StoryEditorOCM
4 kantunaTRAŽE DOGOVOR

Sindikalisti prozivaju nove vlasnike Marine Dalmacija: "Prekršen je zakon, radnici nezaštićeni. Bi li se tako ponašali u Luksemburgu?"

Piše Ana Vučetić Škrbić
24. veljače 2020. - 14:30

- U ovom slučaju prekršena su prava radnika i Zakon o radu. Zato ova transkacija ne može imati pravnog učinka i tražimo od novog vlasnika Marine Dalmacija, CVC Capitala, da sjedne za stol sa radničkim vijećem i ispravi pogrešku koja je napravljena. Nemamo ništa protiv prodaje, ali da to bude skladu sa hrvatskim zakonima. Nije slučajno u zakonu naglašeno kako se prilikom ovakvih transakcija mora biti obaviješteno radničko vijeće - kazao je u ponedjeljak Vedran Uranija, pravni zastupnik Savez samostalnih sindikata čija je podružnica Sindikata metalaca pri Marini Dalmacija Bibinje-Sukošan sazvala konferenciju za medije o prodaji ove, jedne od najvećih, marina na Mediteranu.

Investicijski fond CVC Capital partners sa sjedištem u Luksemburgu nedavno je preuzeo Marinu Dalmacija, odnosno kupio brend D-Marin od Dogus grupe, koja je zadnjih osam godina bila vlasnikom te marine. Uz Marinu Dalmacija, CVC fond preuzeo je i ostale marine koje nose oznaku D-Marin, Mandalina i Borik. Međutim, cijela operacija prodaje obavljena je bez sudjelovanja i savjetovanja s radničkim vijećem Marine Dalmacija čime je, upozoravaju sindikati, prekršen Zakon o radu RH. Zato će se, ukoliko u razumnom roku ne dobiju traženi odgovor za sastanak od strane poslodavca, radničko vijeće Marine Dalmacija obratiti Vladi, resornom Ministarstvu gospodarstva i Državnom odvjetništvu.

- Glavni zahtjevi radničkog vijeća i sindikalne podružnice jesu da se sporazumom zajamči opstojnost svih stotinjak radnih mjesta u marini, stečena prava radnika u pogledu plaća i drugih materijalnih prava, te posebno striktno poštivanje hrvatskih zakona, posebno Zakona o radu, kao i nastavak socijalnog dijaloga radi zaključenja Kolektivnog ugovora, te je baš poradi toga bilo nužno da se o cijeloj transakciji prodaje izvijesti radničko vijeće, kako je zajamčeno zakonom. Ovdje su radnici ostavljeni u neizvjesnosti, a nitko nema pravo kršiti hrvatske zakone, koliko god moćan taj globalni igrač bio - kazao je Uranija dodavši kako je predsjednik radničkog vijeća, ujedno i povjerenik za zaštitu na radu, Vice Fuzul, za preuzimanje Marine doznao iz - medija.

- Što bi rekli u Luksemburgu ili u Turskoj da se mi ovako ponašamo u njihovoj zemlji i da ne poštujemo njihove zakone? Od 11 službenih izvješća koja sam trebao, dobio sam samo tri i to na svega tri stranice. Više sam puta slao dopise, ali uporno me ignoriraju. Ovo je, u najmanju ruku, maltretiranje radnika i kršenje njihovih prava jer smo se tek 2018. godine uspjeli izboriti za poštene godišnje odmore. U marini je nedavno pao gat, a mene kao povjerenika zaštite na radu nitko o tome nije niti obavijestio. Srećom pa tamo nije bilo nikoga i nitko nije stradao. Eto koja je to ozbiljnost i kako nas doživljavaju - kazao je Fuzul, tražeći da ovoga puta odazove poslodavac jer je „uprava svoje rekla i pokazala radom i donesenim odlukama”.

Na sindikalne pritužbe o kršenju radničkih i sindikalnih prava zaposlenika "Marine Dalmacija" prošlog su tjedna reagirali iz Dogus grupe tvrdeći kako je nedavno završeni višemjesečni nadzor inspekcije rada pokazao kako nije bilo kršenja zakona jer je tvrtka radila u skladu sa zakonskim regulativama.

“Državni inspektorat RH, Područni ured Split (Ispostava Zadar) protekli tjedan dostavio zapisnik o obavljenom inspekcijskom nadzoru poslovanja Marine Dalmacija s predmetom nadzora primjene propisa iz radnih odnosa u posljednje dvije godine. Inspekcija je pokazala da nije bilo kršenja zakona - stoji u priopćenju iz Dous grupe.
Sindikalisti, međutim, kažu kako taj nalaz nema nikakve veze s činjenicom da je radničkim vijeće zaobiđeno prilikom transakcije, čime je direktno prekršen zakon.
 

24. travanj 2024 17:11