StoryEditorOCM
4 kantunaKORONA U NALETU

Šime Vicković: "Nema mjesta panici, u bolnicama ima dovoljno i kreveta i respiratora... A imamo i riješenje za najgori scenarij"

Piše Matea Gugić
16. listopada 2020. - 12:23

Stanovnici Zadarske županije ne moraju se bojati hoće li ostati bez kreveta ili pak respiratora ukoliko dođe do drastičnog porasta oboljelih od koronavirusa, kao što se danas dogodilo u Hrvatskoj.

Kako nam je rekao načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković tek kada brojka hospitaliziranih pacijenata pređe 40, koji je trenutni kapacitet kreveta za COVID oboljele, zadarska Opća bolnica bi se reorganizirala, odnosno, preformulirao bi se rad pojedinih odjela kako bi se u njih mogli primiti pacijenti zaraženi koronavirusom. Tek kad se popune svi kapaciteti tako reorganizirane bolnice, pacijente se može slati u Biogradsku bolnicu, koja ih za sada najviše prima 10.

Što se tiče respiratora, stanje je zadovoljavajuće.

- Imamo 20 respiratora, što je prema istraživanju koje je provelo Ministarstvo zdravstva sasvim dovoljno za cijelu našu županiju. Ukoliko se, u najcrnijem scenariju dogodi da popunimo svih dvadeset, pacijenti s teškim simptomima slat će se u Split – istaknuo je Vicković, dodavši da su ispred OB Zadar osigurali za pacijente i šatore koji imaju 30 kreveta. Ti šatori za sada služe za trijažu pacijenata.

24. travanj 2024 00:26