StoryEditorOCM
4 kantunaSVI SE POZIVAJU NA USTAV I ZAKONE

SDP traži, a Dukić odbija maknuti molitve protiv abortusa s vrata Opće bolnice na udaljenost od 150 metara

2. travnja 2019. - 14:58
molitvena_akcija5-180215

Kampanjom "Inicijative 40 dana za život" molitvena bdijenja protiv abortusa održavaju se u 29 gradova u Hrvatskoj, pa i na samom ulazu u Opću bolnicu Zadar, u neposrednoj blizini Odjela ginekologije. Pred zadarskim gradskim vijećnicima u srijedu će se naći dopune Odluke o komunalnom redu po kojima bi se, kad bi izmjene bile prihvaćene, organizirane molitve morale udaljiti od bolničkog kruga najmanje 150 metara.

Ovakvu je dopunu inicirao Klub vijećnika SDP-a budući je korištenje javnih površina u nadležnosti Gradskog vijeća.

- Obzirom da, zbog njihove specifične namjene, prostor unutar i oko medicinskih ustanova treba koristiti na način koji osigurava mir bolesnicima, pacijentima i svim korisnicima medicinskih usluga, nužno je zabraniti sve radnje kojima se taj mir narušava, a okupljanja i prosvjedi pred tim ustanovama predstavljaju upravo takve radnje koje remete mir bolesnika. Zakon o javnom okupljanju u članku 11. zabranjuje okupljanje i prosvjede u blizini bolnica kako se ne bi remetio mir bolesnicima. Zakon o zaštiti prava pacijenata u članku 4. koji proizlazi iz načela humanosti propisuje osiguravanje poštivanja pacijenta kao ljudskog bića, osiguravanje prava na fizički i mentalni integritet pacijenta, zaštitu osobnosti pacijenta uključujući poštivanje njegove privatnosti, svjetonazora te moralnih i vjerskih uvjerenja. Zakon o komunalnom gospodarstvu članak 104. propisuje da se korištenje javnih površina regulira odlukom o komunalnom redu. Ova Odluka usklađena je sa navedenim zakonskim odredbama, odnosno opravdana je i zakonski utemeljena. Stoga predlažemo usvajanje odluke kojom bi se korištenje javnih površina u blizini bolnica i svih medicinskih ustanova u krugu od 150 metara uskladilo s navedenim zakonskim odredbama na način da se na udaljenosti od 150 metara zabrani bilo kakvo okupljanje i javni prosvjed, stoji u pismenom obrazloženju prijedloga pristiglog iz SDP-a.

Izmjena Odluke o komunalnom redu uvrštena je na dnevni red, a gradskim je vijećnicima dostaljen i materijal s predviđenim posebnim člankom kojim se "zabranjuje bilo kakvo okupljanje i prosvjed građana na udaljenosti manjoj od 150 metara od bolnice i zdravstvenih ustanova u cilju osiguranja mira bolesnicima i korisnicima usluga ustanova".

Osim toga, tim bi se istim člankom izvan snage stavile sve "trenutno izdane dozvole za okupljanje i zakupe javnih površina" na manje od 150 metara od bolnica i zdravstvenih ustanova.

Zbog svega toga, gradonačelnik Branko Dukić je osjetio potrebu dati i svoje mišljenje, pa je u njemu podsjetio da Ustav svakome "priznaje pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed u skladu sa zakonom", a slobode i prava "mogu se ograničiti samo zakonom da bi se zaštitila sloboda i prava drugih ljudi te pravni poredak, javni moral i zdravlje". Dukić dalje navodi da se jedino na temelju Zakona o javnom okupljanju "mogu propisati ograničenja prava na javno okupljanje" koja su nužna u demokratskom društvu radi zaštite slobode i prava drugih ljudi.

- Odredbom članka 11. Zakona o javnom okupljanju već je propisano da se mirno okupljanje i javni prosvjed ne smije održavati u blizini bolnica na način da ometa pristup vozilima hitne pomoći i remeti mir bolesnicima, te je za postupanje protivno navedenoj odredbi propisana sankcija. Slijedom navedenog, Odlukom o komunalnom redu ne bi bilo moguće ograničiti prava i slobode zajamčena Ustavom RH, zaključuje gradonačelnik Dukić.

Iz toga je posve vidljivo da će na zapadnom bolničkom ulazu molitvena bdijenja biti nastavljena sve dok se time "ne ometa pristup vozilima hitne pomoći i remeti mir bolesnicima", kako piše u Zakonu o javnom okupljanju koji nigdje ne spominje udaljenost od 150 metara. A Dukić odbija "preseliti" molitve na 150 metara od bolnice i zato jer misli da bi time kršio zajamčena ustavna prava na javno okupljanje i mirni prosvjed. 

 

ANTUN NOVOSELOVIĆ: Dukić bježi od svoje odgovornosti

- Molitve se održavaju 50-ak metara od bivše ordinacije gradonačelnika Dukića u koju on i sada povremeno odlazi. Očekivao sam nedvosmislen stav o nepotrebnom uznemiravanju ionako traumatiziranih pacijentica Odjela za ginekologiju, ali on bježi od vlastite odgovornosti i poziva se na tehničke detalje i zakonske odredbe. Sve se to odvija na ulazu u Bolnicu kuda prolaze i brojni drugi pacijenti i posjetitelji, među njima i djeca, zbog čega je to zaista neprimjereno mjesto, kaže Antun Novoselović, predsjednik zadarskog SDP-a koji je potpisao inicijativu Kluba vijećnika.

04. svibanj 2024 04:46