StoryEditorOCM
4 kantunaZADNJEG DANA NATJEČAJA OPĆINE PREKO

Slovaci poslali ozbiljnu ponudu – za izgradnju turističkog naselja u Lukoranu 19,5 milijuna kuna!

Piše M. Kalajžić
30. siječnja 2020. - 21:05

U srijedu je, zadnjeg dana natječaja Općine Preko za gradnju elitnog naselja u uvali Prtljug u Lukoranu, pristigla jedna molba, potvrdio nam je to u četvrtak općinski načelnik Jure Brižić.

- Trgovačko društvo Sitno Holding Real Estate iz Slovačke dostavilo je pravovremeno valjanu ponudu. Nadamo se da to znači da ćemo krenuti s realizacijom projekta što smo čekali zadnjih 15 godina. Oni su dostavili ponudu koja je valjana, zadovoljili su sve uvjete koji su bili u natječaju. Mi smo odluku o odabiru donijeli i sad kreće rok od 30 dana za potpis ugovora, nakon čega slijedi propisani rok za uplatu ostatka cijene. Ponuđen je ukupan iznos od 19.496.730 kuna ili 34,88 eura po četvornom metru – kazao je Brižić dodajući kako je s postignutom cijenom u odnosu na početnu od 33,38 eura po kvadratu, ipak zadovoljan.

Nakon potpisa ugovora Slovaci mogu početi s izradom dokumentacije i projektiranjem toga dijela uvale. Općina se obvezala da će izgraditi infastrukturu što jest njena obveza sukladno zakonu o graditeljstvu. Rok za to je 18 mjeseci, a za to vrijeme investitori trebaju izraditi projekt sukladno DPU, te iza toga krenuti u samu realizaciju projekta.

Općina je za sada prodala 77 tisuća kvadratnih metara ugostiteljsko-turističke zone Mačjak Šumljak koliko je bilo u vlasništvu Općine Preko koja je isplatila Hrvatske šume za izdavajanje sad već davne 2008. godine, čime je postignut dogovor za komercijalizaciju tog dijela zemljišta u uvali.

Ostatak od 306 tisuća kvadrata, natječaj će raspisati Ministarstvo državne imovine i na taj bi način, nadaju se u Općini Preko, investitori mogli biti zainteresirani za realizaciju cijele zone prema projektu vrijednom od 120 do čak 150 milijuna eura. U ovoj fazi, procijenjena vrijednost investicija za sadašnji dio zone iznosi 34 milijuna eura.

Sitno Holding Real Estate je trenutno u realizaciji projekta turističke zone Ljoka, također na Ugljanu. Osim biznisa s izgradnjom nekretnina i apartmana, imaju svoje udjele i u farmaceutskoj industriji. Trenutno imaju oko 266 milijuna eura investicija širom Europe, pa se na Ugljanu nadaju da su ozbiljna tvrtka koja će moći realizirati projekt u uvali Prtljug, što bi značilo nova zapošljavanja i veći gospodarski razvoj Lukorana.

03. svibanj 2024 12:15