StoryEditorOCM
4 kantunaBORBA PROTIV DEPOPULACIJE NA ZADARSKIM OTOCIMA:

Sali daje 60.000 po bebi, u Kalima obitelj za treće dijete i svako iduće dobije 30 tisuća kuna!

Piše Marina Karlović- Sabolić/Slobodna Dalmacija
2. veljače 2019. - 19:10
bebe

Očajan jer mu je grad u sto godina izgubio gotovo osamdeset posto stanovništva, gradonačelnik Locane na sjeveru Italije, Giovanni Bruno Mattiet, odlučio je platiti 9000 eura onima koji odluče doseliti se u njegov grad.

Preduvjet je da imaju obitelj s djetetom i da mjesečno zarađuju oko 3700 kuna. Locana je prije sto godina imala sedam tisuća stanovnika. Danas ih u ovom gradiću živi tek 1500. Godišnje 40 osoba umre, a samo se desetero djece rodi, pa je Marriet odlučio uzeti stvar u svoje ruke i pokušati spriječiti da Locana izumre.
U želji da zaustave odlazak ljudi, manje dovitljivi nisu ni hrvatski načelnici i gradonačelnici.

I Klišani se dosjetili

Klis je tako prva općina u Dalmaciji koja će mladim obiteljima ponuditi zakup zemljišta za gradnju obiteljskih kuća. Zakup bi se ugovorio na 99 godina, a godišnja najamnina iznosila bi 100 kuna. Načelnik Klisa Očajan jer mu je grad u sto godina izgubio gotovo osamdeset posto stanovništva, gradonačelnik Locane na sjeveru Italije, Giovanni Bruno Mattiet, odlučio je platiti 9000 eura onima koji odluče doseliti se u njegov grad.

Preduvjet je da imaju obitelj s djetetom i da mjesečno zarađuju oko 3700 kuna. Locana je prije sto godina imala sedam tisuća stanovnika. Danas ih u ovom gradiću živi tek 1500. Godišnje 40 osoba umre, a samo se desetero djece rodi, pa je Marriet odlučio uzeti stvar u svoje ruke i pokušati spriječiti da Locana izumre.
U želji da zaustave odlazak ljudi, manje dovitljivi nisu ni hrvatski načelnici i gradonačelnici.

I Klišani se dosjetili

Klis je tako prva općina u Dalmaciji koja će mladim obiteljima ponuditi zakup zemljišta za gradnju obiteljskih kuća. Zakup bi se ugovorio na 99 godina, a godišnja najamnina iznosila bi 100 kuna. Načelnik Klisa Jakov Vetma otkriva da je sličan model vidio u Slavonskom Brodu, pa ga je odlučio primijeniti i u Dalmaciji.

– Klis je na samo 10 minuta vožnje od Splita, a cijene nekretnina luduju, pa obitelji često nemaju mogućnost riješiti svoje stambeno pitanje nego se moraju vezati kreditom na dugi niz godina. Mi smo odlučili dati im gradsko zemljište u najam za simboličnu cijenu od 100 kuna godišnje, a budući da Splitsko-dalmatinska županija daje financijska sredstva kao pomoć za izgradnju kuće, mlade obitelji u Klisu prilično jeftino mogu riješiti stambeno pitanje – poručuje Vetma.

Općina je održala prezentaciju projekta i anketirala zainteresirane, a trenutno se bavi pronalaskom najboljih lokacija i pripremom za raspisivanje natječaja. Prvi ugovori trebali bi biti sklopljeni tijekom ove godine. Isprva sa stanovnicima općine Klis, a potom bi se natječaj otvorio i za ostale zainteresirane. Nakon isteka najma zemljište će se moći otkupiti, a sve uplate za najamninu odbit će se od prodajne cijene.

To je, uvjeren je Vetma, "win-win" situacija za sve jer će obitelji dobiti priliku da riješe svoje stambeno pitanje, Klis neće ostati bez stanovnika, a općina će povećanjem njihova broja povećati prihod od poreza na dohodak.
– Teritorij općine Klis je površinski duplo veći od Splita i ne želimo da taj prostor zjapi prazan – rezolutan je Vetma.
Parcele se dijele i u Istarskoj općini Bale, gdje godišnja zakupnina košta oko 150 kuna.

Naknada za novorođenčad

Općina Sali na Dugom otoku u Zadarskoj županiji ne dijeli zemlju, ali dijeli kune. Sali je, naime, rekorder po visini naknada za novorođenčad. Svaka obitelj s prinovom dobije 60 tisuća kuna, u šest godišnjih rata po 10 tisuća kuna.

U Kalima na otoku Ugljanu obitelj za treće dijete i svako iduće dobije 30 tisuća kuna, dok je u gradu Zagrebu taj iznos 54 tisuće kuna. I u Nerežišćima na otoku Braču jednokratna novčana potpora po novorođenom djetetu je visoka. Za prvo dijete ona iznosi osam tisuća, za drugo devet, za treće jedanaest, a za četvrto i svako iduće dijete 15 tisuća kuna. Stanovnicima Tkona koji rade na kopnu plaća se pola mjesečne karte na trajektnim linijama Tkon - Biograd i Preko - Zadar. Općina sufinancira i mjesečne parkirne karte u Preku.

Međimurske općine Kotoriba i Goričan pak mladima daju po 20 tisuća kuna gotovine za kupnju i uređenje nekretnine, a slavonska općina Magdalenovac bespovratno daje oko 30 tisuća kuna za kupnju nove ili adaptaciju stare nekretnine. Za razliku od načelnika Svetog Filipa i Jakova, koji je zemljište koje je njegova općina dobila od države za zbrinjavanje mladih obitelji dao na licitaciju. Pa tko plati više, njegovo je.

05. svibanj 2024 20:41