StoryEditorOCM
4 kantunaDOBRE VIJESTI

Sastanak župana s gradonačelnicima i načelnicima: Za ljetnu sezonu u Zadarsku županiju stiže dodatnih 11 liječnika

Piše Zadarski.hr/Zadarska županija
9. srpnja 2024. - 15:09
Župan Longin na sastanku s gradonačelnicima i načelnicima s područja Zadarske županijeZadarska županija/Slobodna Dalmacija

Župan Božidar Longin sa suradnicima je u Centru za kreativne industrije u Zadru održao redoviti radni sastanak s gradonačelnicima i načelnicima s područja Zadarske županije.  

Na dnevnom redu bile su aktualne teme iz područja zdravstva, turizma, školstva, socijalne skrbi te strateških projekata poput izgradnje skloništa za napuštene životinje.  

Vrhunac turističke sezone donosi brojne izazove, poglavito u zdravstvenoj skrbi. Dobra je vijest, otkrio je župan Longin, da će se zdravstvene ustanove s područja Zadarske županije tijekom ljetne sezone pojačati s čak 11 mladih liječnika.

“Svakako da nam je zdravstvena zaštita jedna od gorućih tema, pogotovo u ljetnoj sezoni. Mi smo u našu županiju uspjeli privući 11 liječnika koji će biti na raspolaganju našim općinama i gradovima kroz ovu sezonu. Županija subvencionira smještaj liječnika s 500 eura mjesečno i to je jedna od mjera s kojom smo krenuli među prvima u Hrvatskoj. Naišla je na dosta dobar odaziv i sigurno je jedan od načina na koji smo uspjeli privući tih 11 mladih liječnika. Razgovarali smo s jedinicama lokalne samouprave da pomognu pronaći smještaj liječnicima, jer je tijekom ljeta teže pronaći stalni smještaj na dulje razdoblje”, kazao je župan Longin.

image

Župan Longin na sastanku s gradonačelnicima i načelnicima s područja Zadarske županije

Zadarska županija/Slobodna Dalmacija

Ljeto nosi i probleme s crnim tržištem, ponajviše s ilegalnim iznajmljivačima jer su neprijavljeni gosti ujedno i značajan sigurnosni problem, jer ne znamo tko sve boravi na našem području.  

“Na inicijativu svih naših gradova i općina pokrenuli smo tu temu pri Hrvatskoj zajednici županija. Cilj je pronaći zakonsko rješenje kako bi i same jedinice lokalne samouprave mogle sudjelovati u kontroli i nadzoru neprijavljenih gostiju, jer upravo one na takav način gube i svoje prihode. U srijedu imamo sastanak s Vladom RH, pa će to svakako biti jedna od tema o kojoj ćemo razgovarati puno opširnije i kvalitetnije“, dodao je župan.

Razgovaralo se i o novim financijskim mogućnostima za izgradnju i adaptaciju objekata za skrb o starijim i nemoćnim osobama, kao i o projektima izgradnje škola kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Jedan od 13 školskih objekata koji se planira graditi na području Zadarske županije jest i nova osnovna škola Murvica-Briševo. Posebno je time zadovoljan načelnik Općine Poličnik Davor Lončar na čijem će se području graditi i novi dom za starije i nemoćne.  

image

Župan Longin na sastanku s gradonačelnicima i načelnicima s područja Zadarske županije

Zadarska županija/Slobodna Dalmacija

„Djeca iz Murvice, Briševa i Dračevca Ninskog sada znaju izgubiti i po dva do tri sata da nakon završetka nastave dođu kući organiziranim prijevozom. Darovali smo 15 tisuća kvadrata zemljišta Zadarskoj županiji kao osnivaču škole, izradit ćemo projektnu dokumentaciju i predati projekt s građevinskom dozvolom. Useljenje u školu bi trebalo biti za dvije-tri godine, a kada vidimo koliko vremena već radimo na tome, to se čini kao sutra. Također smo riješili projektnu dokumentaciju za gradnju novog doma za starije i nemoćne koji bi bio podružnica onog u Zemuniku, a preko Zadarske nadbiskupije osigurali smo zemljište. Država će sufinancirati smještaj korisnika u njemu, a očekujemo da će biti gotov u roku od godinu i pol dana“, najavio je Lončar.

Nakon sastanka za predstavnike jedinica lokalne samouprave i njihovih ustanova održana je i informativno-edukativna radionica. Na njoj je stručni tim Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) prezentirao mogućnosti financiranja putem financijskog instrumenta Urbani razvojni fond (UDF).

23. srpanj 2024 17:06