studenog 2021. - 09:38

Zbog prevare 56-godišnjeg muškarca sa zadarskog područja preko internetskog oglasnika za traženje partnera "Mala Strana", roditelji petero maloljetne djece iz Botinovca, izvanbračni supružnici, Lj. O. (29) i J. O. (32), na Općinskom sudu u Zadru osuđeni su na uvjetne zatvorske kazne.

Supružnici su tijekom rujna 2017., u namjeri da se protupravno okoriste, na internetskom oglasniku za traženje partnera "Mala Strana" postavili oglas sa slikom nepoznate ženske osobe i brojem telefona. Kada se na njihov oglas javio muškarac sa zadarskog područja, LJ. O. mu je rekla da ima 46 godina, da je slobodna i bez djece nakon čega mu je njezin suprug poslao fotografije nepoznate ženske osobe sa tekstualnom porukom: "javi jesi dobio, pusa".

Ona mu je potom u telefonskom razgovoru rekla da bi došla kod njega u Dalmaciju, ali da nema novca, te je zatražila da joj pošalje dvije tisuće kuna za autoput i benzin, zbog čega je 56-godišnjak 19. rujna 2017. na njeno ime uplatio 1.700,00 kuna koje je ona podigla u poštanskom uredu Koprivnica, nakon čega mu je rekla da kreće prema njemu.

Nakon dva sata ga je, međutim, opet nazvala te mu ispričala da joj se pokvario automobil u Sesvetama i da na račun njezinog brata uplati još dvije tisuće kuna radi popravka, što on nije htio učiniti, nakon čega su mu se oboje prestali javljati.

Muškarac je posvjedočio na sudu kako živi u Češkoj već 30 godina, te da mu je kada je došao kući na odmor, palo na pamet s nekim stupiti u kontakt, s nekom ženskom osobom preko Interneta. Naveo je kako se razveo prije godinu dana.

Otišao je na stranicu naziva "Mala vrata" na kojoj se javljaju ljudi koji se međusobno žele upoznati radi poznanstva, ali naravno gdje su moguće dublje veze. Na jednom oglasu bila je fotografija gospođe koja mu se vizualno svidjela, te joj se javio na taj oglas i razgovarao sa ženskom osobom, vjerujući da se radi o toj ženi na slici.

Ona mu je rekla da nije udana, da je slobodna, da ima 45 godina, te da bi došla kod njega u Dalmaciju na par dana da se upoznaju, pa da bi se onda vratili kod njezine familije u unutrašnjost da se upoznaju. Rekla je da živi sa mamom i tatom. Međutim kako je navela da ne radi pitala ga je bi li joj mogao dati novac za benzin kao putni trošak. Kada je počela govoriti da joj se pokvario auto, da joj se puši iz auta, da je zvala HAK, palo mu je na pamet da se radi o prevari, te je sve prijavio policiji.

Supružnici su pak na raspravi priznali kazneno djelo, te su osuđeni na uvjetnu kaznu od šest mjeseci s rokom kušnje od dvije godine.

Prilikom izbora vrste i mjere kaznenopravne sankcije sud je uzeo u obzir sve otegotne i olakotne okolnosti na strani oboje okrivljenika. Sud je kod oboje kao olakotnu okolnost uzeo iskreno priznanje i iskreno izraženo žaljenje i kajanje zbog počinjenog kaznenog djela, te korektno držanje pred sudom. Uz to, olakotna im je bila okolnost da su pokazali spremnost nadoknaditi štetu oštećeniku, kao i to da su roditelji petero maloljetne djece. Kao otegotnu okolnost sud je uzeo u obzir ponašanje oboje okrivljenika nakon kaznenog djela, uzevši pri tome u obzir da su oboje već kazneno osuđivani za ista ili istovrsna kaznena djela.

16. travanj 2024 11:50