StoryEditorOCM
4 kantunaDRŽI DISTANCU!

Šime Vicković: "Stroge mjere su donesene na prijedlog epidemiološke službe, a građani neće morati nositi maske dok sjede na terasama"

Piše Iva Ivanac
6. travnja 2021. - 16:11

Nove strože epidemiološke mjere uvode se od srijede na području Zadarske županije: obvezno je korištenje maski na otvorenom gdje boravi veći broj ljudi, ugostiteljski objekti mogu raditi do 20 sata, a ograničava se i prodaja alkohola.
Maske na otvorenom trebaju se nositi na tržnicama, prostorima oko trgovačkih centara i na vjerskim okupljanja te svim drugim mjestima gdje nije moguće održavati fizičku distancu.

- Sve nove mjere donesene su na prijedlog epidemiološke službe. S obzirom da oni svakodnevno komuniciraju s novooboljelima znaju gdje su moguće pojave žarišta, istaknuo je Šime Vicković, zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije. Maske se od srijede ipak ne moraju nositi na terasama kafića, a evo i zašto.

- Ugostiteljski objekti imaju propisanu distancu među stolovima, a to je tri metra, stoga građani neće morati nositi maske dok sjede na terasama, kazao je Vicković, dodajući kako je uvedena i zabrane rada ugostiteljskih objekata iza 20 sati kao i zabrana prodaje alkoholnih pića iza 20 sati.

- Mjere za zabranu prodaje alkoholnih pića se odnose na sve one koji imaju tu uslugu, a rade duže od 20 sati bilo da su benzinske crpke, kiosci ili supermarketi. Jedna od mjera je i preporuka pojačanog nadzora provođenja epidemioloških mjera koje će provoditi lokalni stožeri. Što se tiče ugostiteljskih objekata unutar trgovinskih centara i oni će svoja vrata morati zatvoriti u 20 sati bez obzira na to je li centar radi duže, kazao je Vicković. Strože mjere uvode se i zbog sve većeg broja hospitaliziranih.

- U utorak je u OB Zadar 79 hospitaliziranih te 22 hospitalizirana pacijenta u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu na moru. U zadarskoj bolnici imamo osam odjela gdje se liječe COVID bolesnici, a moguće je da u narednim danima otvorimo još dva ili tri odjela, naveo je Vicković i još jednom zamolio sve građane da se pridržavaju epidemioloških mjera i odluka Nacionalnog stožera.

Nove mjere Zadarske županije tiču se i domova za starije i nemoćne te korisnika ostalih ustanova. I dalje na snazi ostaje zabrana posjeta, a što se tiče izlaska korisnika iz ustanove to mogu napraviti samo oni koji su unutar 90 dana preboljeli COVID ili oni kojima je od druge doze cjepiva prošlo 14 dana. Korisnici koji žele izaći u dvorište ustanova to mogu napraviti uz korištenje maske za lice i držanje fizičke distance od jedan i pol metar.

Donesena je i preporuka za vjerske obrede, a oni se u budućnosti trebaju održavati na otvorenom ili online kada je god to moguće.

27. travanj 2024 01:59