StoryEditorOCM
4 kantunaNA ŽUPANIJSKOJ SKUPŠTINI BILO PREDVIĐENO 45 TOČAKA, A DOŠLI DO TREĆE

Rubeša prekinuo sjednicu!

Piše AVŠ
27. lipnja 2018. - 15:29
zupanija14-121217

Maratonska sjednica Skupštine Zadarske županije, za koju je bilo najavljeno 45 točaka dnevnog reda, prekinuta je nakon treće točke i inicidenta vijećnika Akcije mladih, Ante Rubeše, koji se nije htio maknuti sa govornice.
Nakon što je prvotno bio opomenut, Rubeša je odbio poslušati predsjedavajućeg Željka Lončara (HDZ) koji je nakon toga prekinuo sjednicu jer nije bilo uvjeta za njezino daljnje održavanje.

Prije toga, više od dva je sata trajao aktualni sat na kojemu je svoja pitanja postavilo 20 vijećnika. Na većinu je odgovorio župan Božidar Longin, a glavna tema na sjednici bila je eskalacija nasilja na zadarskom području u zadnjih desetak dana, od brutalnog premlaćivanja 18-godišnje djevojke do napada na novinara Hrvoja Bajla.

Prvo je početku sjednice Jasminka Adžić Sikirić iz Živog zida pozvala sve oporbene vijećnike da zbog "eskalacije nasilja u gradu Zadru i Zadarskoj županiji " u znak protesta napuste sjednicu do daljnjega" jer za takvo stanje "krivi ovu vlast". Nakon toga su ona i Josip Plazibat napustili sjednicu, ali se ubrzo i vratili. Jedno od prvih vijećničkih pitanja bilo je ono Ante Rubeše.

- Nasilje u Zadru postalo je prihvatljiva pojava. Veliku odgovornost, ako ne i najveću, za takvu društvenu klimu snosi vladajući HDZ koji ne samo da ne sankcionra svoje članove nasilnike, već pomaže u zataškavanju nasilja, pritiscima na žrtve da promijene iskaz. Nikada niti jedan član HDZ-a nije sankcioniran zbog nasilničkog ponašanja, dapače samo nagrađen. Kada tučeš i daviš ljubavnicu postaneš predsjednik kluba HDZ-ovih vijećnika, kada prebiješ nećaka onda si gradski pročelnik. Jackpot slijedi kad pretučeš opernog pjevača - onda postaneš župan. Osjećate li se župane odgovornim za ovakvu društvenu klimu, barem moralno budući ste i sami pravomoćno osuđeni nasilnik – pitao je Rubeša župana Longina koji mu je kratko odgovorio kako on nije taj koji bi trebao prvi bacati kamen, aludirajući na sukob Rubeše i Nikice Čalušića na sjednici Županijske skupštine u veljači.

- Aludirate kao da sam ja optuženi nasilnik, a to je samo karakteriziralo borbu za slobodu govora. Svjedoci smo puno težih incidenata u drugim parlamentima. Uostalom, ja nikad ne bih udario ili zatočio ženu, a kamoli prebio nejakog opernog pjevača, replicirao mu je Rubeša koji je kasnije "zauzeo" govornicu, zbog čega je sjednica na koncu i prekinuta. Inače, večer prije sjednice, Marko Pupić Bakrač medijima je posao obavijest kako "nas na skupštini, nakon jutarnje sjednice Odbora za izbor i imenovanje, očekuju do sada neviđene stvari" jer će "na makijavelizam HDZ-a i Sabljar Dračevac odgovoriti na sebi svojstven način".

Već je i na samom utvrđivanju dnevnog reda bilo žestoko jer su vladajući maknuli dvije točke koje su se odnosile na poslovanje Županijske uprave za ceste u prošloj godini i to zato što "nisu dovoljno dobro pripremljene". Na to je reagirao Marko Pupić Bakrač zatraživši da se ne raspravlja o izvješćima županijskih ustanova čiji ravnatelji nisu prisutni na sjednici, "poput Renate Peroš, jer ih se u tom slučaju ne može ništa pitati o njihovim katastrofalnim izvješćima." S time se složio i predsjedavajući Lončar jer je upravo poslovanje županijskih ustanova činilo prvih 20 točaka dnevnog reda. Inače, Pupić Bakrač se u svojim vijećničkim pitanjima u više navrata dotaknuo Zlatka Begonje, optuživši ga za nepotizam i sukob interesa, te Renate Peroš, rekavši kako je nedavno raspisani natječaj za ravnatelja Narodnog muzeja u Zadru toliko očito namješten za nju da bi bilo bolje "da su umjesto riječi stavili njezinu sliku i uštedjeli novce koje su dali za objavu natječaja". Župan Longin to nije želio komentirati jer je natječaj u tijeku.

Oporbi je zanimljiv bio i poništeni natječaj za novog ravnatelja Županijske uprave za ceste iako su se javila četiri kandidata, pa je Kristijan Kotlar(AM) pitao je li ŽUC županijska ustanova ili privatna HDZ-ova.

- Župan sigurno ne bira ravnatelja ŽUC-a niti bilo koje druge županijske ustanove. Upravno vijeće imalo je pravo natječaj poništiti. Prema mojim informacijama, nakon pismenog, na usmenom dijelu ispita nitko od kandidata nije zadovoljio svojim odgovorima, zbog čega je natječaj poništen- odgovorio mu je župan.

Osim spomenutih natječaja, vijećnike je zanimao cijeli niz tema, od toga zašto se dopušta nered na plaži Saharun, koji je pod okupacijom smeća i turističkih brodova, do zida u Petrčanima.
Vijećnika SDP-a Marina Rukavinu zanimalo je "do kad župan misli šutjeti i kada će poništiti nezakonitu dozvolu za gradnju pumpe na Viru".

- Županija je napravila sve maksimalno transparentno i odgovorno, uključujući i mišljenje Ministarstva o toj važećoj građevinskoj dozvoli i oni nas nisu tražili poništenje. Ja stojim iza svojih službenika, i ako netko od mojih suradnika napravi grešku, ja ću je prvi sankcionirati. Ako postoji išta sporno i Ministarstvo nam to kaže, mi ćemo prvi tako postupiti- rekao je župan Longin.

20. travanj 2024 01:37