StoryEditorOCM
4 kantunaOŠ VOŠTARNICA: NOVCEM OD DONACIJA EDUCIRAJU DJELATNIKE

Škola je prije 15-ak godina imala troje djece sa poremećajem iz spektra autizma. Danas ih imamo 32!

Piše L.Burčul
28. prosinca 2017. - 20:00
irena_dukic2-281217

- Naša škola je prije 15-ak godina imala troje djece sa poremećajem iz spektra autizma. Danas ih imamo 32, a slijedeće jeseni stiže nam ih još pet. U istom tom razdoblju se ukupan broj naših učenika doslovno udvostručio. Sada imamo 91 dijete, uz djecu s autizmom imamo 59 učenika intelektualnim teškoćama – kaže Irena Dukić, ravnateljica zadarske Osnovne škole „Voštarnica“.

Djeca u ovoj školi ne idu u razrede. Oni na nastavi ne provedu osam godina. Kada kao sedmogodišnjaci uđu u „Voštarnicu“, školovanje napuštaju nakon punih 14 godina.

Škola koja se ne dijeli po razredima u svakom pogledu je specifična – u skupinama je troje do petero djece, razvrstane po dobi i po vrsti teškoća koje imaju, i takvih tzv. odgojno-obrazovnih skupina u školi ima 20.

- Ipak imamo i jedan razredni odjel. U njemu su samo četiri učenika i to su jedina djeca od svih naših učenika koja će imati priliku nastaviti obrazovanje nakon osnovnoškolskog koje steknu kod nas. U pravilu se školuju za pomoćna zanimanja, kao pomoćni kuhar, pomoćni cvjećar… Naš razredni odjel je kombiniran jer su u njemu samo četiri učenika, pa tako imamo dvoje prvašića, te po jednog učenika u petom i u osmom razredu – kaže Irena Dukić.

Za sve ostale učenike ove škole ne postoji daljnje obrazovanje. Nakon 14 godina provedenih u školi, oni su ipak radno nesposobni. Moguće ih je postaviti na neka radna mjesta, ali rade samo uz pomoć asistenta i nemaju zasnovan radni odnos.

- U većim hrvatskim gradovima oni nakon škole nastavljaju pohađati zaštitne radionice, ali mi u Zadru to nemamo. Nemamo ni centar za autizam. U Zadru dio njih postanu članovi udruge „Svjetlo“ i to je sve – kaže ravnateljica Dukić.

Zvuči gotovo nevjerojatno da je OŠ „Voštarnica“, koja zapravo i nema uvjete za rad te čeka otvaranje centra Mocire, formirala skupine učenika i osnovala redom: dramsku grupu, plesnu grupu, sportski klub, učeničku zadrugu koja ima keramičarsku i likovnu grupu, zbor…

- Ne želim zvučati pretenciozno, ali znamo naše ciljeve i znamo koje su metode potrebne da bi iz škole izlazila što sposobnija djeca. Na nedavnoj Donatorskoj večeri sakupili smo 110 tisuća kuna. Sada su i organizatori popularnog malonogometnog turnira Futsal sredstva od utakmica namijenili našoj školi. Postoje dvije ključne stvari: teach metoda za rad sa djecom sa poremećajem autizma i postoji terapija senzorne integracije za djecu s intelektualnim teškoćama. I jedna i druga edukacija koštaju. A mi želimo da se naši djelatnici osposobe upravo u tim vještinama, to su suvremene metode koje su se pokazale izvanrednima u radu s ovim skupinama djece. Naši djelatnici su završili fakultete, oni su edukatori rehabilitatori, no ovdje se radi o dodatnom školovanju, skupom, ali je taj program izvrstan za djecu sa kojom radimo. Želim u to investirati, u takve terapeute, želim da se u OŠ Voštarnica sa djecom postigne maksimum – kazala je Irena Dukić.

Osnovnu školu „Voštarnica“ nekada su pohađala samo djeca iz Zadra. I dalje joj je osnivač Grad, no učenici danas u ovu školu dolaze iz više općina, te iz svih šest gradova Zadarske županije.

18. travanj 2024 18:00