StoryEditorOCM
4 kantunaPOMETANJE POD TEPIH

Sada je potpuno jasno: Stožer nema hrabrosti pozvati inspektore u biogradsku bolnicu. Politici jednostavno ne odgovara da isplivaju neke stvari...

12. svibnja 2020. - 12:39

Kad je ministar zdravstva Vili Beroš početkom travnja bio u obilasku Zadarske županije obećao je da će istražiti okolnosti i tražiti odgovornost za eksploziju zaraze u biogradskoj bolnici, a isto je obećao i župan Božidar Longin. Kada se situacija smiri, rekli su tada, to može napraviti zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva.

Situacija u Zadarskoj županiji se poprilično smirila, međutim, volje da se (is)traži odgovornost za nepridržavanje zaštitnih mjera u biogradskoj bolnici očito nema. Iako je, prema riječima epidemiologa Alana Medića, upravo nepoštivanje mjera zaštite dovelo do izbijanja zaraze u Ortopedskoj bolnici i širenja na područje cijele Zadarske ali i Šibensko-kninske županije. Na pitanje je li sada, kada epidemija jenjava, pozvao inspektore u biogradsku bolnicu, načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković je rekao:

- Ministar je bio kod nas i upoznat je sa svim. Mi u ovom trenutku nismo pozvali inspekciju ministarstva zdravstva, a na ministru je da je pozove.

Na novinarsko pitanje zašto je na ministru, a ne načelniku Stožera, da pozove inspekciju, Vicković je odgovorio s jednom nerazumljivom riječju:

- Tako.

Zašto je odjednom nestala volja da se istraži odgovornost za biogradsku bolnicu? Istina, ni prije nije bila posebno izražena, priču o odgovornosti i ostavci ravnatelja Marcelića nametnuli su novinari, svjesni činjenice da politika olako prelazi preko propusta koji su doveli do ugroze nekoliko stotina građana.

Podsjetimo, da nije bilo incidenta u biogradskoj bolnici na području Zadarske županije bilo bi zaraženo ukupno devet osoba, odnosno 11, s dvije novozaražene osobe od utorka.

U utorak su se u Biogradu održavali intervjui sa sedam kandidata za mjesto ravnatelja bolnice u Biogradu, a među njima je bio i dosadašnji ravnatelj Andrija Marcelić za kojeg odgovorni iz politike tvrde da sigurno neće biti potvrđen u drugom mandatu, upravo zbog odgovornosti za izbijanje zaraze u biogradskoj bolnici. Politika očito smatra da će uskrata novog mandata Mikuliću biti dovoljna „kazna” i da mu ne treba još inspektore natovariti na vrat. Ali ta nevoljkost se može i drukčije protumačiti, kao strah da bi inspekcija mogla otkriti nečiju drugu odgovornost, možda ugroziti nekog od liječnika koji su zarazili pacijente, ili srušiti nelogičnu tezu o nultom pacijentu za kojeg nitko ne zna kako se zarazio, niti koga je zarazio?

Istraga okolnosti i odgovornosti za izbijanje zaraze u Bolnicu ne odgovara ni HDZ-u uoči parlamentarnih izbor jer bit to nužno dovelo do propitivanja odgovornosti izbora Marcelića za ravnatelja, ali i njegovog kadroviranja u bolnici koje je nerijetko bilo povezano s političkim afinitetima prema HSP AS-u.

Teško je vjerovati da će ministar Beroš sam zatražiti istragu ako za to nema dobru podlogu, odnosno „opravdanu sumnju” koju treba dobiti od odgovornih osoba iz Županijskog stožera. Kako Vickoviću, ali ni drugima u političkoj hijerarhiji, takve stvari očito nisu na pameti, neće biti čudno ako cijela priča o odgovornosti za biogradsku bolnicu uskoro bude gurnuta pod tepih, a prozvani ravnatelj Marcelić uhljebljen na neko drugo, manje upadljivo, mjesto.

Tako bi opet bilo „vuk sit, a sve ovce na broju”, a javnost bi još jednom dobila potvrdu bezbroj puta potvrđene teze da nema te ugroze – od rata do korone – koja može promijeniti kulturu ove političke močvare.

19. travanj 2024 19:58