StoryEditorOCM
4 kantunaSKROČINI U FOKUSU

ŠC Višnjik izrađuje plan za Barutanu gdje želi smjestiti novi nogometni i atletski stadion

Piše Iva Ivanac
24. svibnja 2022. - 13:20

Javno izlaganje o Prijedlogu urbanističkog plana uređenja sportsko-rekreacijske namjene „Skročini“, poznatijeg kao prostor Barutane, održano je u utorak u Gradskoj vijećnici. Obuhvat ovog plana iznosi malo manje od osam hektara, a sve upućuje na to da će se u budućnosti na njemu nalaziti nogometni i atletski kamp.

Naručitelj plana je ŠC Višnjik koji tek nakon izrade plana može od države kao većinskog vlasnika tražiti zemljište, bilo kroz kupnju, najam, pravo građenja ili darovanje.

Važno je istaknuti da je cijela zona isključivo sportsko rekreacijske namjene.

Plan je u ime ŠC Višnjika izradila tvrtka D&Z, a predstavio ga je Saša Ljubičić koji je napomenuo kako je unutar ovog plana jedino obvezujuća prometnica koja ide uz vanjske granice cijele Barutane. U D&Z-u su izračunali i vršne kapacitete ovog područja te zaključili kako će se na više od 54 tisuće kvadrata prostirati sportski tereni, sadržaj za igrače će biti na oko 6 tisuća kvadrata, a cijela zona će u budućnosti moći primiti 2500 osoba.

image
Grad Zadar/

Kako bi pobliže dočarali prostor, napravljena je i neobvezujuća analiza prema kojoj je na prostor Barutane moguće "staviti" četiri nogometna igrališta od kojih bi jedan bio okružen atletskom stazom. 

Javnom izlaganju je, uz dvoje novinara, prisustvovala i gradska vijećnica Akcije mladih, Marjana Botić koju je zanimalo hoće li na tom području bacači koplja pronaći svoje mjesto za treniranje. Vijećnicu je zanimalo i što ovaj UPU znači za njihov amandman vrijedan 200 tisuća kuna za izradu prostorno planske dokumentacije za izgradnju polivalentne dvorane na tom području.

- S obzirom da bi glavno igralište trebalo biti izgrađeno prema UEFA-inim standardima i sa svim pripadajućim atletskim sadržajima, vjerujem kako bi oni mogli tu i trenirati, kazao je Ljubičić napominjući kako je izrada prometnica jedina obveza javne uprave. 

Direktor ŠC Višnjik, Denis Karlović nam je još jedanput istaknuo važnost prihvaćanja ovog plana, a to je potraživanje zemljišta od države.

- Ideja za to područje jest da na njemu bude atletska i nogometna infrastruktura koja će biti namjenjena profesionalnim sportašima. Tek nakon usvajanja ovog plana i potraživanja zemljišta od države, može se započeti s projektiranjem prostora i onoga što će se nalaziti u njemu, kazao je direktor Karlović.

23. travanj 2024 02:18