StoryEditorOCM
4 kantunaVOZAČ U PRITVORU

‘Škoda je imala uništen zadnji dio koji je bio potpuno prekriven krvlju. Svi su pokušavali pomoći jadnoj ženi i izvući je između dva automobila‘

Piše Božana Sviličić
13. srpnja 2021. - 16:45

- Scene na cesti bile su prestrašne. Bijela škoda imala je uništen zadji dio koji je bio potpuno prekriven krvlju. Krvi je bilo svugdje po cesti, a najgore je bilo na tom mjestu udara. Očevici koji su se tamo zatekli prije nas bili su u šoku jer su pokušavali pomoći jadnoj ženi i njezinoj četverogodišnjoj kćerkici i izvući je između dva automobila - ispričali su očevici strašne nesreće na parkiralištu u Petrčanima pokraj Zadra gdje je u nedjelju oko 15.30 sati teško ozlijeđena 36-godišnja trudnica dok se s obitelji, suprugom i četverogodišnjom kćerkom, vraćala s kupanja.

Dok je ulazila u automobil iz zavoja je na parkiralište se iznenada sjurio BMW kojeg je vozio drogirani Belgijanac, te je priklještio uz Škodu i smrskao joj noge i kukove. Teško ozlijeđena žena, inače medicinska sestra sa zagrebačkog područja, zbog opsežnosti ozlijeda izgubila je dijete.

- Žena je primljena na Jedinicu intenzivnog liječenja s teškim tjelesnim ozljedama opasnim po život. Nakon operativnih zahvata njezino je stanje stabilno, ali zbog opsežnosti ozljeda nismo uspjeli spasiti dijete, kazao je u utorak ravnatelj zadarske Opće bolnice Željko Čulina.

U sumanutoj vožnji BMW-om Belgijanac je ozlijedio i drugu obitelj. Škoda je od njegovog udara 'pritisnula' i parkirani Volkswagen u kojemu je bila 40-godišnjakinja i njezino dvogodišnje dijete, a Volkswagen se zabio u također parkirani Ford. Obitelj iz drugog auotmobila je, na sreću, samo lakše ozlijeđena.

Zbog bjesomučne vožnje Belgijanca, ljudi su, prema pričama očevidaca, doslovce skakali u grmlje kraj ceste. Vozio je drugom trakom, te velikom brzinom neprimjerenom uskim ulicama koje vode prema popularnom zadarskom kupalištu. Iako se isprva mislilo da je bila riječ o vožnji pod utjecajem alkohola, ispostavilo se da je Belgijanac divljački vozio pod utjecajem opijata. O kojim opijatima se radi pokazat će rezultati toksikološkog vještačenja.
On je nakon nesreće, uz uporabu sredstava prisile priveden u prostorije policije. Prethodno u znak protesta udario šakom u policijski auotmobil. Nad njim je u sklopu kriminalističkog istraživanja provedeno alkotestiranje i preliminarno testiranje na prisutnost opojnih droga u organizmu, dok su na mjestu nesreće policijski službenici poduzeli očevid.

- Zbog sumnje u izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu sa smrtnom posljedicom 43-godišnji vozač je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske, a nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu podnijeta je kaznena prijava zbog izzivanja prometne nesreće – rekli su u zadarskoj policiji.

Stradala trudnica, koja je, kažu njezini poznanici, porijeklom iz Škabrnje, prije desetak godina navodno je izgubila i brata u prometnoj nesreći. Na mjestu nesreće, jednom od najpopularnijih kupališta izvan Zadra, pomogla joj je stomatologinja koja joj je podvezala noge dok su mještani pokušavali razmaknuti automobile kojim je bila priklještena.

- Svi su pokušavali pomoći, nosili su ručnike, kako bi pružili prvu pomoć. Jedan strašan prizor – komentirali su u utorak.
U Mjesnom odboru Petrčane još prije nekoliko mjeseci tražili su postavljanje uspornika, te su upozoravali na prometnu gužvu na tom dijelu ceste, no do danas se na tom području nije ništa promijenilo.
Prometni stručnjak Željko Marušić komentirao je kako ova tragična nesreća potvrđuje da se potrebno fokusirati na izvjesnost kažnjavanja za prometne prekršaje, postavljanjem radarskih kamera i policijskim patrolama, pogotovo u naseljima.

- Nakon premrežavanja autocesta radarskim kamerama, presretače treba usmjeriti na prigradske i gradske prometnice, gdje se često juri. Na opasne prometnice u naseljima treba postavljati uspornike (ležeće policajce) jer se tako učinkovito može smiriti promet i motivirati vozače da ne voze prebrzo, smatra Marušić.

20. travanj 2024 11:29