StoryEditor
4 kantunaJOŠ JEDNOM ODGOĐEN NAJVEĆI POSTUPAK ZA RATNO PROFITERSTVO U HRVATSKOJ

Slučaj Zadarkomerc: nestalo je 1,2 milijardi kuna, sudi se 15 godina, a bivši vlasnik Glumina banke nije došao na ročište jer se otrovao hranom!

Piše B.S.
13. svibnja 2019. - 22:20
Marčinko je na suđenje u Zadru 2004. došao iz zatvora gdje je služio kaznuzd-jurjevic41904-pok

Nekadašnji vlasnik i direktor Glumina banke Marko Marčinko (69) preko vikenda se otrovao hranom zbog čega je u ponedjeljak na Županijskom sudu u Zadru još jednom odgođeno najveće suđenje za ratno profiterstvo na zadarskom području. Marčinko je obavijest o trovanju hranom sudu poslao elektronskom poštom, zbog čega je sutkinja Dijana Grancarić suđenje za malverzacije koje su dovele do propasti najuspješnijeg hrvatskog distributera Fiatovih vozila "Zadarkomerca", iza kojega su ostale 1,2 milijarde kuna neplaćenih dugova, odgodila za utorak 11. lipnja.

Zastupnik optužbe Slobodan Denona zatražio je da se o bolesti drugooptuženog Marčinka sudu dostavi liječnička dokumentacija s čime se složio i Marčinkov odvjetnik Šime Ninčević.

Pod optužbom za ratno profiterstvo s Marčinkom se sudi i Zagrepčanima Domagoju Majcenu (55) i Goranu Kovačiću (55), te Viranima Josipu Bašiću (61) i Anđelku Vučetiću (55).

Od 2017.godine kada je predmet razdvojen zbog njegove bolesti, protiv prvooptuženog Ante Jurjevića, nekadašnjeg vlasnika "Zadarkomerca" vodi se zaseban postupak.

Optužnicom se terete da su od 18. lipnja 1994. do 3. lipnja 1998. iskoristili okolnosti ratnog stanja i neposredne ugroženosti neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti države kako bi počinili kaznena djela koja im se stavljaju na teret - zlouporabu položaja i ovlasti, kazneno djelo protiv vjerodostojnosti isprava te sigurnosti platnog prometa. Marčinko je optužen da je Jurjeviću omogućio da ne vraća kredit Glumina banke, iako je banka bila u stanju narušene likvidnosti s očekivanim stečajem.

Time mu je omogućio stjecanje protuzakonite imovinske koristi od oko 25 milijuna kuna. Bašić i Vučetić su kao odgovorne osobe u komunalnoj tvrtki “Infrastruktura Zadar”, optuženi da su omogućili Jurjeviću isplate na račun nepostojećih putovanja, a prema optužnici, dio je novca lažno proknjižen. Ispostava fiktivnih računa išla je preko poduzeća “Medis”, te “Leasing automatika”, gdje je odgovorna osoba bio Domagoj Majcen, a vlasnik Goran Kovačić.

Prva rasprava u ovom predmetu održana je 29. rujna 2005. godine pred sucem Antom Anićem, koji je već nekoliko godina u mirovini. Tad je i pročitana optužnica, a svi optuženi negirali su krivnju. Nakon toga, ročišta su zakazivana, ali i odgađana u većini slučajeva zbog izostanka jednog od optuženih.

Ovo bi suđenje trebalo bi razmrsiti klupko gospodarsko-političkih odnosa koji su vladali u Zadru od početka devedesetih godina, kada je Jurjević slovio za velikog mecenu. Novcem i automobilima sponzorirao je nogometni klub, brojne manje poduzetnike, ali i utjecajne pojedince iz svoje sredine i Hrvatske. Nakon propasti “Zadarkomerca” povukao se iz gospodarskog i političkog života, na Silbu gdje je započeo uzgoj maslina i vinove loze. Posljednjih je godina i taj posao napustio nakon što je doznao da je teško bolestan.

Na vrhuncu svojeg poslovnog uspjeha zapošljavao je 1100 radnika, a tada je i ušao u riskantne poslovne aranžmane s Dubrovačkom, Glumina i Dalmatinskom bankom uzimajući velike kredite koje poslije nije mogao uredno vraćati. Marčinko je sredinom devedesetih bio direktor banke koja je u kratkom vremenu stala uz bok pet najvećih banaka tog vremena u Hrvatskoj. Danas je umirovljenik koji se bavi jogom i astrologijom.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 10:48