StoryEditorOCM
4 kantunaUPRAVLJANJE IMOVINOM

Škola na Crvenim kućama neće se graditi novcem Nadbiskupije koja Gradu treba nadoknaditi milijune za zemljište na Bokanjcu! Dragić: Građani prevareni

Piše Iva Ivanac
27. veljače 2022. - 19:33

Grad Zadar objavio je natječaj za novelaciju projektne dokumentacije OŠ Crvene kuće u skladu s novim propisima. Natječaj traje do 14. ožujka do 13 sati kada će se održati javno otvaranje ponuda. Odabrana tvrtka morat će u roku od šest mjeseci od potpisivanja ugovora izraditi i dostaviti idejni, glavni i izvedbeni projekt.

Koliko će točno koštati izgradnja nove osnovne škole na Crvenim kućama još uvijek nije poznato. Poznato je samo da bi se ta škola trebala graditi novcem Zadarske nadbiskupije.

Naime, nakon što je prije dvije godine shvatio da Grad Zadar ne može biti osnivač „Katoličke osnovne škole Ivo Mašina s pravom javnosti" na Novom Bokanjcu, gradski pročelnik za obrazovanje Joso Nekić rekao je kako će Zadarska nadbiskupija vratiti 25 milijuna kuna koje je Grad Zadar uložio u projekt, o čemu je i potpisan ugovor o međusobnoj suradnji.

Grad Zadar i Zadarska nadbiskupija dogovorili su da će 25 milijuna kuna, dakle pola vrijednosti ukupne investicije za školi, Nadbiskupija isplaćivati Gradu idućih deset godina u tromjesečnim ratama.

Je li Nadbiskupija počeli ispunjavati svoje obveze provjerili smo kod pročelnika Upravnog odjela za financije Grada Zadra, Ivana Mijolovića.

- Po Ugovoru o međusobnim odnosima sa Zadarskom nadbiskupijom tijekom gradnje je sufinancirano 50 posto investicije od strane Zadarske nadbiskupije. Završetkom gradnje, drugih 50 posto investicije će biti plaćeno kroz 10 godina u kvartalnim ratama. Prva kvartalna rata je bila u posljednjem kvartalu 2021. i iznosi 618.528,44 kune, dok je ukupan trošak investicije 49.236.202,72 kuna, odgovorio je pročelnik Mijolović.

No, je li moguće da zbog obročnog plaćanja bude kasnila izgradnja osnovne škole na Crvenim kućama?

Prema riječima pročelnika za graditeljstvo Darka Kasapa, gradnja ne bi trebala kasniti jer će se projekt izgradnje škole, umjesto sredstvima koje vraća Nadbiskupija, financirati iz europskih fondova.

- Prošli tjedan smo objavili natječaj za novelaciju projekta škole na Crvenim kućama te ćemo po ishodovanju potrebnih akata za gradnju krenuti s realizacijom projekta. Nakon što dobijemo novi izvedbeni projekt znat ćemo koliko će nas koštati izgradnja nove škole, a nakon toga će se ispuniti svi uvjeti da projekt izgradnje škole apliciramo na europske fondove, istaknuo je Kasap.

Dakle, Nadbiskupija je počela isplaćivati novac za školu na Novom Bokanjcu, financiranje škole na Crvenim kućama traži se kroz EU fondove, a pritom je jedna stvar u cijeloj priči ostala zaboravljena.

Riječ je o zemljištu na kojem se nalazi Katolička osnovna škola Ivo Mašina s pravom javnosti. Naime, Zadarska nadbiskupija i Grad Zadar još uvijek nisu definirali iznos naknade za gradsko zemljište na kojem je izgrađena škola, kao i za zemljište na kojem je izgrađena nova crkva. Gradsko zemljište ustupljeno za školu ima 10.800 metara, a još 5000 kvadratnih metara za crkvu. Vrijednost tog građevinskog zemljišta, prema aktualnim cijenama, kreće se između 15 i 20 milijuna kuna.

Kada će se definirati obveze Nadbiskupije oko naknade za zemljište, pitali smo pročelnika Upravnog odjela za gradsku imovinu, Tomislava Koronu. No nakon našeg upita pročelnik Korona nas je telefonski informirao kako on te stvari nije dogovarao i kako to nije njegovo područje, bez obzira što se radi o gradskoj imovini.

Dakle, Nadbiskupija naknadu za gradsko zemljište nije još uplatila u gradski proračun, a hoće li i kad će, nije poznato. Naime, na naš upit proslijeđen gradskom uredu za odnose s javnošću prošlog tjedna, odgovore još uvijek čekamo.

Evo što o svemu kaže Irena Dragić, gradska vijećnica SDP-a i jedna od najglasniji kritičarki 'poslovnog modela' između Grada Zadra i Zadarske nadbiskupije.

- Ne vjerujem da će Zadarska nadbiskupija održati obećanje. U projekt su ušli govoreći kako će Crkva i Grad biti u suvlasničkom odnosu, da bi se se naknadano, zbog Vatikanskih ugovora pokorili i prepustili crkvu Nadbiskupiji što je zapravo bila prevara!, komentira Dragić dodajući kako je Nadbiskupija jako dobro znala da ne mogu dijeliti vlasništvo s još nekim već da oni moraju biti jedini osnivači.

- Pretpostavljam da su i u Gradu znali za nedozvoljeni suvlasnički odnos, a na kraju su obmanuti građani roditelji i djeca. Škola na Crvenim kućama se sigurno neće izgraditi novcem od Nadbiskupije, a na tom je području škola prijeko potrebna, kao i u ostalim kvartovima kada su u pitanju odgojno obrazvone ustanove, govori Dragić naglašavajući kako Zadarska nadbiskupija u gradu ima dovoljno svojih terena te kako su svjesno išli u dogovor s Gradom kako bi za njih napravili kompletnu prostornu dokumentaciju i podignuli kredit.

- Hoće li Nadbiskupija i kada obeštetiti Grad za zemljište na kojem je izgrađena škola, s obzirom na to da crkva i dalje potražuje svoju imovinu, ne znam. Ali vidimo kako se ponašaju na primjeru Doma županije kojeg potražuju od države. Nadam se da će se uvažiti svijest građana koji Dom županije nikako ne žele prepustiti u ruke Nadbiskupiji jer oni imaju dovoljno terena. Pred crkvom smo pokorni, uzmičemo se i bojimo, iako brojni ljudi teško žive. Crkva bi trebala biti solidarna i imati osjećaj za pravdu, a to nema, zaključuje Dragić.

25. travanj 2024 12:22