StoryEditorOCM
4 kantunaEKSKLUZIVA

Senzacionalna presuda: Nema razloga za raskidanje ugovora između Nasada i Rive Liburna. Noćni klub Ledana može nastaviti normalno raditi do 2026!

Piše Ivica Nevešćanin
30. prosinca 2022. - 14:53

Ugovor između Nasada i Rive Liburna je zakonit!

Zaključak je to Trgovačkog suda u Zadru koji je u petak 30. prosinca odbacio tužbu Nasada protiv Rive Liburna za ništetnost ugovora o zakupu poslovnog prostora u Perivoju kraljice Jelene Madijevke kojeg koristi noćni klub Ledana.

Riječ je o poslovnom prostoru površne 67 kvadrata (kružni objekt stare ledane) za koji su Nasadi prvi ugovor o zakupu s Rivom Liburna potpisali 23. kolovoza 2011. na rok od pet godina za mjesečni iznos od 5 eura po kvadratnom metru (30.150 kuna godišnje).

Isti uvjeti zakupa za poslovni prostor ostali su kod drugog (potpisan 24. kolovoza 2016.) i trećeg (26. svibnja 2021.) petogodišnjeg ugovora, koji istječe u svibnju 2026. godine.

Presudu u sporu između Nasada i Rive Liburna donijela je sutkinja Katarina Zdunić nakon samo jednog održanog ročišta.

image

Sutkinja Katarina Zdunić

Jure Miskovic/Cropix

Prema riječima sutkinje, Nasadi su tužili tvrtku Riva Liburna radi utvrđenja ništetnosti ugovora o zakupu sklopljenih temeljem javnog natječaja kojeg su Nasadi objavili u Slobodnoj Dalmaciji, kao i kasnije sklopljenih ugovora o zakupu po ponudi Nasada. Naime, prema čl. 6. Zakona o zakupu poslovnog prostora ako je zakupnik uredno ispunjavao obveze iz ugovora o zakupu može se novi ugovor o zakupu sklopiti temeljem ponude zakupodavca, ne mora ponovno ići javni natječaj.

Nasadi tužbom tvrde da je ugovor ništetan zato što površina oglašena u javnom natječaju ne odgovara stvarnoj površini koju koristi Riva Liburna. Također su tražili i predaju u posjed toga prostora kao i naknadu za korištenje tih 25 metara kvadratnih za koliko je stvarni prostor veći od onoga za kojeg je sklopljen ugovor o zakupu.

- Sud je odbio tužbeni zahtjev tužitelja, jer smatra da ne postoje razlozi za ništetnost ugovora o zakupu. Naime, ispoštovana je zakonska procedura (javni natječaj pa ponuda), a tuženik je uredno izvršavao svoje obveze. Iz toga razloga je odbijen i zahtjev za predajom u posjed toga prostora, jer je ugovor o zakupu još uvijek na snazi. Sud je odbio i zahtjev Nasada da im Riva Liburna isplati iznos na ime korištenja 25 kvadrata viška u odnosu na površinu iz ugovora o zakupu s obrazloženjem da u postupku tužitelj nije dokazao da je tuženik bio nepošten u posjedovanju te površine, a prema čl. 164. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima naknadu za korištenje tuđe stvari plaća samo nepošteni posjednik – kazala nam je sutkinja Zdunić.

image

Otvor stare ledane u Perivoju kraljice Jelene Madijevke, gdje je stradao mladi Irac koji se zabavljao u klubu Ledana

Luka Gerlanc/Slobodna Dalmacija

Tijekom postupka održano je samo jedno ročište jer nije bilo dokaznih prijedloga, osim prijedloga za očevid na licu mjesta u Perivoju kraljice Jelene Madijevke kako bi se utvrdila stvarna površina spornog poslovnog prostora. Sud međutim nije smatrao potrebnim provoditi očevid kraj naprijed iznesenog stanja predmeta, u kojem je, temeljem geodetske izmjere, tužitelj utvrdio da je Riva Liburna koristila 25 kvadrata veću površinu nego što je plaćala. Zanimljiva je i činjenica da na tužbu Nasada Riva Liburna nije uputila odgovor. Navodno nisu dobili sudski poziv, no sutkinja Zdunić je imala potvrdu da im je tužba uredno dostavljena.

Nasade je u ovom kratkom postupku zastupao odvjetnik Zrinko Zrilić, a tvrtku Riva Liburna odvjetnici iz Odvjetničkog društva Vukušić Bokan i partneri.

S obzirom na to da je sud utvrdio da Nasadi nisu uspjeli dokazati kako je Riva Liburna bila nepoštena u posjedovanju površine, iako je od prvog dana koristila veću površinu nego što je plaćala, zbog čega je policija i podnijela kaznenu prijavu protiv Branimira Markova, jednog od suvlasnika Rive Liburna, zbog sumnje u krivotvorenje dokumentacije, što je otkrio Zadarski.hr, sutkinju Zdrilić smo pitali jesu li Nasadi uz tužbu priložili i kaznene prijave policije zbog sumnje u krivotvorenje dokumentacije o površini poslovnog prostor koja nema minimalne uvjete za noćni klub.

- Uz tužbu nije priložena kaznena prijava za krivotvorenje službene dokumentacije protiv Rive Liburna. Tužbi su priloženi Ugovori o zakupu, javni natječaj i ponude vezane za produljenje zakupnog odnosa te geodetski elaborat iz kojeg je vidljiva stvarna površina predmetnog poslovnog prostora – odgovorila nam je sutkinja Zdunić.

Odvjetnik Nasada Zrinko Zrilić potvrdio nam je da kao prilog tužbi nije podnio kaznenu prijavu protiv Branimira Markova za krivotvorenje dokumentacije temeljem koje je dobio minimalne uvjete za otvaranje noćnog kluba.

image

Branimir Markov prima priznanje Nasmiješeno Sunce za najbolji noćni klub 2013. godine



 

Luka Gerlanc/Cropix/Cropix

- Mi ćemo se žaliti na ovu prvostupanjsku presudu jer smatramo da postoje elementi za ništetnost ugovora temeljem zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnih prostora. Smatramo da sadržaj javnog natječaja mora biti točan, pa tako i podatak o površini koja se daje u zakup. Ugovor između Nasada i Rive Liburna sklopljen na temelju netočnih podataka i to je, držimo, dovoljno za dokazivanje ništetnost ugovora. Smatramo da Nasadima treba biti nadoknađena razlika za najam kojeg su godinama koristili Riva Liburna, a nisu ga plaćali, te da sporna površina Nasadima treba biti vraćena u posjed – kazao nam je Zrilić dodajući da predmet ovoga spora nije činjenica da je poslovni prostor dan u zakup Rivi Liburna ima 92 kvadratna metra, što je osam kvadrata manje nego što je po zakonu potrebno za noćni klub (100 kvadratnih metara).

Naime, na natječaju iz 2011. oglašen je zakup poslovnog prostora površine od 67 kvadrata, Riva Liburna je dobila minimalne uvjete za zatvoreni prostor od 102,75 kvadrata (što policija smatra krivotvorinom) a geodetskom izmjerom od ovoga ljeta koju su proveli Nasadi, utvrđeno je da je stvarna površina poslovnog prostora za 25 kvadrata veća, odnosno da ima 92 četvorna metra, što znači da Riva Liburna nije imala minimalne uvjete za otvaranje noćnog kluba.

Podsjetimo, afera Ledana obilježila je prošlu godinu. Nakon smrti mladog Irca u pad s bedema u četvrtak 7. srpnja, Zadarski.hr je u seriji članaka razotkrio brojne nezakonitosti u radu Ledane, od prvog dana do danas. Ispostavilo se tako da Ledana nema osnovne minimalne uvjete za noćni bar, da je zloupotrebljavala minimalne uvjete kod najma javnih površina te da je svih 11 godina od kada radi kao noćni klub i kafić, nije radila po zakonu.

image

Kluba Ledana u Perivoju kraljice Jelene Madijevke gdje u padu s bedema poginuo 20-godisnji mladic iz Irske.

Jure Miskovic/Cropix

Tužba koju su Nasadi podnijeli odnosi se isključivo na zatvoreni poslovni prostor. Zadnji petogodišnji ugovor Nasadi su s Rivom Liburna potpisali 2021. godine i na snazi je do svibnja 2026. Ugovor za javne površine istječe krajem ove godine i prema neslužbenim infomacijama najvjerojatrnije neće biti obnavljan. No nakon ove sudske presude, ugovor za zatvoreni prostor se normalno nastavlja: Riva Liburna ga ima pravo uživati sve dok isteka ili ako pravomoćnom sudskom odlukom drukčije ne bude odlučeno. Sve do tada, Ledana može nastaviti raditi kao noćni klub.

Hoće li usitinu nastaviti raditi, uvelike ovisi o postupcima drugih sudionika ove afere: zadarskim konzervatorima koji još nisu uklonili nezakonito postavljenu opremu i druge objekte Ledane na prostoru Perivoja; Grada Zadra, koji još nije pokrenuo procedure za izradu i postavljanje zaštitne ograde nad kritičnim dijelovima zaštićenih bedema; Zadarske županije, koja bi trebala ukinuti minimalne uvjete za Ledanu jer prostor kojeg koristi nema potrebnu površinu za noćni klub...

22. travanj 2024 07:01