StoryEditorOCM
4 kantunaZDRAVLJE JE PRVO

Sindikati na nogama: Vlada je donijela opasnu odluku, inzistiranjem da zaposlenici škola moraju dolaziti na posao izlaganje je mogućoj zarazi

Piše D.B.
15. ožujka 2020. - 17:06

Štetna je i opasna odluka Vlade Republike Hrvatske da  svi zaposlenici u školama, pored organizirane virtualne nastave, od ponedjeljka, 16.ožujka, trebaju biti na svojim radnim mjestima. Radi se o prvoj ozbiljnijoj pogrešci Vlade u ovladavanju situacijom izazvanom koronavirusom.

Piše to u priopćenju Sindikata Preporod, kojeg potpisuje Željko Stipić.

- I dok se ovakvom rješenju u osnovnoškolskim ustanovama opravdanje može pronaći u organizaciji prihvata učenika, čiji roditelji nikako nisu u mogućnosti osigurati siguran boravak svojoj djeci  kod kuće, u srednjoškolskim ustanovama nema nikakva opravdanja za ovakvu odluku- smatra on.

U osnovnim bi školama, ako se ustrajava na mogućnosti prihvata učenika, broj zaposlenika, koji dolaze na posao, morao ovisiti o broju učenika koji dolaze u školu, drži on.

- Inzistiranje na dolasku na posao svih zaposlenika nepotrebno je izlaganje zaposlenika  mogućnosti zaraze pri dolasku na posao i odlasku s posla, kao i za vrijeme boravka u školi. Sindikat Preporod poziva Vladu da preispita spornu odluku i da obvezu dolaska na svoje radno mjesto u iduća dva tjedna imaju samo oni zaposlenici koji su neophodni za minimalno funkcioniranje škole u izvanrednim okolnostima.

Sličan stav je zauzeo i Sindikat hrvatskih učitelja (SHU), te ga elaborirao u svom priopćenju.

- Apeliramo na nadležne institucije da ozbiljno razmisle o mogućim posljedicama otvorenih škola u narednim danima te da sve to uzmu u obzir kod donošenja daljnjih odluka, a radi zaštite zdravlja svih koji se potencijalno mogu naći u tim zatvorenim prostorima.

Ujedno molimo roditelje da, ukoliko imaju mogućnost organiziranja čuvanja djece, svoju djecu ne izlažu prevelikim zatvorenim skupovima te im unaprijed zahvaljujemo na razumijevanju, strpljenju i odgovornosti.

Posebnost je osnovnih škola što ih pohađaju i najmlađi učenici koji ne mogu ostati sami kod kuće pa je svakako neophodno da Ministarstvo znanosti i obrazovanja procijeni je li viši javni interes sačuvati zdravlje građana i spriječiti širenje zaraze. U ponedjeljak ćemo znati postotak dolazaka učenika te ćemo ponovno zatražiti preispitivanje odluke o nužnosti dolaska zaposlenika na radno mjesto jer isto smatramo rizičnim za zdravlje svih dionika.

Također, zahvaljujemo svim zaposlenicima škola što ovih dana ulažu 110 posto u to da se on-line nastava organizira na što učinkovitiji način - piše, među ostalim u priopćenju ovog SHU.

Na tom je tragu i Ivana Valjak Ilić, srednjoškolska profesorica iz Zagreba, aktivna u nastavničkoj grupi Nastavnici organizirano.

- U sadašnoj situaciji besmisleno je da učitelji, nastavnici i ostali djelatnici škole moraju sjediti u školi dok izvode nastavu putem interneta. Ako je međusobne kontakte nužno svesti na minimum, onda se to ne postiže tako da se sjedi u praznoj školi do koje neki moraju doći i javnim prijevozom. U zbornicama i školama ima zaposlenih koji su u rizičnoj skupini, ne samo dobno, nego i zbog zdravstvenog stanja. Zašto ih treba izlagati? - pita ona.

Ima i poruku za sve one koji zbog ovakvih stavova njezine kolege prozivaju neradnicima:

- Mogu im samo poručiti da se posao online nastave može obaviti s bilo kojeg mjesta gdje postoji internetska veza i da će se taj posao i obaviti, bez obzira što smo različitih stupnjeva upućenosti u takav rad. Pomagat ćemo si međusobno i ostat ćemo jedinstveni kao i kad je bio štrajk. Nismo neradnici, ali nismo ni neodgovorni prema članovima vlastitih obitelji, ali i šire zajednice koje bi naši kontakti mogli ugroziti. A čini se da kod nadležnih odgovornost prema zajednici pada u sjenu jeftinog PR-a koji ima učinka samo još kod rijetkih - zaključila je ona na svom Facebook profilu.

Na Facebooku se danas oglasila i ministrica Blaženka Divjak, nije se, doduše referirala na ovu temu.

- Kako bismo raščistili dvojbe i neprovjerene informacije, snimili smo jučerašnji virtualni sastanak na kojem je sudjelovalo 1200 ravnatelja i u kojem u 30 minuta prolazimo kroz sve detalje nastave na daljinu. Osim ravnatelja i nastavnika, važno je da ga pogledaju i roditelji i učenici, kako bi zajedno lakše prošli kroz ovu krizu. Bit će teško, ali moj tim će dati sve od sebe da uspijemo- poručila je.

25. travanj 2024 02:34