StoryEditorOCM
4 kantunaHIGIJENSKE POTREBE

Silvestrovo u Gradskoj vijećnici? SDP: Naš amandman nije prihvaćen! Grad: Prihvaćen je! Vučetić: Mislim da nije! Rubeša i Enio: Mi smo glasali za!

Piše Iva Ivanac
30. prosinca 2021. - 15:29

Hoće li nakon jučerašnjeg zasjedanja Gradskog vijeća Grada Zadra vijećnici do kraja ove godine ponovno trebati u klupe? Ni sami nismo sigurni.

Od završetka sjednice Gradskog vijeća na kojoj je usvojen proračun i na kojoj su se izglasavali amandmani, vijećnici SDP-a u javnosti komuniciraju kako njihov amandman o higijenskim potrepštinama za djevojčice u osnovnim školama nije prošao.

No, prema materijalima dostupnim na službenoj stranici Grada Zadra koji se tiču jučerašnje sjednice i izglasavanja zakonitosti proračuna, izgleda da je amandman usvojen! 

Tamo negdje pri samom kraju, naime, stoji kako su se jednim amandmanom u iznosu od 200 tisuća kuna htjela smanjiti sredstva "Rashodi za materijal i energiju" što nije moguće jer su to decentralizirana sredstva države, pa je zbog toga za njega nađen drugi izvor financiranja.

Kada smo pročelnika za financije Ivana Mijolovića nakon sjednice pitali na koji se to amandman odnosi, odgovorio nam je kako je to riječ o amandmanu SDP-a koji se, pogađate, tiče upravo higijenskih potrepština, te kako su ga vijećnici izglasali. 

S tom smo informacijom i upoznali predsjednika gradskog odbora SDP-a, Daniela Radetu.

- Taj amandman nije izglasan, odgovorio je.

Jeste li sigurni, pročelnik Mijolović tvrdi da je izglasan, a nama je ostalo u sjećanju, ali i bilješkama, da nije...?

- Definitivno nije izglasan zato što se sjećam da je pročelnik Joso Nekić govorio kako nema potrebe za našim amandmanom jer će škole same, iz svojih materijalnih rashoda, nabavljati higijenske potrepštine, tvrdi Radeta.

Potom smo nazvali predsjednika Gradskog vijeća, Marka Vučetića, kako bismo ga upitali je li nam može ustupiti podatke o glasovanju kako bismo provjerili što se točno dogodilo. U sjećanju nam je ostalo kako je baš oko tog amandmana nastala barufa u Vijeću.

- Mislim da amandman o higijenskim potrepštinama nije prošao, a stopostotno sam siguran da građanski odgoj nije prošao. Ali ako su osigurana sredstva za amandman koji vijećnici nisu izglasali, onda imamo problem jer će se opet morati sazivati sjednica Gradskog vijeća, odgovorio je Vučetić i uputio nas na gradske službe kako bi dobili informaciju je li 'sporni' amandman izglasan ili ne.

Iz gradskog ureda za informiranje dobili smo odogovor: 17 glasova je bilo "za", šest "protiv" te tri "suzdržana". ”Za” su bili vijećnici koalicije HDZ, SDP te Damir Biloglav, protiv subili nezavisni "Eniovci", a Akcija mladih ostala je suzdržana!

Kada smo tražili tonski zapis glasovanja, odgovoreno nam je da će se provjeriti ta mogućnost „jer to nije baš praksa s obzirom da su mediji mogli doći na sjednicu i pratiti je online putem i tako bilježiti i snimati Vijeće”.

Do zaključenja ovog teksta, tonski zapis sjednice nismo dobili i tako nismo mogli provjeriti što je stvarno izglasano. S druge strane zanimljivo je da SDP, koji već nekoliko dana u medijima komunicira da njihov amandman o higijenskim potrepštinama nije prihvaćen, nitko iz gradske uprave nije demantirao. I kazao kako to nije točno!

Ako je istina ono što tvrdi pročelnik Mijolović, SDP je u gadnoj zabludi, ali ako je istina ono što SDP govori, da njihov amandman nije prihvaćen, a na koncu je uvršten u proračun, onda bi vijećnici Silvestrovo mogli provesti na još jednoj sjednici Gradskog vijeća...

Enio i Rubeša glasali ‘za‘!

Kako bismo provjerili kako su vijećnici glasali, nazvali smo i Antu Rubešu i Enia Meštrovića.

Rubeša nam je odgovorio kako su vijećnici Akcije mladih po pitanju amandmana o higijenskim potrepštinama bili "za".

- Glasali smo za taj amandman, zapravo, glasali smo za sve amandmane, odgovorio je Rubeša.

- Higijenske potrepštine su već bile u programu i program se preklapao s amandmanom. Ali mislim da smo mi svi bili za taj amandman, jedino je razlika bila oko građanskog odgoja, odgovorio je Meštrović.

20. travanj 2024 08:25