StoryEditorOCM
4 kantunaPRAVNA BITKA

Slučaj zadarskog policajca Števanje: udaljen iz službe jer je naljutio nadređene?

Piše PSD
1. lipnja 2020. - 16:57

Protiv Dragana Števanje iz Zadra, za kojeg se sumnja da je dao snimku prebrze vožnje Josipa Ćelića, tadašnjeg zamjenika ravnatelja policije, neovlaštenim osobama, MUP vodi disciplinski postupak, a prvo ročište je zakazano 4. lipnja ove godine na prvostupanjskom disciplinskom sudu u Splitu.

No, Nacionalni sindikat policije MUP-a RH, čiji je Števanja sindikalni povjerenik u podružnici PU zadarske, za Postaju prometne policije, vodi pravnu bitku na još dva fronta, točnije na dva upravna suda. Upravnom sudu u Splitu podnio je tužbu u kojoj traži da poništi odluku o udaljenju iz službe svog sindikalnog povjerenika jer u tužbi tvrdi da nije nužno ni uobičajeno da bi se osoba udaljila iz službe kako bi se protiv nje mogao voditi disciplinski postupak.

Dapače, u Sindikatu smatraju da je odluka o udaljenju iz službe koju je donio načelnik PU zadarske Antonio Dražina bila temeljena isključivo na ljutnji njegovih nadređenih prema Števanji, za koga sumnjaju da je 12. ožujka do 23. listopada 2019. godine nepoznatoj neovlaštenoj osobi odao podatke iz čl. 35. Zakona o policiji, odnosno da je učinio dostupnom službenu snimku utvrđenog prekršaja koji je počinio Josip Ćelić 12. ožujka 2019. godine u mjestu Žerava, općina Nin, upravljajući osobnim automobilom Audi A8 reg. KA 829IA.

Udaljenje se prakticira samo kod slučajeva primanja mita i sličnih teških slučajeva, a ne na osnovi toga što je netko iz vrhuške MUP-a ljut na nekoga što su u javnost procurili podaci koji, po njima, nisu smjeli procuriti. Prvo ročište povodom ove tužbe za udaljenje bit će održano 19. lipnja ove godine na Upravnom sudu u Splitu, dakle petnaest dana nakon prvog ročišta za disciplinski postupak. Upravni sud u Zagrebu je 18. ožujka 2020. godie donio presudu kojom je dopustio da se protiv sindikalnog povjerenika Dragana Števanje pokrene disciplinski postupak. Na ovu odluku se Sindikat žalio Višem upravnom sudu, ali pravomoćne presude još nema, a disciplinski postupak u Splitu počinje.

Bitna povreda

- Nacionalni sindikat policije je 28. prosinca 2019. godine pred Upravnim sudom u Splitu podnio tužbu za poništenje rješenja PU zadarske, međutim do današnjeg dana Upravni sud u Splitu nije zakazao niti jednu raspravu u kojoj bi raspravljao o ovoj pravnoj stvari. Žalili smo se i na presudu Upravnog suda u Zagrebu 14. travnja pobijajući njihovu presudu u cijelosti jer je došlo do bitne povrede u vođenju predmetnog sudskog postupka.

Poseban naglasak smo stavili na činjenicu da je sudac Vlaho Bassegli Gozze (sudac koji je Andreja Plenkovića u dva postupka oslobodio od bilo kakve odgovornosti vezane za odluke Povjerenstva za sukob interesa - op.a.), koji je, po nama, nekorektno vodio ovaj sudski postupak. Tako je, recimo, odbijao bilo kakvu mogućnost punomoćniku da se u zapisniku tijekom rasprave ukaže i na zaštitu koju Števanja kao sindikalni povjerenik ima sukladno odredbama Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, a koji zakon i zakonske odredbe niti u kojem slučaju neće dopustiti stavljanje u nepovoljniji položaj i time udaljenje od dužnosti, odnosno disciplinsko gonjenje sindikalnog povjerenika ako je postupao po citiranom zakonu. A to nije sporno uz pretpostavku da je Števanja dao ili znao za davanje sporne snimke - stoji u odgovoru Nacionalnog sindikata policije.

- Naime, ponavljamo, uz pretpostavku kojom se Upravni sud u Zagrebu morao voditi da je Dragan Števanja i dao snimku, odnosno da je znao tko je dao, nije bio dužan isto otkriti budući da je sukladno citiranom zakonu bio dužan prijaviti te je upravo stoga zakonodavac, a po direktivama Europske unije, donio zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, pa nije ni mogao biti disciplinski gonjen - naglašavaju u Sindikatu, koji očigledno neće odustati od pravne borbe za svog sindikalnog povjerenika.

25. travanj 2024 11:27