StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON ČETIRI GODINE PRIKUPLJANJA PODATAKA

Roman Segarić završio knjigu „Leksikon zadarskih laureata“ – pola stoljeća dodjeljivanja nagrada!

Piše L.Burčul
23. svibnja 2017. - 19:23
RomanSegarić.JPG

Nakon pune četiri godine pisanja i prikupljanja podataka, Zadranin Roman Segarić zgotovio je knjigu koju je naslovio „Leksikon zadarskih laureata“.

- Došlo se do brojke od 300 ispisanih „kartica“, sve je obuhvaćeno i posloženo. Kronološki, obuhvatio sam period od 1964. do 2016. godine. Iako se radi o 52 godine, bile su ratne dvije godine kada se nagrade nisu dodjeljivale, tako da govorimo o točno pedeset godina proglašenja laureata – kaže Roman Segarić.

Segarić kaže da je knjiga zapravo upravo ove godine zahvaća tri jubileja: 50 godina dodjeljivanja javnih priznanja u Zadru, četvrt stoljeća dodjeljivanja priznanja u demokratskoj Hrvatskoj, te dva desetljeća dodjeljivanja županijskih priznanja.

- Zadarska županija godišnja je priznanja i nagrade počela dodjeljivati 1997.godine, prvo je bilo Anti Gotovini – kaže Segarić.

Brojnim generacijama bit će zanimljivo pregledati laureate kroz 26 godina socijalističkog razdoblja, koje je Segarić u knjizi detaljno obradio.   

Iako je cijeli materijal za knjigu ispisan i „brižljivo“ pohranjen, tiskano izdanje neće tako skoro ugledati svijetlo dana.

- Postoje dva razloga. Prvo, sada ustrajno radim na prikupljanju svih fotografija i tu nisam gotov. Drugo, za tiskanje knjige trebaju sredstva, obratio sam se Gradu i Županiji te očekujem odgovor. Po mom mišljenju bilo bi idealno da knjiga iz tiska izađe uoči Dana Grada Zadra, s obzirom da se upravo ove godine poklapaju svi jubileji o kojima sam govorio – naveo Roman Segarić.

Knjiga obuhvaća i popis osoba koje su proglašene počasnim građanima Zadra, a imena dobitnika nagrada i grba Grada Zadra, diploma Skupštine općine Zadar za pojedince i za pravne osobe ili organizacije su odijeljene od javnih priznanja Zadarske županije.

S podnaslovom „pola stoljeća dodjeljivanja javnih priznanja“, Leksikon zadarskih laureata na kraju donosi i popis čelnih ljudi Zadra u periodu od 1961. do 2017.godine, te Zadarske županije od 1993. do 2017.godine.

01. svibanj 2024 12:14