StoryEditorOCM
4 kantunaSVE OSTAJE ISTO

Šime Vicković želi podijeliti županiju na četiri zone s posebnim propusnicama – ideja je već propala: evo zbog čega se protive Zadar, Nin, Privlaka…

Piše Predrag Opačić
15. travnja 2020. - 22:18

Ideja o objedinjavanju više općina i gradova u jednu zonu unutar koje bi se građani mogli slobodno kretati bez propusnica nije praktično ni rođena, a već je – propala! Uz niz proceduralnih nejasnoća i nepoznatih rokova o „izjašnjavanju“, te praktičnih posljedica koje bi promjena sustava izdavanja propusnica proizvela, iz prvih je reakcija jasno da od prijedloga Stožera civilne zaštite Zadarske županije neće biti ništa.

Evo, najprije, što je zamišljeno kao cilj županijskog Stožera. Načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković je rekao da je u pripremi prijedlog za izdavanja propusnica koje bi vrijedile na širem podruju, primjerice cijele bivše općine Zadar. U tom cilju Stožer je izradio prijedlog prema kojem je županija podijeljena na četiri teritorijalne zone.

- Prijedlog je pripremljen i poslan na suglasnost načelnicima i gradonačelnicima. Takvu odluku oni ne mogu donositi samostalno već im je za to potrebna većina općinskih odnosno gradskih vijeća, izjavio je u srijedu ujutro Vicković.

Usvajanjem novog „ustroja” za izdavanje propusnica očekivalo se olakšano kretanje stanovništva između gradova i općina koji su izravno povezani, a time i smanjivanje pritiska na rad policije i lokalnih ureda za izdavanje propusnica, dok bi posebni uvjeti za putovanje ostali samo za otoke.

- Cilj međusobnog povezivanja je slobodno kretanje svih građana kojima je prebivalište unutar granica područja povezanih gradova i općina, te ćemo do kraja današnjega radnog dana (srijeda, op.a.) dobiti sve prijedloge i sugestije od strane gradskih i općinskih stožera civilne zaštite s područja Zadarske županije. Ukoliko se stožeri dogovore, takvo zajedničko organiziranje obavljanja poslova civilne zaštite u ovo vrijeme pandemije koronavirusa, jedinice lokalne samouprave povezanih područja uredit će sklapanjem međusobnog sporazuma kojem će prethoditi odluka njihovih predstavničkih tijela o zajedničkom organiziranju obavljanja poslova civilne zaštite, a sam sporazum će sklopiti izvršna tijela jedinica lokalne samouprave, sve sukladno članku 18. st. 3. i st. 4. Zakona o sustavu civilne zaštite, odgovorio nam je načelnik Stožera Šime Vicković.

Ali, sve je zapelo već na prvom koraku. U vrlo brzoj reakciji Stožera civilne zaštite Grada Zadra prijedlog županijskog Stožera je – odbijen! Evo zbog čega:

-Objedinjavanjem više jedinica lokalne samouprave u četiri sektora kako je predloženo, ne postiže se smisao Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH, koja je donesena radi umanjenja rizika od prijenosa bolesti COVID-19. Objedinjavanjem se postiže puno veća migracija stanovništva bez kontrole, i efekt je samo manje izdanih propusnica i pojedini stožeri bi imali manje „posla“ nego ih se izdaje po sadašnjem sustavu gdje svaka jedinica lokalne samouprave ima svoj stožer, stoji u dopisu gradskog stožera županijskom kojega je potpisao dogradonačelnik Ante Babić.

Gradski je stožer naveo razloge svog protivljenja:

- Stožer CZ Grada Zadra do sad je zaprimio preko 9.000 zahtjeva za propusnice, od kojih se 95 posto odnosi na migraciju unutar Zadarske županije, i prvi bi imao razloga prihvatiti prijedlog jer bi se znatno smanjio obim posla i broj pristiglih zahtjeva jer za 12 jedinica lokalne samouprave (predloženi sektor I) građani grada Zadra ne bi više morali tražiti propusnicu. Međutim, što je s ostalih 21 jedinicom lokalne samouprave unutar Zadarske županije? Za odlazak u te jedinice i dalje građani grada Zadra moraju ishoditi propusnicu. Dakle, s prijedlogom od četiri sektora, građani grada Zadra bili bi u neravnopravnom položaju jer bi, primjerice, supružnici od kojih jedan ima roditelje o kojima skrbi u Sukošanu, a drugi roditelje u Svetom Petru, ovaj u Sukošan mogao slobodno ići, a ovaj za Sveti Petar mora ishoditi propusnicu, upozoravaju iz gradskog Stožera civilne zaštite odakle na kraju dopisa i pentiraju:

-Nije cilj manje izdanih propusnica i manje „posla“, već očuvanje zdravlja. Propusnice imaju svoj smisao i polučile su rezultat, a ako već dolazi do „popuštanja mjera“, Stožer CZ Grada Zadra predlaže da cijela Zadarska županija bude jedno područje u kojem će se građani moći nesmetano kretati ili da ostane postojeće stanje dok za to bude potrebe, zaključili su u Gradu Zadru.

Vrlo sličan odgovor Županijskom je stožeru upućen i iz zapadnog dijela Zadarske županije.

-Ne slažemo se s tim prijedlogom već mislimo da sadašnje mjere treba zadržati i, ako se procijeni, ići na njihovu relaksaciju. Mi smo dosada izdali 638 propusnica, uglavnom zbog vitalnih obiteljskih razloga, i nemamo veliki pritisak građana u tom pravcu, a zdravstvena je situacija dobra jer, na svu sreću, još nemamo nijednog oboljelog. Ako sve mjere nacionalnog Stožera ostaju na snazi, ne vidim svrhu ovog prijedloga, kaže ninski gradonačelnik Emil Ćurko dodajući da je identičan stav i okolnih općina s kojima Nin ionako surađuje u provođenju mjera civilne zaštite.

Kako su zamišljene četiri zone?

Po Po prijedlogu Stožera civilne zaštite Zadarske županije građani bi se bez propusnica slobodno mogli kretati na području Nina, Privlake, Vrsi, Zadra, Bibinja, Sukošana, Bibinja, Škabrnje, Zemunika, Galovca, Poličnika, Posedarja i Novigrada. Drugu bi zonu činili Biograd, Benkovac, Pakoštane, Sveti Filip i Jakov, Stankovci i Lišane Ostrovičke. U trećoj zoni su Obrovac, Starigrad, Jasenice  i Gračac, dok četvrtu čine Pag, Vir i svi ostali otoci.

17. lipanj 2024 08:26