StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: PROŠLO JE 35 DANA OD OLUJNOG NEVREMENA, A GRADSKI MOST JE JOŠ UVIJEK BEZ RUKOHVATA

Ronioci mjesec dana ne mogu pronaći ostatke mosta! Pokušat će ponovno idući tjedan!

13. kolovoza 2019. - 00:00
most_rukohvat-120819

Više od mjesec dana prošlo je od olujnog nevremena koje je poharalo Zadar, kada su za nekoliko minuta polomljene stotine stabala, deseci automobila oštećeni i uništena kamp naselja. Zadar je bio pogođen "najezdom" šijuna (pijavica) koji su doslovno čupali sve pred sobom, pa je tako stradala i metalna ograda na gradskom mostu. Sedam dijelova rukohvata od nerđajućeg čelika vjetar je jednostavno otrgnuo i zakovitlao u more. Desna strana mosta, gledano s kopna, u hipu je ogoljena u dužini od nekih 20 metara, a kako su u rukohvatu smještena i rasvjetna tijela, most je ostao i bez noćne rasvjete koje lijepo ističe njegovu hodnu liniju.

Dan nakon oluje iz gradskog su odjela za komunalne djelatnosti najavili povratak rukohvata na svoje mjesto, uz eventualni popravak, no, eto, prošlo je više od mjesec dana, a tih 20 metara mosta je još uvijek zavijeno u oblogu od linoleuma koja štiti instalacije od novih oštećenja.

- Na žalost, tako je. Vjetar je tu noć iščupao rukohvat mosta i razbacao dijelove u na sve strane. Nestalo je sedam dijelova rukohvata. Dva su odmah izronjena, nekoliko ih je pronađeno na samom mostu. No nekoliko komada još uvijek nedostaje, odnosno, potrebno ih je izroniti – kaže nam Robertino Dujela, pročelnik gradskog Odjela za komunalne djelatnosti.

- Vremenske neprilike i radovi na izgradnji obalnog zida u Jazinama ispred Ljepotice razlog je što ronioci dosad nisu uspjeli pronaći dijelove rukohvata koji nedostaju. Naime, građevinski radovi zamućuju more, kao i utjecaj juga, tako da je vidljivost kod ronjenja jako loša – objašnjava Dujela i dodaje da će idućeg tjedna ronioci volonteri pokušati pronaći potrgane dijelove. Na raspolaganju Gradu Zadru stavili su se članovi Kluba podvodnih aktivnosti Zadar.

- Ako ronioci ne budu pronašli sve dijelove, gradski koncesionar za održavanje rasvjete na mostu, tvrtka Marex, morat će pronaći neko zamjensko rješenje jer tvrtka u Sloveniji koja je po kalupu izradila rukohvate od nerđajućeg čelik više ne djeluje. Pametniji ćemo biti idućeg tjedna, nakon što ronioci pregledaju podmorje uokolo mosta.

Grad je, dodaje Dujela, svjestan činjenice da gradski most zaslužuje temeljitu obnovu, možda i neka nova rješenja, te da bez odgode treba tražiti model za njihovu primjenu.

- Kada se nedavno dogodila tragedija u Genovi, gdje je pao pješački most, Ministarstvo graditeljstva je od svih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj koje na svom području imaju sličan objekt zatražilo njegovu statičku procjenu. Naš gradski most je statički stabilan, ali svejedno zaslužuje temeljitu obnovu. Sredstva koja bi za to koristili mogli bi dobiti od državnih izvora, no preduvjet je da imamo izrađeni projekt sanacije i konzervatorske uvjete. Vrijeme, naime, čini svoje, most propada i njegovoj obnovi treba što prije pristupiti – zaključuje gradski pročelnik za komunalne djelatnosti.

20. travanj 2024 07:47