StoryEditorOCM
4 kantunaU RUJNU POČINJE REALIZACIJA VELIKOG PROJEKTA OB ZADAR

S 50 milijuna "europskih" kuna grade se četiri nove dnevne bolnice!

Piše A. Vučetić Škrbić
26. lipnja 2017. - 21:35
bolnica_sepsa-030708

Za manje od tri mjeseca, sredinom rujna, u krugu zadarske opće bolnice trebalo bi početi rušenje zgrade Zaraznog odjela na čijem će mjestu u roku od tri godine niknuti potpuno novi objekt u kojemu će biti smještene dnevne bolnice čak četiri odjela: Pulmologije, Onkologije, Dermatologije te obnovljene Infektologije.

Početak je to realizacije velikog projekta koji će zadarska bolnica u potpunosti financirati novcem Europskog fonda za regionalni razvoj, a ukupna vrijednost iznosi čak 50 milijuna kuna koje su za najveću zdravstvenu ustanovu na ovom području bespovratne u punom iznosu.

Gotovi projekt za financiranje iz ovog europskog programa bolnica je kandidirala u rujnu prošle godine, čime je nakon nekoliko godina premišljenja konačno stavljena "točna na i" oko sudbine stare i sada već nedakvatne zgrade Zaraznog odjela. Naime, od rušenja te zgrade, koja je mostom preko Ulice Nikole Šubića Zrinskog povezana s novom Poliklinikom na Relji, do sada se odustajalo već u nekoliko navrata, uglavnom zbog nedostatka novca. Sada, kada je dobiven bespovratni novac iz europskog fonda, financiranje više nije problem, a bolnica nakon deset godina čekanja kreće u veliki građevinski projekt izgradnje četiri dnevne bolnice te adaptaciju i opremanje Dnevne bolnice Službe za kirurgiju koja, doduše, već postoji, ali daleko od zadovoljavajućih uvjeta.

- Cijeli zdravstveni sustav modernih zemalja danas temelji se upravo na dnevnim bolnicama, zbog brojnih prednosti koje se ostvaruju ovakvim načinom liječenja. Kada skratite boravak pacijenta u bolnici, smanjuju se i rizik od komplikacija, ali i troškovi liječenja jer sustav dnevnih bolnica znači i značajnu redukciju u potrošnji cijelog sustava, ali i zdravstvenog osoblja. Naravno, to se odnosi samo na bolesti i odjele kod kojih je moguće pretrage i operativni zahvat izvesti unutar 16 sati nakon čega pacijent može biti otpušten kući poput, primjerice, operacije žuči. Ovakav način rada smanjit će i liste čekanja u bolnici jer omogućava obradu više bolesnika nego do sada, a samim time i veću efikasnost, zbog čega nam je, gdje je to moguće, uvođenje sustava dnevne bolnice izuzetno važno- kaže dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja zadarske bolnice.

Prva faza projekta, rušenje sadašnje zgrade Zaraznog, trebalo bi početi u devetom mjesecu, a prema unaprijed zadanom roku od strane europskih investitora, cijeli posao mora biti gotov u roku od 36 mjeseci. Građevinska dozvola dobivana je još u ožujku. Nakon rušenja, kreće izgradnja novog objekta na tri kata s podrumom u kojemu će se smjestiti linearni akcelerator, aparat za zračenje koji košta oko četiri milijuna eura, odnosno trideset milijuna kuna.

U Zadru je Liga za borbu protiv raka prije dvije godine pokrenula veliku akciju prikupljanja sredstava za kupnju ovog skupog aparata, neophodnog onkološkim bolesnicima koji sada na zračenje moraju odlaziti u Rijeku, Split ili Zagreb. Kad se novac prikupi, a aparat kupi, smještaj će mu biti osiguran u podrumu novoizgrađenog objekta. S druge strane, i neadekvatni uvjeti sadašnjeg onokološkog odjela bit će zamijenjeni novom i suvremeno opremljenim prostorom.

- Ta nova zgrada s dnevnim bolnicama bit će, kako je i ranije planirano projketom, postojećim mostom preko ceste povezana s Poliklinikom na Relji. No, bit će povezana i sa zgradom Interne kako bi se osigurala komunikacija između svih odjela čime bi praktički zaokružili priču oko gradnje u bolničkom krugu- kaže dr. Karuc.

Konačno završeni i radovi na Poliklinici

Paralelno s viješću o početku realizacije 50 milijuna kuna vrijednog projekta dnevnih bolnica stiže i potvrda kako će svi radovi na gradilištu Poklinike na Relji biti završeni do planiranog roka, 3. srpnja. U tijeku je nabavka opreme i preseljenje odjela, a na novu adresu prvi bi se trebao useliti Odjel fizikalne medicine i rehabilitacije koji sada radi u krajnje neadekvatnim uvjetima u Domu umirovljenika na Sfingi.

05. svibanj 2024 03:50