StoryEditorOCM
4 kantunaPRORAČUN I(LI) PLAN

Rubeša: "Prijedlog obustave Prostornog plana prihvatljiv je samo u slučaju ako Gradsko vijeće ide na raspuštanje, ali..."

Piše I. I.
28. kolovoza 2024. - 22:25

Klub vijećnika SDP je s potpisima četvero vijećnika nezavisne liste Enija Meštrovića uputio u proceduru po žurnom postupku točku Dnevnog reda na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak o stavljanju izvan snage Odluke o izradi V. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Zadar (PPUGZ). 

Nakon priopćenja vijećnika Daniela Radet(SDP), oglasio se gradonačelnik Branko Dukić koji im je poručio da izglasavanjem ove odluke "preuzimaju i odgovornost za svaku buduću izgradnju po postojećem prostornom planu do donošenja budućeg".

Ako SDP i Meštrovićevi vijećnici ustraju u svojoj namjeri, HDZ neće imati većinu da njihov prijedlog odbije, odnosno, većinu bi mogli imati jedino ako se prijedlogu SDP-a i Meštrovića usprotive i vijećnici Akcije mladih.  

Što o njihovom prijedlogu misli vijećnik Akcije mladih Ante Rubeša, hoće li glasati za ili protiv?

- Naš uvjet da se podrži prijedlog proračuna je i dalje isti, a to je da točki proračuna prethodi točka V. Izmjena i dopuna PPUGZ-a i to kako bi na taj akt mogli djelovati te uz prijedloge koje je Akcija mladih uputila za vrijeme javne rasprave, uložiti amandmane na Gradskom vijeću. Prijedlog obustave izmjena i dopuna PPUGZ je prihvatljiv samo u slučaju ako Gradsko vijeće ide na raspuštanje. Ako će Gradsko vijeće i dalje opstati, onda je nepotrebno poništavati akt, jer ćemo na sve nepravilnosti koje se nađu u PPUGZ i sve ono što nije napravljeno prema novom pravilniku o prostornim planovima, mi kao vijećnici, putem amandmana, moći ispraviti, kazao je Rubeša dodajući kako u slučaju raspuštanja Gradskog vijeća, i neizglasavanja proračun do 7. rujna, gradski vijećnici neće imati mogućnost djelovati na PPUGZ, a pitanje je hoće li u novom mandatu vijećnici imati većinu protiv HDZ-a. 

- U tom slučaju podržavamo ovu odluku o poništenju V. izmjena i dopuna PPUGZ-a. Jer ako mi kao vijećnici ne budemo mogli dovesti PPUGZ u zakonske okvire našim amandmanima, onda će izvršna vlast biti prisiljena u nove izmjene i dopune PPUGZ-a primijeniti sve nove zakonske odredbe i pravilnike, zaključio je Rubeša.  

18. rujan 2024 22:57