StoryEditorOCM
4 kantunaKAOS NA SJEDNICI ODBORA ZA OBRAZOVANJE I KULTURU

Sabina Glasovac pet puta Opari rekla da laže, Hasanbegović izjurio i zalupio vrata!

15. prosinca 2016. - 12:31
sabor

U Saboru je u 8 sati započela posljednja ovogodišnja sjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, naravno, nije mogla proći bez kontroverzi.

Kako javlja član tog odbora, Bojan Glavašević (SDP), predsjednik Odbora Andro Krstulović Opara (HDZ) nije udovoljio zahtjevu za raspravu o budućnosti Matka Glunčića, državnog tajnika u Ministarstvu obrazovanja zaduženog za kurikularnu reformu koji je za loše rezultate hrvatskih učenika na PISA testu okrivio djecu s potrebama i nacionalnih manjina, piše N1.

Djeca koja pohađaju nastavu po prilagođenim programima za te dvije skupine ne sudjeluju u testiranjima, pa osim što je svojom izjavom Glunčić uvrijedio manjinske skupine u društvu, pokazao je i nevjerojatno neznanje u području kojim se bavi.

"Predsjednik Odbora za znanost krši Poslovnik i odbija uvrstiti raspravu o Matku Glunčiću na dnevni red, iako trećina članova odbora to traži", poručio je Glavašević preko Twittera.

 

NAMJERAVAJU LI VLADAJUĆI UGASITI ODBOR ZA ETIKU U ZNANOSTI? 'Smeta li vam što su se drznuli preispitivati znanstveni rad ministra obrazovanja?'

"Ništa se neće dogoditi krucijalno u mjesec dana, ali hrvatska javnost ima pravo znati što je državni tajnik napravio i kako je prekršio Zakon o diskriminaciji", kazao je Mirando Mrsić.

Sabina Glasovac je upozorila da se ignorira rasprava o ostavkama i diskriminatornim izjavama Glunčića. Da se to ne pokušava, kaže ona, odbor ne bi dobio dnevni red sa samo jednom točkom, dakle, bez spomenutih rasprava, prenosi N1.

"Budući da niste uvrstili raspravu o smjenama u odboru za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, ako ne utvrdimo kada će biti rasprava o ovom pitanju, onda ćemo se morati pozvati na članak 49. Poslovnika, prema kojem moramo obavijestiti predsjednika Sabora da rasprava nije održana u skladu s Poslovnikom. Dovest ćemo se u situaciju da predsjednik Sabora saziva sjednicu s ovim točkama dnevnog reda. To se dogodilo samo jednom u povijesti", kazala je Glasovac.

"Očito se pokušava postići to da postupak državnog tajnika prekrije ne zelena, nego plava trava zaborava", kazala je Glasovac, tražeći da se sjednica prekine i da se idućeg tjedna raspravlja o ovoj točki.

Krstulović Opara tvrdi da je ponudio opoziciji koja je manjinska u odboru kolegijalni odnos i da je opozicija to odbila.

"Lažete! Javno lažete!", kazala je Glasovac.

"Možete li to još jednom, glasnije kazati!", kazao je -ovac.

"Mogu. Lažete", kazala je.

On joj je uzvratio da to govori o njoj i da se ne ponaša parlamentarno te ustvrdio da opoziciji nije stalo do rasprave, već do showa inače ne bi optužila predsjednika četiri puta da laže.

"Mogu i peti put!", kazala mu je.

"Vi ste ponudili kolegama koji su poslali zahtjev da se održi sjednica s jednom točkom dnevnog reda, a sljedeće dvije da se održe na sljedećoj sjednici", ispravila ga je.

22. travanj 2024 23:48