StoryEditorOCM
4 kantunaTRAŽI SE PROJEKTANT

Ruši se zgrada stare interne, a na njenom mjestu niče Centar za simulacije, naprednu dijagnostiku i inovacije

Piše I.I.
21. listopada 2022. - 18:18

Opća bolnica Zadar kreće u još jedan građevinski projekt. Naime, na mjestu "stare interne" sagradit će se novi novi objekt "Centar za simulacije, naprednu dijagnostiku i inovacije".

Zadarska bolnica je objavila natječaj u kojem traže tvrtku koja će za 800 tisuća kuna (bez PDV-a) napraviti projektnu dokumentaciju. U projektnoj dokumentaciji se navodi kako bi nova zgrada trebala imati četiri etaže.

U prizemlja je planirano smještanje mrtvačnice Odjela za patologiju, citologiju i sudsku medicinu i Odjela bolničke ljekarne.

Na prvom katu planirano je smještanje Odjela za patologiju, citologiju i sudsku medicinu, patologije i citologije. Naglašeno je kako taj odjel mora biti povezan s mrtvačnicom iz prizemlja, posebnim liftom kao i sustavom zračne pošte za primanje uzoraka s ostalih odjela.

Na drugom katu planirano je smještanje Odjela za transfuzijsku medicinu. U sklopu navedenog odjela planiran je dio i za davalašto. Navedeni odjel mora biti povezan s Operacijskim salama koje se planiranju u novom projektu povezanim sustavom zračne pošte.

Na trećem katu planirano je smještanje Centra za edukaciju i simulacije u okviru znanstvene jedinice Opće bolnica Zadar.

Cilj projekta „Centar za simulacije, naprednu dijagnostiku i inovacije„ je izgradnjom tehnološki i ekološki primjerene zgrade te uvođenjem suvremene opreme doprinijeti dugoročnom cilju poboljšanju učinkovitost bolničke zdravstve zaštite. Projektom je planirano smještanje i opremanje Odjela za patologiju, citologiju i sudsku medicinu, Odjela bolničke ljekarne, Odjela za transfuzijsku medicinu i centar za edukaciju simulacije u okviru znanstvene jedinice Opće bolnica Zadar kao i povezivanje s izgradnja tople veze s postojećom toplom vezom za zgradu Službe za interne bolesti. Potrebno je izraditi zaseban projekt rušenja za zgradu „stare interne“ te za zgradu bolničke ljekarne predvidjeti zbrinjavanje azbestno-cementnih ploča.

- Predmetnom rekonstrukcijom su obuhvaćene zgrada „stare interne“, interna te iseljenje odjela iz neadekvatnih prostora iz zgrade ljekarne i patologije. Prostorne mogućnosti navedenih zgrada ne zadovoljavaju trenutne potrebe, a u postojećim gabaritima nije moguće ostvariti uvjete za organizaciju funkcionalnog sklopa četiri odijela kao i njihovo povezivanje s ostalim bolničkom odijelima. Postojeće stanje je rezultat brojnih dogradnji i nadogradnji koje su nastajale neovisno jedna o drugoj, ne vodeći računa o eventualnom budućem povezivanju što je dovelo do velikih visinskih razlika u nivoima pojedinih zgrada. Posljedica takve izgradnje je otežana komunikacija između postojećih objekta uslijed visinskih razlika koje ih razdvajaju i onemogućuju normalnu komunikaciju koja je nužna za svakodnevno funkcioniranje bolničkih odjela, navodi se u projektnoj dokumentaciji i dodaje kako je postojeće stanje zgrade stare interne rezultat nepostojanja strateškog dugogodišnjeg plana ulaganja u postojeće građevine zbog manjka sredstava.

04. svibanj 2024 18:26