StoryEditorOCM
4 kantunaHNK ZADAR

Roditelji: Tjeraju nam djecu iz Škole nogometa, jer žele stvarati Messije!? Krešimir Gojun: Nije moguće s tolikim brojem igrača kvalitetno raditi

Piše Predrag Opačić
29. lipnja 2021. - 21:38

Odluka vodstva HNK Zadar da svoju Školu nogometa smanji za određeni broj djece kako bi se klupski treneri mogli ozbiljnije posvetiti manjem broju nadarenijih dječaka i tako stvarati kvalitetne igrače za starije dobne kategorije, izazvala je reakciju dijela roditelja čijoj je djeci sugeriran upis u neki drugi nogometni klub. Na tu temu je u Klubu održan sastanak s roditeljima, ali neke od njih to nimalo nije umirilo, a to je urodilo pismom u kojemu se izražava ogorčenost roditelja.

-Iz Škole nogometa HNK Zadar izbačeno je stotinjak djece pod opravdanjem da samo zadržavaju one koji su sposobni napraviti nešto više u nogometu. A do jučer su sva ta djeca igrala prvu postavu, a neka i drugu. Igrali su nogomet i voljeli ga, išli 8 godina zajedno na treninge svaki dan, po ledu, buri i suncu. Bolesni i umorni, ali nisu propuštali treninge jer se oni druže, uče i raduju djetinjstvu! Famozni nam je „Mercedes slučaj” Krešimir Gojun oličenje profesionalnosti, kao i njegovi treneri, lijepo održao predavanje bez puno objašnjenja da se naša djeca moraju ispisati iz Kluba i da postoje drugi klubovi, jer on stvara Barcelonu, kako je rekao. Ne obazirući se na psihološku stranu djeteta kojemu mi moramo doći kući i i reći da za njega više nema treninga jer on s 12 godina nije kapacitet igrati, to jest trenirati u Školi nogometa koja stvara buduće Messije, a tragična je činjenica i realnost da taj isti HNK Zadar igra 4. ligu uglavnom protiv amatera koji skinu trliš i obuju kopačke. Pa i u takvim okolnostima, zahvaljujući velikim stručnjacima, jedva uspijevaju zadržati vodstvo, stoji u pismu.

-Na upit roditelja koji su to kriteriji, oni nam nisu dali odgovor, rekli su da nemaju vremena, na upit roditelja tko je odlučivao o djeci koja ostaju, a koja se moraju ispisati iz Kluba, također nismo dobili adekvatan odgovor, brljalo se, pa treneri, pa Gojun, pa Knežević, a direktor kluba se nije udostojio ni doći na taj sastanak gdje se djeca izbacuju iz Kluba pod objašnjenjem da on „tu nema što raditi”. Meni je drago da se gradski nogometni klub može odreći 100 članarina redovnih mjesečnih platiša po 250 kuna, znači da novaca ima iako sami kupujemo dresove, te ih vozimo na utakmice izvan terena na Višnjiku. Ali, tko si ti da mi tjeraš dijete iz kluba i ne daš mu djetinjstvo, pitaju se roditelji stotinjak djece koji su izračunali da su godišnje Klubu davali 300.000 kuna članarine.

-Jasno je da to „stručnjacima” nije veliki novac kad će Grad dati 2,5 milijuna pozajmice koju će, da apsurd bude još veći, opet uzeti od nas građana-roditelja čiju su djecu izbacili iz Kluba. Za 300.000 kuna moglo se zaposliti dva-tri mlada trenera koji imaju strpljenja raditi s djecom koju su već danas „stručnjaci” osudili i proglasili ih netalentiranom, odnosno koja nikad neće postati Messi. Podsjetimo, taj isti „stručnjak” je došao iz kluba koji je proglasio Modrića netalentiranim i nisu ga htjeli u svojim redovima. Gojun? Knežević? Upravo ste potpisali jal 200 roditelja, plus bake, djedovi i rodbina, koji opet neće glasati za sadašnju vlast jer ste moje dijete potjerali! Tko ste vi, pitaju se roditelji djece kojoj je sugeriran odlazak iz HNK Zadar.

Komentar i objašnjenje cijele situacije zatražili smo od direktora Damir Kneževića koji nam je obećao brze odgovore. Na žalost do zaključenja ovog teksta, odgovore nismo dobili, ali ćemo ih objaviti čim stignu.

Prije desetak dana na Facebook profilu HNK Zadar o reorganizaciji Škole nogometa progovorio je njen prvi čovjek Krešimir Gojun. Evo što je kazao:

image
Krešimir Gojun
ŠC Višnjik

-Nakon detaljne raščlambe stanja u trenutku kad sam preuzeo sve mlađe kategorije činjenice su pokazale da imamo masovnost koja nužno vodi u improvizaciju. Temeljiti djelovanje na improvizaciji jednostavno nije održivo za klub koji je, kao HNK Zadar, nedvosmisleno istaknuo da u određenom roku u mlađim kategorijama želi postići kontinuitet prepoznatljive igre, pobjednički mentalitet i što bolje rezultate i plasmane, izjavio je Gojun.

U tekstu se navodi da su struka i praksa odavno utvrdile da je u bilo kojoj selekciji optimalni broj igrača "po jednom treneru" - 15.

-Ako jedan trener ima 40 igrača, a to smo predugo imali mi, onda nije moguće s tolikim brojem igrača kvalitetno raditi i uraditi sve što je potrebno da bi se uspostavio i održao kontinuirani razvoj. Trener tada objektivno nema ni vremena ni mogućnosti poduzeti sve što bi trebao i zato je to improvizacija. S 15 igrača jedan trener može raditi da se improvizacija izbjegne.

Jasno je da HNK Zadar nema mogućnost, prije svega novčanu podlogu, da bi angažirao još više trenera. To je realno stanje.

- Kad sam došao u HNK Zadar odmah smo se usuglasili oko jednoga od klupskih ciljeva, oko onoga da klub treba učiniti sve da bi postao nositelj kvalitete u Zadru i u Zadarskoj županiji. Drugim riječima da najboljoj djeci omogući najbolji mogući razvoj. Uz druge ciljeve i za taj sam dobio mandat i odgovornost, zaključio je Gojun.

28. travanj 2024 07:56