StoryEditor
4 kantunaVILI BEROŠ U ZADRU

"Samo se jedan djelatnik nije cijepio, čestitam Bolnici!" Ali od 21 hospitaliziranog pacijenta, šestero ih je bilo cijepljeno s dvije doze cjepiva...

Piše Lada Burčul
13. listopada 2021. - 16:03
Vili Beroš u srijedu u ZadruLuka Gerlanc/Cropix

- Kad sam već u Zadru, želim ovdje zahvaliti ravnatelju zadarske bolnice dr. Željku Čulini na organizaciji posla. U Zadru je trenutno 21 bolesnik hospitaliziran, pet ih je na respiratoru. No ono što je iznimno važno jest činjenica da je u OB Zadar cijepljeno više od 80 posto djelatnika, odnosno zaštićeni su bilo cijepljenjem, bilo preboljenjem bolesti – kazao je u srijedu u Zadru ministar zdravstva Vili Beroš.

- Nakon uvođenja testiranja i covid potvrda za rad u zdravstvenom i socijalnom sustavu, u Zadru samo jedan djelatnik nije pristupio internom testiranju, organiziranom od strane poslodavca. Zahvaljujem vodstvu bolnice i svim savjesnim bolničkim djelatnicima u Zadru na činjenici da su shvatili važnost ove metode – istaknuo je Beroš, zgrožen brojkama novooboljelih i preminulih osoba.

- Danas je 597. dan od početka pandemije u Hrvatskoj. U protekla 24 sata zabilježeno je visokih 2022 novozaraženih; zadnji put je 5. svibnja bilo više od dvije tisuće novozaraženih. Jučer je testirano 10.218 osoba, postotak pozitivnih je bio 19.79 posto, što je također visoko. Na bolničkom liječenju je 855 osoba, od kojih 128 na respiratoru. U protekla 24 sata, sa žaljenjem to mogu konstatirati, imamo 27 preminulih – nabrojao je Beroš, kazavši da se radi o ekstremnoj situaciji ako u jednom danu umre 27 osoba od iste bolesti.

- Ne smijemo negirati ovu bolest i moramo iskoristiti ono najbolje što nam struka pruža u ovom trenutku, a to je cijepljenje. Zaključno s jučerašnjim datumom, aplicirano je gotovo tri i pol milijuna doza cjepiva, što znači da je 55 posto stanovništva na taj način cijepljeno barem jednom dozom. Cijepljene je završilo za 51,53 posto odraslog stanovništva – rekao je Beroš.

Od hospitaliziranih bolesnika 70,6 nije cijepljeno, a od osoba na respiratoru 84,6 posto nije cijepljeno.

U Zadru, od 21 oboljelog hospitaliziranog pacijenta, njih je šest cijepljeno sa dvije doze cjepiva. Međutim, 72 posto svih hospitaliziranih nije cijepljeno. Od petero bolesnika na respiratoru u OB Zadar niti jedan nije cijepljen, nabrojao je Beroš.

Upitan zbog čega se događa ovako nagli skok broja oboljelih, ministar Beroš je kazao da je bilo jasno da će se nakon ljeta i uspješne turističke sezone, povratkom djece u škole i građana na radna mjesta, te pogoršanjem temperature zraka što uvjetuje i manje zračenja prostorija ili boravka na otvorenom, broj oboljelih povećati.

- Dolazi hladnije vrijeme, više ćemo vremena provoditi zajedno u zatvorenim prostorima i sve to doprinosi širenju bolesti. Epidemiološke mjere su nužne, maska i socijalna distanca, dok god je virus oko nas. Ali, ono što je promijenilo paradigmu cijele ove priče u odnosu na ranija razdoblja je cijepljenje. Mnogi propituju tu mjeru, govoreći da i cijepljeni mogu prenositi bolest. Mi to znamo, struka to zna. Međutim, to je u vrlo malom postotku slučajeva. Možete biti sigurni da ćemo u okviru naše borbe protiv ove epidemije napraviti sve što je temeljeno na znanosti i struci da čim prije pobijedimo ovaj virus. Moramo biti svjesni naše odgovornosti, odluka o cijepljenju je na nama. To se posebno odnosi na stariju populaciju – kazao je Beroš.

- I odluka o testiranju je na nama. Budimo svjesni činjenice da je virus još uvijek među nama i napravimo svi zajedno sve što je potrebno da se to spriječi – zaključio je Beroš.

Upitan o potrebi cijepljenja trećom dozom, ministar je istaknuo da besplatnog cjepiva ima dovoljno za sve, pa tako je sve osigurano i za treću dozu.

- Nekakve posebne razlike u sastavu cjepiva nema. Tko je stariji, bolestan ili imunokompromitiran savjetuje se treća doza cijepljenja. Za one građane koji nisu bolesni, a žele se docijepiti, mogu to napraviti, bez izuzetka. Ipak valja znati da je optimalno docijepiti se šest mjeseci nakon druge doze – rekao je ministar Beroš.

item - id = 1134725
related id = 0 -> 1137808
related id = 1 -> 1137599
26. listopad 2021 22:01