StoryEditorOCM
4 kantunaPROPAO DOGOVOR VLADE I UČITELJA

Sindikalni povjerenik Jere Bilan: Zadarski nastavnici sutra kreću u štrajk!

Piše Iva Ivanac
9. listopada 2019. - 21:17
dalic_strukovna7-200418

Nakon neuspjelog mirenja s Vladom RH koja je odbacila zahtjeve za 6,11 postotnim povećanjem plaća u školstvu, učitelji i nastavnici u osnovnim i srednjim školama u četvrtak kreću u štrajk. Što to znači za zadarski djecu i hoće li zadarski profesori štrajkati upitali smo Jeru Bilana, županijskog povjerenika nezavisnog sindikata zaposlenika u srednjim školama. 

- U četvrtak u osam sati ujutro u svim školama se održava zbor zaposlenika gdje se ljudi izjašnjavaju o tome podržavaju li ili ne najavljeni štrajk. Ravnatelj potom organizira nastavu s dijelom zaposlenika koji ostaju raditi, govori Bilan koji je uvjeren da zaposlenici u sustavu osnovnoškolskog obrazovanja nisu zadovoljni svojim statusom jer su nositelji reformi i zato što im se povećao opseg poslova i radnih zadataka.

- Uvedena je kurikuralna reforma, Škola za život, a i posebna vrsta online edukacije "Loomen" koja od djelatnika traži višesatnu angažiranost van radnog vremena. Ovaj štrajk je borba za dostojanstvo profesije jer su nastavnici u školama najmanje plaćeni od svih djelatnika u javnim službama, ističe Bilan dodajući kako će se ovog puta štrajk provoditi cirkularno. U četvrtak štrajkaju svi, a nakon toga štrajkat će se po županijama diljem Hrvatske, no kada će koja županija štrajkat nije poznato.

- Kada dođe vrijeme za to, znat će se. Na ovaj način ostvarit će se kontinuitet štrajka. Naši zahtjevi su jasni, 6,11 posto za sve zaposlenike uključujući i administrativno-tehničko osoblje, odgajatelje, kuharice i sve druge. Vlada financira državna jamstva propalim brodogradilištima, 250 milijuna daje Croatia airlinesu, a kada treba ulagati u budućnost zemlje onda tvrdi da nema novaca. To je potpuno neprihvatljivo ponašanje, zaključuje Bilan koji nam je kazao kako će u osnovce svakako netko čuvati i kako malena djeca neće biti prepuštena sama sebi.

 

25. travanj 2024 15:14