StoryEditorOCM
4 kantuna"NE DAJU DA RADIMO"

Rubeša i Meštrović postavili 3 uvjeta - revizija, smjena Žilavca i ponovni izbor sportskog direktora! Pitaju se i gdje je otišlo 500 tisuća kuna?!

Piše Iva Ivanac
5. travnja 2022. - 18:26

Predsjednik Nadzornog odbora Košarkaškog kluba Zadar, Ante Rubeša i član NO-a, Enio Meštrović, održali su izvanrednu konferenciju za medije zbog, kako navode, novonastale situacije u klubu.

Rubeša je objasnio situaciju nelegitimnosti Nadzornog odbora, dodajući kako su, nakon odlaska Ivana Sunare, od Grada Zadra, vlasnika kluba, tražili da se broj članova NO-a smanji s devet na pet članova.

- Grad nije poslušao naš zahtjev te su odlučili broj članova smanjiti na sedam. Prema toj podjeli, današnjom skupštinom NO bi s četiri člana postao legitman. Međutim, danas se dogodio novi moment gdje Grad kao vlasnik nije predložio novog kandidata na Skupštini koji bi „popunio“ mjesto Damira Burčula. U medijima se navodilo da je to trebao biti Davor Karlović, ali on se na današnjoj Skupštini nije pojavio niti je ta točka uvrštena u Dnevni red Skupštine. Stoga se ova dubioza oko KK Zadar nastavlja dalje jer NO ni s današnjim danom nije postao legitiman, kazao je Rubeša dodajući kako je po pitanju KK Zadar u Gradu komunicirao sa zamjenikom gradonačelnika Antom Babićem.

- Babić nam je tvrdio da se na Glavnoj skupštini može predložiti novi član, jer nismo raspušteni već smo samo izgubili legitimitet zbog nedostatka članova. Međutim, danas nam je javni bilježnik kazao kako to nije točno jer je HDZ-ova zamjena trebala biti uvrštena u Dnevni red Skupštine, a nije bila. Stoga se ova agonija nastavlja, istaknuo je Rubeša objašnjavajući zbog čega su ušli u sukob s Upravom.

Rubeša i Meštrović navode kako se novac u klubu i dalje netransparentno troši, ali i kako financijsko izvješće kluba „nije prošlo“ NO. Ističu, kako su saznali frapantne iznose za pojedine stavke te kako su upravo zbog tih iznosa „povukli“ točku Dnevnog reda s posljednje sjednice Gradskog vijeća Grada Zadra koja se vezala uz davanje suglasnosti za kredit Klubu u iznosu od 3,7 milijuna kuna.

- Od prvog dana je odbijana naša revizija pod izlikom da nema novca, a tada je novca bilo. Uvidom u financijsko stanje došli smo do saznanja da je direktor opravdavao nebulozne troškove kao što je trošak smještaja za igrače koji iznosi 505 tisuća kuna za razdoblje od 10. kolovoza do 29. rujna za nekih 8 do 9 igrača. To je neodgovorno i bezobrazno prema svima onima koji nemaju kanalizaciju u gradu ili vrtićku skrb, a ovaj klub se financira sredstvima Grada. Također, trgovački lanac Tommy jedan dio sredstava uplaćuje na račun, dok iznos od 152 tisuće kuna daje na potrošačkoj kartici. Do danas nismo uspjeli dobiti niti jedno pravdanje za tu potrošačku karticui ne znamo na što je taj novac potrošen, tako da postoji osnovana sumnja da direktor to troši na sebe, govori Rubeša dodajući kako zbog nesavjesnog poslovanja neće vratiti suglasnost za kredit na Gradsko vijeće dok god je Žilavec na čelu uprave KK Zadar.

- Od početka nam podmeću noge, ne žele da se stvari iskristaliziraju kako bi se vidjelo u kojem je stanju Klub. Ne daju nam da radimo! Sve smo odobravali što je od nas traženo kroz Gradsko vijeće, izglasan je rebalans i proračun koji je trebao biti dovoljan za kraj ove sezone. Međutim, taj je novac već potrošen, a nekima plaće još uvijek nisu isplaćene. S proračunskim novcem je isplaćen i kredit za koji mi nismo znali, a koji je dignut prije izbora. Nama se sve radi iza leđa! Kao NO bi trebali nadzirati rad, ali ne možemo nadzirati kaos i samovolju koja proizlazi od direktora i izvršne vlasti. Dovodi nas se u situaciju da nas se građanima prezentira kao destruktivce, ali mi tu nismo došli zbog ikakvih beneficija već želimo građanima dat ono malo što im pripada, kazao je Meštrović dodajući kako je Grad, točnije izvršna vlast, te gradonačelnik Dukić i pročelnik za financije Ivan Mijolović preuzeli odgovornost nad klubom jer nisu ispoštovali uvjete.

- Ponavljam, uvjeti su neovisna revizija, a sada i ostavka direktora Žilavca zbog netransparentnosti i ponovni izbor sportskog direktora. Sada neka se Žilavec i izvršna vlast misle kako će se opravdati igračima, a mi stojimo iza igrača i radne zajednica istog trenutka kad se ispune naši uvjeti na kojima smo inzistirali od početka, kazao je Meštrović.

Rubeša je usporedio KK Zadar s malignim bolesnikom čije maligno tijelo treba kirurški odstraniti, a dotakli su se i ugovora s Višnjikom za najam sportskih dvorana. Kazali su kako se na godišnjoj razini najam plaća 2,4 milijuna kuna te kako je za KK Zadar cijelo vrijeme rezervirana najveća dvorana.

- Našim planom bi samo tu stavku smanjili za 70 posto, plan je takav da prva momčad trenira na Višnjiku u dvorani 3, a da samo prije utakmica koriste veliku dvoranu, dok bi se omladinski pogon trebao preseliti u Jazine.

Uslijedila su pitanja novinara.

S obzirom na novonastalu situaciju i ne stavljanje točke o suglasnosti za kredit dok se ne ispune vaša tri uvjeta, što to znači za klub?

- Izvršna vlast mora sjest sa Žilavcom i objasnit mu da su ga iskoristili i pogriješili s njim. Ja znam da je on dobar čovjek, ali je ušao u mašineriju da mora raditi ono što ne želi. Morat će ga žrtvovat da bi klub ostao živ, kazao je Meštrović.

Pred vlasnika ste postavili tri uvjeta čije se ispunjenje može odužiti, ali odlazak direktora Žilavca i  ponovljeni izbor sportskog direktora mogu stvoriti nove troškove, tko će to platiti?

- Kao što su nas doveli pred zid, tako ćemo mi njih. Imali smo dogovor za odabir sportskog direktora kako bi zajedno odlučili koja je sportska vizija ovog kluba. Međutim, Žilavec je sam odlučio! To je krajnje nekulturno prema svima, a na osnovu toga što nije potpisana revizija, nešto se sigurno krije. Nema šanse da stojimo više iza ičega što ne možemo  garantirati i ulazimo u kredite gdje ne znamo gdje će novac završiti. To za klub znači da će izvršna vlast morat preuzeti odgovornost i žrtvovat svoje igrače koje su koristili da nas ocrne pred građanima, odgovorio je Meštrović. 

Koliko će iznositi troškovi kada bi se dao otkaz direktoru Žilavcu i sportskom direktoru koji je nedavno potpisao ugovor na 17 mjeseci?

- Ako su pametni, zamolit će svoje ljude da se maknu i neće imat troškove, a ako nisu onda će to ići pravnim putem i bit će veliki troškovi, kazao je Meštrović.

S obzirom na novonastalu situaciju, tko igračima i radnoj zajednici garantira plaće do kraja sezone?

-  Izvršna vlast. Novaca u blagajni nema, nama je rečeno da igrači nisu dobili plaće, pa se poslije toga čulo da su strancima isplaćene plaće i to iz vlastitih sredstava. Mi nemamo uvid u ništa, mi smo tu fiktivno i ne daju nam da radimo!, kazao je Meštrović.

Pokušali smo stupiti u kontakt s direktorom Žilavcem zbog svih izjava izrečenih na izvanrednoj konferenciji koje su kazali Rubeša i Meštrović, ali na naše pozive i poruke nije odgovarao.  

26. travanj 2024 17:07