StoryEditorOCM
4 kantunaSUDAC IVAN MARKOVIĆ NA UDARU UDRUGA ZA PRAVA ŽENA

Sarnavka: Ovo je dno dna! Rado bih sucu priuštila grupno silovanje pa da vidi kako to izgleda! Postoje li kao dokaz ucjenjivačke snimke seksa?

15. listopada 2019. - 00:15
Markovic_1

- Ovo je najsramotnija sudska odluka za koju sam uopće čula i jasno svjedoči o stanju našeg pravosudnog sustava. Ovo je dno dna, ne znam može li se niže pasti. Rado bih sucu priuštila grupno silovanje pa da vidi kako to izgleda. Stvarno nemam više riječi kojima bih svoje razočarenje mogla opisati – kazala je Sanja Sarnavka, poznata aktivistica za ženska prava iz Zaklade Solidarna, komentirajući odluku suca istrage Županijskog suda u Zadru Ivana Markovića da pet mlađih punoljetnika prijavljenih za višestruko grupno silovanje 15-godišnjakinje pusti da se brane sa slobode. Kaznenom prijavom obuhvaćena su još dvojica maloljetnika, ali oni nisu bili privedeni niti su još sudski ispitani.

- Ne mogu shvatiti kako je moguće donijeti takvu odluku. Prijavljeni su osumnjičeni za mnogostruka grupna silovanja, a žrtva živi u maloj sredini, među svojim zlostavljačima. Mogu samo zamisliti kako to izgleda, kako se ta djevojčica osjeća, i kako se sada svi ti osumnjičenici mogu mirno dogovarati i žrtvu dodatno traumatizirati i viktimizirati – istaknula je Sarnavka dodajući kako je zadarski sudac osumnjičenike pustio na slobodu umjesto da ih strpa u istražni zatvor, istovremeno dok se novinare na aerodromima hapsi i privodi na ispitivanje zato što su na društvenim mrežama napisali neku zafrkanciju na račun policije i pjesme "Vila Velebita".

Po njenom mišljenju policija je trebala prijaviti i sve one koji su se okupili ispred policijske postaje kad su osumnjičenici bili privođeni pokušavajući relativizirati njihovu odgovornost i optužujući žrtvu da je odgovorna za ono što joj se dogodilo.

Reakcije na slučaj grupnog silovanja maloljetnice koji su objavili Zadarski.hr i Slobodna Dalmacija u ponedjeljak su stizali sa svih strana. Glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković održao je konferenciju za medije na kojoj je objasnio kako je sudac Marković svoju odluku donio na temelju vlastite procjene predočenih dokaza u spisu.

- Petorica mlađih punoljetnika privedena je zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela iz oblasti seksualnih delikata. Nakon što ih je ispitao sudac istrage ih je pustio uz mjere opreza. On je zaključio da nema opasnosti od ponavljanja djela, ali postoji opasnosti od utjecaja na svjedoke te na žrtvu. Istražni zatvor za počinitelje zamijenio je s mjerama opreza. Zabranjeno im je približavanja oštećenici, bilo kakvog komuniciranje s njom te se moraju javljati u policijsku postaju dva puta mjesečno – kazao je Visković.

Visković je tako zapravo potvrdio da je sudac Marković na temelju policijskih dokaza utvrdio da postoji osnovana sumnja da su privedeni počinili kaznena djela koja im se stavljaju na teret, odnosno da su svi s razlogom optuženi jer za to u spisu ima dovoljno dokaza, smatrajući pritom da će mjere opreza koje im je odredio biti dovoljne da bi se spriječila opasnost od utjecaja na žrtvu. Visković je objasnio da će žrtva biti ispitana nakon što sud zaprimi takav prijedlog državnog odvjetnika, a iz Županijsko državnog odvjetništvo su najavili podnošenje žalbe na odluku suca Markovića o puštanju osumnjičenika. Odluku o tome donijet će izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru.

- Ne znam je li stigla žalba, žaliti se može državno odvjetništvo, ali i branitelji osumnjičenika na izdane mjere opreza, što znači da bi cijeli postupak mogao potrajati i tjedan dana – kazao je Visković.

Komentirajući negativnu reakciju javnosti na odluku suca, Visković je kazao da "percepcija javnosti je uglavnom vođena s bombastičnim naslovima u novinama. Bombastični naslovi u novinama su u pravilu jednostrani, novinari ih stavljaju zbog što veće čitanosti a ne zbog onoga što se stvarno dogodilo, tako da ja ne mogu procjenjivati što će novinari pisati, ali na ovakav način se tenzije često i nepotrebno podižu".

Na novinarski odgovor da višestruko grupno silovanje u godinu dana je prestrašna stvar, a ne podizanje tenzija, Visković je kazao da o detaljima spisa neće govoriti jer je istraga je tajna, te da su novinari prenijeli ono što proizlazi iz kaznene prijave.

Na pitanje je li sudac Marković napravio grešku Viskoviće je rekao da to ne može komentirati jer će o tome će odlučivati sudačko vijeće, "a kakva će biti njihova odluka, ne znam".

Visković je također kazao da u spisu ne postoje snimke seksualnih odnosa, da bi kasnije dodao da neke snimke ipak postoje, "ali koje je obrana dostavila u spis". Visković je time implicirao da policija među dokazima nije dostavile snimke seksualnih odnosa kojima je djevojčica godinu dana bila ucjenjivana i prisiljavana na seksualne odnose sa sedmoricom prijavljenih. Neslužbene informacije međutim govore da je policija uz kaznenu prijavu dostavila i audio i video dokaze te fotografije kojima je djevojka bila ucjenjivana, te da je obrana uistinu dostavila nekoliko fotografija, uglavnom skinutih s društvenih mreža oštećenice.

Visković je na koncu dodao da je se maloljetna oštećenica zatražila stručnu pomoć od službi za zaštitu žrtve i svjedoka pri Županijskom sudu u Zadru.

 

Oštećenici ponuđena Ženska soba te besplatna psihološka i pravna pomoć

Sanja Sarnavka je u ime Zaklada Solidarna i inicijative "Spasi me" u ponedjeljak razgovarala s pravnicom zadarskog Centar za socijalnu skrb i ponudila pomoć žrtvi nasilja i njenoj obitelji.
- Ponudili smo da djevojčica i njenu majku smjestimo u Žensku sobu u Zagrebu, da im pokrijemo troškove puta i osiguramo besplatnu psihološku i pravnu pomoć za zastupanje pred sudom. Ona kao žrtva treba imati pravnog skrbnika kako bi se zaštitilo njeno pravo u sudskom postupku. Ponudili smo joj dolazak u Zagreb, da se makne iz te sredine u kojoj je bila zlostavljana. Nažalost, hrvatska država za žrtve ovakvog nasilja nije predvidjela sredstva pa je ovo jedan od načina da im se pomogne – kazala nam je Sarnavka.

24. travanj 2024 07:40