StoryEditorOCM
4 kantunaU PREKU POTPISAN POSAO STOLJEĆA

Slovaci preuzeli Prtljug: za pet godina izgradit će naselje s 220 vila, dva privezišta sa 150 vezova i hotel sa 500 kreveta

Piše Andrina Luić
6. veljače 2020. - 17:19

Članica uprave i partnerica u slovačkoj tvrtki SITNO Holding Real Estate Elena Segečová i načelnik Općine Preko Jure Brižić potpisali su danas u općinskoj vijećnici ugovor kojim je okončana kupoprodaja zemljišta površine 77.085 metara četvornih unutar ugostiteljsko-turističke zone ”Mačjak – Šumljak” u Lukoranu, na predjelu Prtljug.

Na natječaj za atraktivnu nekretninu na jugozapadu otoka Ugljana, koji je Općina Preko raspisala 8. siječnja 2020. godine, stigla je jedna ponuda, trgovačkog društva SITNO HOLDING Real Estate iz Bratislave, a ponuđeni ukupni iznos kupoprodajne cijene je 19,496.730 kuna, ili 34,88 eura po četvornome metru, iako je u natječaju početna kupoprodajna cijena bila 33,38 eura po kvadratu. 

- Ovo je veliki dan za Općinu Preko, potpisat ćemo ugovor koji se možda trebao potpisati još prije 15 godina, ali bilo je neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. U suradnji s Hrvatskim šumama i Ministarstvom poljoprivrede pronađen je način da se riješi imovinsko-pravni spor koji je trajao desetak godina i Općina Preko postala je vlasnik 77.085 metara četvornih zemljišta na području Lukorana. Ukupna površina cijele zone je 386.000 kvadrata i na tom području planirani su turistički sadržaji – 220 vila s bazenom, dva privezišta sa 150 vezova i hotel sa 500 kreveta.

Općina Preko je 2008. godine napravila dokumentaciju, izradila UPU, DPU, definirala granicu pomorskog dobra i napravila strategiju utjecaja na okoliš, kazao je načelnik Brižić prije potpisivanja te podsjetio da je SITNO HOLDNIG stabilna i jaka tvrtka koja je ispunila sve uvjete natječaja, ima pet milijuna kuna temeljnog kapitala, što je bio uvjet u natječaju, uplatili su 100.000 eura kao dokaz da su ozbiljni ponuditelji, dostavili plan i program na koji način namjeravaju realizirati projekt, a u Općini Preko investirali su već u Vile Guduće i trenutačno su u izradi UPU-a za turističku zonu Ljoka.

Napomenuo je da su prije SITNO HOLDINGA interes za kupnju zemljišta u Lukoranu iskazivali ulagači iz SAD-a, Poljske, Njemačke i još jedna tvrtka iz Slovačke.

- Očekivali smo da će na ovom natječaju biti još zainteresiranih, ali na kraju je došla ponuda jedino SITNO HOLDINGA i sada kada smo u završnoj fazi mogu sa sigurnošću ustvrditi da je riječ o najvećem turističkom ulaganju, vrijednom 34 milijuna eura, na zadarskim otocima u proteklom desetljeću, istaknuo je te dodao da su Slovaci zainteresirani i za ostatak zone koje je u državnom vlasništvu.

Elena Segečová, članica uprave tvrtke SITNO Holding Real Estate, kazala je kako će odmah započeti s izradom dokumentacije za gradnju 40 vila i pratećih sadržaja, za što će im, procjenjuje, trebati do 18 mjeseci, a cijeli projekt trebao bi biti dovršen za pet godina.

Mislimo da je to problem općine Preko, mi smo ulagači koji se žele skoncentrirati na budućnost projekta – odgovorila je predstavnica ulagača te dodala kako osim na Ugljanu planiraju ulaganja u Splitu, Zadru te na Šolti.
Sjedište SITNO HOLDINGA je u Bratislavi, ali posluju i u Češkoj, a trenutačno u različite projekte ulažu više od 266 milijuna eura. U Hrvatskoj planiraju ulaganja u Zadru, Splitu i na otoku Šolti, a dosad su sagradili više od 2000 apartmana, stanova, kuća, poslovnih prostora i turističkih objekata u Češkoj i Slovačkoj. Bave se zastupanjem i savjetovanjem investicijskih fondova iz Velike Britanije i Skandinavije te razvojem nekretninskog biznisa u Srednjoj i Istočnoj Europi, a ulažu i u farmaceutsku industriju. SITNO HOLDING osnovao je 2000. godine Ľudovít Černák, bivši slovački ministar gospodarstva u dva mandata.

27. listopad 2024 18:26