StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: EKOLOŠKA KATASTROFA U JEDNOJ OD NAJLJEPŠIH UVALA NA JADRANU

S divljeg deponija u srcu Parka prirode podivljala bujica nanijela tisuću kubika otpada u Telaščicu – čišćenje će trajati mjesecima!

21. rujna 2017. - 00:08
20170913_111607

Početkom lipnja je u Salima održana radionica o otpadu u moru, ali tada nitko nije mogao ni sanjati katastrofu koja će samo tri mjeseca kasnije zadesiti obližnju uvalu, jednu od najljepših na Jadranu. S divljeg odlagališta otpada na lokaciji Veli dočić, bujica je u Telaščicu odnijela preko tisuću kubičnih metara otpada i uništila sve što joj se našlo na putu zagađujući ne samo Telaščicu nego i okolne uvale, ali i morsko dno. Razmjeri ekocida, čije će se posljedice mjesecima otklanjati, još se utvrđuju.

-Divlje odlagalište na brdu iznad Telaščice zauzima preko 8.000 kvadrata. Na dan velike poplave je na tom području u samo ti-četiri sata palo preko 200 milimetara kiše, pa se stvorila razorna bujica široka pet i visoka dva metra koja je u Telaščicu odnijela ogromne količine otpada, najlonskih vrećica, traka, tkanine, boca…Bujica je do mora stigla usjecima i kanjonima između okolnih brda, svladala je 35 metara nadmorske visine i otpad nosila 1.100 metara prema moru, kaže Nikolina Baković, ravnateljica Parka prirode "Telaščica“.

Stariji mještani se još sjećaju poplave iz 1968. godine, ali se s ovom ništa ne da uspoređivati. Od 11. rujna većina zaposlenika Parka prirode angažirana je na uklanjanju posljedica, na terenu su i vatrogasci koji su se pribojavali požara jer na Dugom otoku prava kiša nije pala osam mjeseci, a na kraju su dočekali neviđenu poplavu i razaranje Parka prirode. S njima su i dva zaposlenika komunalnog poduzeća Općine Sali, pa Telaščicu svakodnevno čisti između 15 i 20 ljudi.

-Ometa nas kiša, a upravo dogovaramo veliku akciju u koju bismo uključili mještane, sve ekološke, ali i druge udruge, namjeravamo pozvati i ronilačke klubove jer je podmorje pretrpano raznim otpadom. Imat ćemo puno posla, a bit će ga i na proljeće, navodi ravnateljica Baković.

Da stvar bude gora, u trenutku kada se bujica sručila s Velog dočića, u Telaščici je bilo između 100 i 150 nautičara.

-Ove godine smo imali porast broja nautičara od 30 posto, a kada se ovo dogodilo morali smo ljudima objašnjavati što se događa. Svi su oni bili sigurni i imali su razumijevanja, jer i oni znaju što je poplava i kakva je moć prirode, kaže Nikolina Baković dodajući da su praktično uništeni svi makadamski putovi na području Parka prirode, a jako velika oštećenja nastala su čak i na asfaltiranim stazama koje su na nekim mjestima jednostavno nestale. Nastalu štetu financijski još nije moguće izraziti.

-O svemu što se u Telaščici dogodilo, obavijestili smo Općinu Sali, Zadarsku županiju, nadležno Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, sve inspekcije. Iz Županije su nam odgovorili da će sanacija ići po prioritetima. Znam da su stradali i Zadar i Nin, ali se nadam da će ova katastrofa biti i prilika da konačno riješimo pitanje otpada i divljeg deponija u srcu Parka prirode. U situaciji smo da molimo za pomoć, izjavila je ravnateljica Baković prepričavajući nam kratku povijest deponija na brdu iznad jedne od najljepših uvala na Jadranu.

Da stvar bude gora, prije desetak godina su sanirane divlje deponije u Božavi i ova iznad Telaščice, jedno se vrijeme otpad odvozio u Zadar, a kada je nestalo novca, opet je „proradio“ divlji deponij na Velom dočiću gdje su pojavile još veće količine otpada. Od 2012. godine Općina Sali ima kamion za odvoz komunalnog otpada u Zadar, ali tako nije moguće s Dugog otoka odvesti krupni, građevinski i sav mogući ostali otpad, pa ga ljudi i dalje dovoze na Veli dočić gdje je samo ove godine „deponirano“ preko 1.500 kubika građevinskog otpada!

 

NAČELNIK ZORAN MOROVIĆ: Sve će se uklanjati ručno

 

-Svojim kamionom s kapacitetom od 16 kubika, Općina Sali od 2012. na odvoz komunalnog otpada u Zadar troši oko 300.000 kuna godišnje. Problem s tim divljim deponijem je što se nakon sanacije, u periodu od 2009. do 2012. tamo nataložilo i komunalnog i svakog drugog otpada i to je sada razneseno. Katastrofa je u tome što će sve to morati biti ručno pokupljeno i uklonjeno, a to znači da će čišćenje dugo potrajati, izjavio je načelnik Općine Sali Zoran Morović.

18. travanj 2024 09:41