StoryEditorOCM
4 kantunaSUKOB NA LJEVICI

Sindikalac Dundović: "Uranija mi je uzeo novac zbog kockarskih dugova!" Uranija: "Prijetio mi je da će me pregaziti automobilom!"

Piše Božana Sviličić
3. lipnja 2020. - 19:23

Bizaran obrat u borbi za prava dogodit će se u petak, 5. lipnja ispred zgrade Saveza samostalnih sindikata u Zadru gdje je prvi put najavljen prosvjed protiv onoga tko ih inače organizira – zadarskog sindikalnog Robina Hooda, pravnog povjerenika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Vedrana Uranije. Držeći da je miljama daleko od “hoodovskog” ponašanja, prosvjed protiv glavnog zadarskog sindikalca najavio je u srijedu član Sindikata hrvatskih branitelja Podružnice Zadar Zlatko Dundović prozvavši ga za krađu 23.800 eura, nezakonito ponašanje i zlouporabu položaja. Medijima je odaslao i schreen shotove sms poruka u kojima ga Uranija naziva “pedofilom” i “bolesnikom” iako su se nedavno zajedno borili za radnička prava.

- Šutjeti više ne mogu jer je riječ o čovjeku koji me iskoristio ranjenog i to sindikalac sindikalca, a sve zbog kockarskih dugova. Imao sam nekih imovinsko pravnih problema, on se ponudio privatno mi pomoći i na osnovu toga mi je kasnije tražio pozajmicu. Sve smo potpisali, no novac mi nikada nije vratio, a prošle su dvije i pol godine. Držim da je takav čin, osim što je kriminalan, krajnje nemoralan. Na prosvjednom skupu tražit ću od Uranije da podnese ostavku. Ukoliko on to ne učini sam, zahtijevat ću od središnjice SSSH-a u Zagrebu da ga sankcioniraju - rekao je Dundović koji je krajem siječnja Uraniju prijavio za prevaru nakon čega je policija protiv njega podignula kaznenu prijavu.

- Ja sam ga prijavio, a policija ga je procesuirala. On je govorio da će mene prijaviti, ali to nije učinio – rekao je Dundović.

Uranija je u srijedu priznao da je od njega posudio novac, ali je opovrgnuo dio priče da ga je nazivao pogrdnim riječima navodeći kako je Dundović njemu prijetio da će ga pregaziti automobilom od kada njegova obitelj živi u velikom strahu.

Mjesecima živimo u strahu. Istina je da sam posudio taj novac i ja ću mu ga i vratiti. To sam mu rekao, a to ću i učiniti i sa kamatama ako treba. Moja je greška što sam se s njim uopće upuštao u takve “aranžmane”. Imao sam nezgodnu situaciju u obitelji i novac mi je trebao. Zastupao sam na tisuće ljudi i zastupam ih, a on mi je rekao da će me zato i uništiti - rekao je Uranija nakon što ga je u srijedu javno prozvao donedavni kolega.

Iako je Dundović u potpisu obavijesti o prosvjedu naveo ime člana svog sindikata Matu Debeljaka kasnije je to povrgnuo navodeći kako je to bila slučajna greška jer je ime ostalo u obrascu dopsia, te da će u prosvjed ići sam s prijateljima. 

- Sindikat mi je okrenuo leđa, no prosvjed ću organizirati s prijateljima i onima koji me i dalje podržavaju - najavio je.

Njegov sindikat se u međuvremenu ogradio od cijele priče navodeći kako iza njega ne stoji Sindikalna podružnica Hrvatskih branitelja Zadar.

- Naš član radi štetu ugledu samog Sindikata kao i nama u SPHBZ-u jer se služi obmanama, lažima, a ujedno radi protivno Statutu iznoseći neistine preko medijskih kuća te radi mimo dogovora rukovodstva SPHBZ-a. Bilo koje radnje će ubuduće poduzimati može jedino u svoje osobno ime, u svom aranžmanu jer od strane SPHBZ-a nema podrške u konkretnom slučaju niti naš pristanak za isto pošto to nije problem koji se direktno veže za Sindikalna prava iza koga bi mogli stati i pomoći. Svoje privatne stvari treba rješavati privatnim putem ne uvlačeći sa strane nikoga u to koji nema sa tim slučajem direktnog doticaja niti veze.

Protiv Zlatka Dundovića podnijeti ćemo ispred SPHBZ-a Kaznenu prijavu zbog zloupotrebe i korištenja tuđeg identiteta bez naše suglasnosti. Osim toga napominjemo da smo zatražili da se dotično gospodina isključi iz SPHBZ-a. Najoštrije se ograđujemo i distanciramo od svih postupaka gosp. Zlatka Dundovića te ih najoštrije osuđujemo. Kao što smo uvodno istakli smatramo potpuno neprihvatljivim i suludim najavljeni medijski istup gosp. Dundovića - naveo je u priopćenju zamjenik povjerenika SPHBZ-a Matjaž-Mate Debeljak, HRVI.

Iz policije neslužbeno doznajemo kako postoji kaznena prijava protiv Vedrana Uranije koja ga tereti za prijevaru, ali ne i ona protiv Zlatka Dundovića.

- On je mene prijavio, ali i ja sam njega i to za prijetnju smrću, iznudu, zastrašivanje i kamatarenje. Trenutačno je sve to još u radu u državnom odvjetništvu. Vjerujem da će institucije odraditi svoj posao i da ćemo to uspješno riješiti na sudu. Znam još neke ljude koji se nalaze u mojoj situaciji, kamatareni su – rekao je Uranija.

25. travanj 2024 17:32