StoryEditorOCM
4 kantunaODLUKA DSV-A

Sirotinjo, i Bogu si teška! Suci masovno kreću u biznis rentanja nekretnina. Neki iznajmljuju stanove, a neki i sobe! Ima i Zadrana...

Piše I.N.
21. travnja 2023. - 11:35

Sirotinjo i Bogu si teška, moglo bi se reći nakon sjednice Državnog sudbenog vijeća od 20. travnja ove godine, na kojoj je to „samostalno i neovisno tijelo koje osigurava samostalnost i neovisnost sudbene vlasti u Republici Hrvatskoj”, čak četrnaestorici sutkinja i sudaca općinskih i županijskih sudova u Hrvatskoj odobrilo mogućnost dodatne zarade od iznajmljivanja nekretnina.

DSV je ovu ne baš tako čestu odluku donio u trenutku kada se u javnosti žustro raspravlja o zahtjevu sudaca za povećanjem plaća. Suci prvog stupnja traže da se u primanjima izjednače sa sucima savjetnicima na Vrhovnom sudu. Smatraju da bi osnovna plaća sudaca prvog stupnja trebala biti minimalno 3000 eura, a iz Ministarstva pravosuđa je najavljeno povećanje plaća sucima od početka kolovoza za 22 do 24 posto. 

Među sucima kojima je odobren dodatni biznis, odnosno prihod kroz najam nekretnina, iz zadarske perspektive najzanimljivija je Ardena Bajlo, bivša državna odvjetnica i dugogodišnja sutkinja Trgovačkog suda u Zadru (na stranicama DSV-a krivo je navedena kao sutkinja TS-a u Splitu) kojoj je odobreno da se, uz obnašanje sudačke dužnosti, registrira kao iznajmljivač apartmana u turističke svrhe.

Drugi ”poznanik” je bivši sudac Općinskog suda u Zadru, a danas sudac Općinskog suda u Sesvetama, Tomislav Šimić, koji je od DSV-a zatražio i dobio mogućnost iznajmljivanja – sobe.

Podsjetimo, nedavno je DSV sutkinji Županijskog suda u Zadru Ivi Lovrin odborio da se može baviti izjamljivanjem turističkih apartmana.

Sucima Ljiljani Skali i Miroslavu Kosanoviću s Općinskog suda u Karlovcu odobreno je davanje stana u najam.

Sudac Općinskog suda u Splitu Dražen Maravić može se registrirati kao iznajmljivač apartmana u turističke svrhe, a sutkinji Općinskog suda u Splitu Ivani Erceg Ćurić odobrava se davanja u zakup dva poslovna prostora. 

Drenki Kreštelica-Pavlečić, sutkinji Općinskog suda u Sisku, odobreno je davanje stana u najam, kao i Mariji Vukić, sutkinji Općinskog suda u Sisku, Mariji Huljev, sutkinji Općinskog suda u Novom Zagrebu, te Mirjani Kosanović, sutkinji Općinskog suda u Gospiću, koja će uz stan moći iznajmiti i garažu. 

Snježana Kozina, sutkinji Općinskog suda u Vinkovcima, može se registrirati kao iznajmljivač stana – apartmana, a Josita Begović, sutkinja Županijskog suda u Dubrovniku, može dati u zakup poslovni prostor.

Stanove u najam mogu dati i Tibor Kovačić i Stanislav Walaszek, suci Općinskog kaznenog suda u Zagrebu.

Osim nekretninama sudaca, DSV se na sjednici u četvrtak bavio i suspendiranim sucima. Tako je Antoniji Božina, sutkinji Općinskog suda u Zadru, produljeno privremeno udaljenje od obavljanja sudačke dužnosti za daljnja tri mjeseca (računajući od 4. svibnja 2023.), kao i Dolores Milaković, sutkinji Općinskog suda u Šibeniku, (računajući od 7. svibnja 2023.) te Ivici Krvavici, sucu Općinskog suda u Šibeniku (računajući od 28. travnja 2023.).

25. travanj 2024 21:42