StoryEditor
4 kantunaZAKAZAN POČETAK SUĐENJA ZA NEZAPAMĆEN SLUČAJ NASILJA OCA NAD SVOJE ČETVERO MALOLJETNE DJECE NA PAGU

Sedam mjeseci od zločina, otac monstrum sjest će na optuženičku klupu: hoće li dobiti 50 godina zatvora?

Piše Božana Sviličić
10. rujna 2019. - 17:15
pag kuća otac djeca

Kazneni postupak za nezapamćen slučaj nasilja oca nad svoje četvero maloljetne djece koje je 28. veljače bacio s prvog kata kuće u Pagu zakazan je na Županijskom sudu u Zadru za četvrtak, 26.rujna.

Otac monstrum koji se nalazi u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu trebao bi u 9.30 sati, kada je zakazano prvo ročište,  sjesti na optuženičku klupu pred suca Ivana Markovića. Zbog maloljetne djece i zaštite njihovog života očekuje se da će suđenje tijekom cijelog postupka biti zatvoreno za javnost, no o tome će odlučiti raspravno vijeće.

Otac (54) s Paga optužen je za kazneno djelo četverostrukog pokušaja ubojstva, u kvalificiranom obliku jer je riječ o djeci, te ga, kako se radi o stjecaju više djela, očekuje možda 50 godina zatvora, dosad najveća kazna izrečena u Hrvatskoj.

Kakvu će kaznu na koncu i dobiti ovisi o odluci suda, no sigurno je da će ulogu pri njezinu odmjeravanju imati i činjenica da je prilikom počinjenja kaznenog djela bio smanjeno ubrojiv jer duže vrijeme ima psihičkih poteškoća.

Rezultati toksikološke analize pokazali su da je u trenutku počinjenja zločina bio pod utjecajem lijekova za smirenje, a u krvi nije imao alkohola. Uvrđeno je da je u tijelu imao tragove diazepama, djelatnog sastojka tableta za smirenje kao što su Normabel i Apaurin,

On i supruga su još 2017. godine pravomoćno osuđeni na uvjetnu kaznu zatvora od godine dana s rokom kušnje na tri godine za kazneno djelo protiv braka, obitelji i djece, te zanemarivanja i zloupotrebe djetetovih prava.

Oca, koji se dosad branio šutnjom, u postupku zastupa odvjetnik Branimir Zorica. Maloljetnoj djeci dodijeljen je odvjetnik Boris Grbić kao opunomoćenik koji će braniti njihove interese. Majka djece, kao oštećenica u postupku, angažirala je odvjetnika Ivana Rudića.

Dok boravi u pritvoru otac je preko svog odvjetnika tražio da ge se pusti na slobodu uz mjere opreza, međutim, Vrhovni sud mu je to odbio navodeći kako je kaznena djela počinio kao otac žrtava, djece u dobi od tri, pet, sedam i osam godina, koje je sa spavanja uzeo, te ih s visine od pet metara bacao s balkona kuće u kojoj su živjeli, s očitom namjerom da ih usmrti, no unatoč tome djeca su preživjela.

- Kaznena djela je počinio u odnosu na svoju djecu koja se ni po čemu nisu mogla nadati ovakvom zlu od svoga oca, što sve govori o posebno teškim okolnostima izvršenja kaznenih djela- navodi se u rješenju Vijeću za mladež Vrhovnog suda RH.

Utvrđeno je kako postoji opasnost da će boravkom na slobodi, ponoviti kaznena djela ili dovršiti pokušana kaznena djela. Provedenim psihijatrijsko-psihologijskim vještačenjem utvrđena su mu, naime, trajna oštećenja psihičkih funkcija, pa zbog mogućnosti daljnje progresije tih oštećenja postoji rizik od počinjenja novih kaznenih djela.

Za završetak istrage ključno bilo vještačenje koje je pokazalo da 54-godišnjak nije bio neubrojiv, pa se optužnica ne poziva na Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, što znači da će mu se suditi u tzv. redovitom kaznenom postupku.

#ZADAR#PAG#SUĐENJE#OTAC

Izdvojeno

05. srpanj 2020 11:51