StoryEditorOCM
4 kantunaPROTUPROSVJED

SDP protiv "klečanja"! Vukoša: "Ovo je najgori oblik ekstremizma!"; Zubčić: "Ovo je još jedan pokušaj da se žene stavi na drugo mjesto!"

Piše Iva Ivanac
1. travnja 2023. - 11:15

Ispred zadarske katedrale u subotu ujutro okupila se nekolicina molitelja krunice, koji svake prve subote u mjesecu kleče po hrvatskim gradovima. No, subotnjem “klečanju” u Zadru usprotivili su se članovi SDP-a! 

Gradska vijećnica SDP-a Danijela Vukoša molitelje je nazvala primitivnim nasilnicima nad pravima žena koji ženama žele ukinuti izborena prava i nametnuti svoje fundamentalističke stavove. 

- Njihovo naizgled ponizno klečanje vodi u najgori oblik ekstremizma i zato ne trebamo biti tolerantni prema netolerantnima. A to su upravo ovi ljudi koji ženama žele oduzeti pravo da budu ono što žele biti. Korisne budale HDZ, desnice i crkve jer dobrim dijelom promoviraju ono što HDZ ne smije reći javno. Sjetimo se samo rasprave u Saboru o ratifikaciji Istanbulske konvencije. A što se tiče crkve sve je jasno. Molili se oni ispred ili u crkvi njihovi su stavovi isti. Ali ne postoji molitva koja može pokoriti žene, kazala je Danijela Vukoša. 

Županijski predsjednik SDP-a, Jure Zubčić, istaknuo je kako subotnji molitelji protestiraju protiv teško i krvavo izborenih prava žena. 

- Ono što oni žele nametnuti ženama je određeni način ponašanja, odijevanja te su protiv prava da žena odlučuje o svome tijelu. Takvu retoriku vidimo u Iranu i Afganistanu, ali neće proći, u Hrvatskoj to moramo zaustaviti jer poruke koje šalju su izrazito fundamentalističke naravi, uznemirujuće i opasne, kazao je Zubčić dodajući kako se molitelji ovim potezom ne bore niti za jedno jedino pravo žena, već žele njihova prava uskratiti. 

- Ne smijemo zaboraviti da se žene napada da su krive i onda kada su silovane, pretučene ili ubijene i uvijek se ta krivica prebacuje na njih.  Ovo je još jedan od pokušaja da se žene stavi na drugo mjesto, a ne da imaju ravnopravni položaj u društvu. Nije ovo samo borba za prava žena već za cijelo društvo. U SDPu smo uvijek bili predvodnici borbe za ljudska prava i nećemo ustuknuti pred ovim primitivizmom i šovinizmom. 

Svatko ima pravo na prosvjed, ali isto tako svatko se ima pravo usprotiviti kad zagovara šovinističke i primitivne ideje koje smo, barem smo dosada tako mislili, napustili, zaključuje Zubčić. 

 

19. travanj 2024 16:16