StoryEditorOCM
4 kantunaOŠ SV. BENEDIKT

Skandal u katoličkoj školi: roditelji i inspekcija ‘skinuli‘ ravnatelja, a zadarske benediktinke ga vratile! Igor Cecić: Želim opet biti ravnatelj!

Piše Predrag Opačić
19. prosinca 2020. - 10:24

"Za nas je sporan i nezakonit način izbora ravnatelja koji Statut škole mijenja po potrebi, a sve njegove odluke prolaze na Školskom odboru jer je i njega prilagodio svojim potrebama. Školski odbor ima 7 članova od koji je jedna članica njegova supruga, drugi član je s njim u kumskoj vezi, a osnivač ima slab interes za upravljanje školom koju je u potpunosti prepustio ravnatelju."

To je samo dio opsežnog dopisa dostavljenog prosvjetnoj inspekciji o stanju u zadarskoj Osnovnoj glazbenoj školi sv. Benedikta čiji je ravnatelj Igor Cecić, a osnivač Benediktinski samostan sv. Marije.

- Kada je došlo vrijeme za reizbor ravnatelja Cecića, znajući da na glasovanju Učiteljskog vijeća i zbora radnika ne bi dobio većinu, on je odlučio taj važan, demokratski i zakonom propisan dio obavezne procedure jednostavno preskočiti. Niti je bilo predstavljanje njega kao jedinog kandidata i njegovog programa, niti je sazvana izborna sjednica, niti je imenovano izborno povjerenstvo, niti je bilo glasačkih listića, niti je dobio natpolovičnu većinu kao jedini kandidat. Djelatnici škole nisu bili pozvani da glasuju o kandidatu niti su imali zakonom zajamčenu mogućnost da biraju. On je jednostavno sam sebe opet postavio na mjesto ravnatelja uz, blagoslov osnivača i Školskog odbora, neregularno i nezakonito, kaže dvoje roditelja s kojima smo razgovarali i koji su željeli ostati anonimni.

- Život u školi postaje nepodnošljiv, ponajprije zaposlenicima, svi znaju što se događa, ali šute iz straha. Njihova su zvanja specifična, u Zadru oni nemaju drugi izbor za traženje novog zaposlenja, pa šute jer se boje izgubiti posao. Mada su neki roditelji ispisali svoju djecu iz škole, većina šuti, ljudi su svjesni da bi na taj način ugrozili radna mjesta učitelja, a na dio njih velikog utjecaja ima i autoritet osnivača škole iza koje stoji i Nadbiskupija. Stalo nam je da se tu malu školu posebnih ljudi, zaljubljenika i entuzijasta koji rade plemenit posao, oslobodi straha, napetosti i međusobnog nepovjerenja koje je posijao ravnatelj koji se ponaša kao da je to njegova privatna škola u kojoj ne odgovara nikome, ne boji se nikoga i radi što hoće, objašnjavaju razloge šutnje ovi roditelji dodajući da su sa svojim tvrdnjama „upoznali i Časnu majku Anastaziju Čizmin i nadbiskupa Želimira Puljića”.

Na dopis roditelja, reagirala je prosvjetna inspekcija koja je u dva nadzora utvrdila „niz propusta i nepravilnosti”.

- U postupku imenovanja ravnatelja učinjeni su brojni propusti, ravnatelj je stavio mandat na raspolaganje i razriješen je 8. prosinca 2020. godine. U odnosu na druge propuste, Školi su izrečene brojne naredbe radi otklanjanja utvrđenih nepravilnosti koje se odnose na rad svih školskih tijela, a također je zbog nepropisnog provođenja procedure zapošljavanja učitelja gitare izrečena jedna zabrana obavljanja poslova, stoji među ostalim u izvještaju o obavljenom inspekcijskom nadzoru.

Odluka o razrješenju ravnatelja objavljena je i na školskoj WEB stranici, ali tamo piše da se „I. C., prof. Zadar, na vlastiti zahtjev razrješuje dužnosti ravnatelja”. Ali, istoga dana, nakon što je donio odluku o razrješenju ravnatelja, Školski odbor donosi još jednu jednoglasnu odluku: ”Vršiteljem dužnosti ravnatelja Osnovne glazbene škole sv. Benedikta imenuje se I. C. iz Zadra”!

- Iz toga se jasno vidi u čemu je i koliki je problem! Ravnatelj stavi mandat na raspolaganje, a Školski odbor koji je također nelegalno izabran, kao i on, ponovno ga izabere za vršitelja dužnosti ravnatelja i onda on raspusti taj Školski odbor i izglasa se drugi. I kako, nakon toga, vjerovati u bilo što, pitaju se roditelji s kojima smo razgovarali.

Inspekcija je naložila da se u roku od 30 dana nakon razrješenja mora objaviti natječaj za izbor novog ravnatelja, ali su roditelji uvjereni da će Igor Cecić i nadalje ostati na tom mjestu.

- Mi nemamo nikakvih pouzdanih informacija, ali do nas je došla neslužbena informacija da će školski Statut biti promijenjen i to na način da će Osnovna glazbena škola postati Katolička osnovna glazbena škola sv. Benedikta. U tom slučaju osnivač bez raspisivanja javnog natječaja može imenovati ravnatelja, kažu roditelji.

U kojoj je fazi natječaj za ravnateljsko mjesto, pitali smo vršitelja dužnosti Igora Cecića.

- Trenutno je u fazi članka 44 Zakona o ustanovama, što znači da će najkasnije do 11. siječnja biti raspisan natječaj ili će biti obavljeno imenovanje.

Znači li to, gospodine Cecić, da škola mijenja status i postaje katolička glazbena osnovna škola?

- Možda. Pridjev katolička ne mora biti u nazivu škole, ali školski Statut se usklađuje sa statutima ostalih katoličkih škola.

Dio roditelja nam je poslao dopis u kojemu tvrde da je atmosfera u školi jako loša.

- Anonimno?

Da, žele ostati anonimni.

- Na anonimne dojave nemam komentara.

U čemu su razlozi nesporazuma s roditeljima?

- Ne bih to nazvao nesporazumom nego razilaženjem u razmišljanju o provođenju protuepidemijskih mjera. Sve je u skladu s propisanim mjerama.

Roditelji barataju stavom epidemiologa Medića po kojemu djeca ne bi smjela pjevati pod maskama...

- Imamo mišljenje Županijskog stožera civilne zaštite odakle nam je potvrđeno da su mjere koje provodimo dobro organizirane i rečeno nam je da tako nastavimo.

Imate li ikakav komentar na nalaz inspekcijskog nadzora?

- Ne, komentar nije potreban. Obavljen je detaljan nadzor koji je ukazao na stvari koje su ispravljive i koje su ispravljene.

Sve?

- Sve.

Ako bude raspisan natječaj za ravnateljsko mjesto, hoćete li se javiti?

- Da.

Po neslužbenim informacijama, Policijskoj upravi u Zadru poslan je zahtjev za obavljanje izvida u Osnovnoj glazbenoj školi sv. Benedikta kako bi se ustanovilo postoji li u svemu što se događalo i nečija kaznena odgovornost.

Kako je zaposlen učitelj gitare?

- Do objave natječaja za učitelja gitare, na tom mjestu je bio zaposlen čovjek sa srednjom glazbenom školom. Po struci je nastavnik razredne nastave, ali je u jako dobrim odnosima s ravnateljem. Međutim, na natječaj se javila apsolventica Glazbene akademije, smjer gitara, bivša učenica naše škole koja je osobno došla u školu predati dokumente. Gospodin Cecić ju je otpravio rekavši joj da nema potrebe da ostavlja papire obzirom da je to mjesto već zauzeto i da je natječaj samo formalnost. Dakle, lojalni učitelj razredne nastave sa srednjom školom dobiva posao, a kvalificirana mlada apsolventica s Akademije biva poslana kući, vjerujući ravnatelju da ima kvalificiranu osobu, navedeno je u podnesku upućenom prosvjetnoj inspekciji.

Na školskoj WEB stranici objavljena je i jednoglasna odluka Školskog odbora o zapošljavanju učitelja gitare, a u nalazu inspekcije stoji da je zapošljavanje provedeno nepropisno, pa je „ravnateljevom favoritu” izrečena mjera zabrane obavljanja posla. Uskoro je raspisan natječaj na kojem je kao jedini kandidat primljen na posao.

Zašto djeca pjevaju pod maskama?

Roditelji s kojima smo razgovarali skreću pažnju i na odluku ravnatelja Igora Cecića o zbornom pjevanju djece pod maskama.

- Neki prvaši su se odmah ispisali dok stariji to trpe. Pokušali smo ukazati na probleme koje djeca imaju u takvom načinu rada obzirom da nemaju samo pjevanje pod maskama već istog jutra imaju i instrument i solfeggio, cijelo vrijeme pod maskama. Predlagali smo da zborno pjevanje ide online kako se radilo i prošle godine ili da se organizira u prostoru crkve sv. Marije gdje ima dovoljno mjesta i gdje je moguće osigurati razmak od 4 metra po učeniku kako je predviđeno u epidemiološkim naputcima, kažu roditelji koji su o tome obavijestili osnivače, javnu pravobraniteljicu za djecu, a dobili su i stav zadarskog epidemiologa Alana Medića kojeg su podržali i iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

-Pjevanje pod maskama nije moguće, još nigdje nisam čuo da se pjeva pod maskama. To iziskuje veliki napor prilikom udisanja i frustrirajuće je za odrasle, a za djecu još i više. Postoje dugi načini da se smanji mogućnost prijenosa COVID infekcije kao što su distanca, prozračivanje prostora uz preporučene mjere, kontrola temperature djece prilikom dolaska, odgovorio im je dr. Medić.

Međutim, ravnatelj Cecić barata suglasnošću Županijskog stožera civilne zaštite odakle su mu, tvrdi ravnatelj, rekli da je sve u redu i u skladu s epidemiološkim mjerama. U međuvremenu, dio djece pjeva bez maske, a drugi ih dio još nosi.

07. svibanj 2024 02:48