StoryEditorOCM
4 kantunaGAŽENICA JE SPREMNA

Širenje koronavirusa u Italiji stvara paniku u Dalmaciji: kad će prvi kruzer iz Venecije doći u Zadar i kako će biti dočekan zbog opasne zaraze?

Piše Ivica Nevešćanin
24. veljače 2020. - 22:45

Prvi kruzer s putnicima iz Venecije u Zadar bi ove godine trebao stići 8. travnja. Riječ je o brodu Viking Sea dužine 228 metara s maksimalno 930 putnika. Brod bi trebao pristati na Poluotoku, na gatu pored Morskih orgulja, a nadležnost za taj pristan ima državna Lučka uprava Zadar. Prvi kruzer iz Venecije koji će stati u Gaženici zove se Oceana i dolazi 11. svibnja, a šest dana nakon njega pristaje Costa Deliziosa, potvrdila nam je Rebeka V. Pevec, direktorica tvrtke Zadar International Port Operations (ZIPO), koncesionara nove međunarodne putničke luke i terminala u Gaženici.

- Kao dio Global ports holdinga (GPH), najveće svjetske tvrtke za upravljanju lukama u kruzerskoj industriji, kod nas je od kraja siječnja na snazi poseban protokol zbog pojave koronavirusa. Protokola se moraju pridržavati sve luke pod našom upravom, pa tako i luka u Gaženici – kaže direktorica Pevec, dodajući da pojava opasnog virusa dosad nije utjecala na promet u lukama GPH-a, niti je zabilježeno otkazivanje najavljenih dolazaka.

- Usvojeni protokol predviđa postupanje s putnicima u trenutku od dolaska na terminal do njihovog odlaska iz luke. Mi ne odlučujemo o tome hoće li neki brod doći u luku ili ne. Odluku o zatvaranju luke ima Ministarstvo zdravlja. Sukladno našem protokolu, ali i praksi u ovakvim situacijama, važno je djelovati preventivno. U kontaktu smo sa svim nadležnim zdravstvenim tijelima u Zadru i hitnim službama. Upravo obavljamo pripreme kako bi s njima održali radni sastanak na kojem ćemo ih upoznati s našim protokolom. Karantena za bolesne putnike osigurana je u sklopu terminala. Pojavu bolesnih putnika prvo uočava granična policija, slijedi izdvajanje bolesnih putnika i njihov smještaj u karantenu. Istodobno o tome obavještavamo medicinske službe i nadležna tijela. U tom lancu ključna je sanitarna inspekcija koja prva dolazi na brod s članovima Lučke kapetanije – kazala nam je Pevec.

ZIPO inače u 2020. godini očekuje dolazak 92 kruzera u Gaženicu s oko 185 tisuća putnika i 65 članova posade. Zajedno s dolascima kruzera na Poluotok, Zadar bi ove godine trebao oboriti rekord s 157 dolazaka i preko 200 tisuća putnika u kruzerskom prometu.

24. travanj 2024 11:15