StoryEditorOCM
4 kantunaRASPIRIVANJE ZAJEDNIŠTVA IZMEĐU ŽUPANIJE I GRADOVA I OPĆINA

Sloga oko vode i kanalizacije puca na udjelima u financiranju Centra za gospodarenje otpadom

19. veljače 2018. - 15:27
sastanak_zupanija-180917

Svi gradonačelnici i načelnici s područja Zadarske županije odazvali su se redovitom sastanku s županom Božidarom Longinom na kojemu se iza zatvorenih vrata razgovaralo o Centru za gospodarenje otpadom, vodovodizaciji i odvodnji, nakon čega je održana zajednička konferencija za novinare. Svi su govornici redom ukazivali na važnost "zajedništva" i "sloge" i navodno harmonične odnose u Zadarskoj županiji, a nekolicina njih je osjetila i neodoljivu potrebu župana Longina braniti od istupa opozicijskih vijećnika na Županijskoj skupštini.

Lako je shvatiti da su vodovodizacija i odvodnja teme oko kojih se moguće suglasiti, ali već je tema izgradnje CGO i udjeli u vlasništvu nad tvrtkom "Eko" i financijskim obvezama svih gradova i općina, koje je "županijska elita" pretresala, pokazala da postoje ne samo udaljene, nego i dijametralno suprotne pozicije između različitih gradova i općina koje će biti teško podvesti pod "slogu i zajedništvo" kojima je "župan na čelu".

- Razgovarali smo o izgradnji Centra za gospodarenje otpadom i različitim varijantama udjela u vlasništvu i obvezama gradova i općina. Na stol smo stavili šest različitih opcija kako bi vlasnički udjeli i financijske obveze trebale izgledati, a svi oni koji imaju drugačije mišljenje, u narednih 15-20 dana mogu iznijeti svoje pismene prijedloge o kojima ćemo raspravljati, rekao je župan Božidar Longin.

Cilj je da do kraja ovog mandata nijedno mjesto u Zadarskoj županiji ne bude bez pitke vode, podsjetio je potom župan Longin.

- To je veliki posao čiji nositelji ne mogu biti male općine, pa ćemo na području Županije formirati dva-tri velika poduzeća, najavio je Longin koji je optimist i kada je u pitanju sustav odvodnje u Zadarskoj županiji kao infrastrukturna pretpostavka razvoja i napretka.

Uz već vidljive aglomeracije "Istok" (Biograd, Pašman, Tkon...) i "Zapad" (Nin, Vrsi, Vir, Privlaka), Longin je najavio i osnivanje aglomeracije koju je nazvao "Novigradsko more" koja bi projektima odvodnje trebala pokriti sjaverni dio Županije, zajedno s Gračacom. U Zadru će od 22. ožujka biti održana trodnevna manifestacija Svjetskog dana voda na kojemu se očekuje dolazak pet ministara, a vjerojatno i premijera Plenkovića, što će biti prilika da se državnom vrhu izlože svi problemi vodovodizacije i odvodnje u Zadarskoj županiji.

Gradonačelnik Nina Emil Ćurko je izjavio kako ne zna što je poanta "prozivki župana na Skupštini" vezano z isplate šteta od poplave, pa je pozvao vijećnike koji ga prozivaju da dođu u Nin.

- Iz državnog proračuna smo dobili 8,1 milijun kuna, te 1,4 milijuna za sanaciju prostora, a utrošili smo samo dio tih sredstava na nerazvrstane ceste, a i građani su obaviješteni da je ostatak novca još na gradskom računu jer treba raditi projekte i provesti javnu nabavu, rekao je Ćurko.

Zadovoljstvo suradnjom s Županijom na otklanjanju šteta od poplave iznio je i saljski načelnik Zoran Morović, posebno zainteresiran za vodovodizaciju otoka koji doživljava turistički bum.

Po bibinjskom načelniku Bruni Bugariji, odlazak županijske koordinacije u Vladu nakon poplave je "prvi put da smo nastupili kao regija i županija", Longin "dobro vodi županiju u pravcu regije". Bugarija je rekao kako su sredstva za odštete u Bibinjama utrošena po planu, a županijski vijećnici koji župana prozivaju "žele skupljati sitne političke poene."

Bugarija je i naveo izmještanje željezničke pruge kao problem koji godinama muči Bibinje:

- Sabor je o tome donio odluku još 1999. godine, studija utjecaja na okoliša je izrađena 2012. godine i mi se nadamo da će u sklopu rješavanja prometnih problema u Županiji pruga konačno biti izmještena, rekao je Bugarija.

 

KRISTIJAN KAPOVIĆ: Sutra ćemo o onome u čemu se ne slažemo!

I virski načelnik Kristijan Kapović je bio zadovoljan zajedništvom koje vlada po pitanju vodovodizacije i gradnje sustava odvodnje na području Zadarske županije.

- Kada je o tome riječ, nema nesuglasica i svi smo na istoj liniji. A o onome u čemu se ne slažemo bit će govora sutra na konferenciji za novinare, rekao je Kapović najavljujući tako nastavak rata između Općine Vir i Zadarske županije oko građevinske dozvole za izgradnju benzinske pumpe na Viru.

03. svibanj 2024 14:02