StoryEditorOCM
4 kantunaLAZAROVA DJECA (3)

Smiješno ili žalosno? Općina Poličnik je otela i poharala tuđe nekretnine, prodala ih trećima i okoristila se, a sada jadikuju da su u nemilosti suda

Piše Zadarski.hr
4. travnja 2023. - 10:14

Reagiranje opunomoćenika obitelji Lazara Opačića, odvjetnika Augustina Sudinje, prenosimo u cijelosti:

Dana 30. travnja 2023.g. na Vašem portalu objavili ste članak s naslovom “Više od 20 godina i 6 presuda trebalo je Lazarovim nasljednicima da dobiju odštetu za zemljište kraj Zadra koje je Općina prodala trećim osobama”, a dana 3. travnja 2023.godine pod naslovom “Općina Poličnik nastavlja postupak protiv ‘Lazarovih nasljednika’: Zakon ne poznaje terminologiju da je Općina stekla imovinu na ‘neopravdan’ način!”

- Potomci Lazara Opačića koji su stranke u ovom sudskom sporu koji je ušao u treće desetljeće, želeći osujetiti pokušaj Općine Poličnik da dezinformira javnost i sebe prikaže “žrtvom” sudskog postupka (!?), uputili su svojega punomoćnika da se očituje na očitovanje Općine i ukaže na stvarno stanje stvari, pa koristeći pravo na odgovor, kao druga strana u prijeporu, ovime to i čine, kako slijedi - navodi odvjetnik obitelji Opačić te dodaje:

Bez namjere za jadikovanjem, za koje na njihovoj strani ima razloga, već zbog samog trajanja postupka, najprije ističu nekoliko bitnih činjenica i okolnosti, utvrđenih u 100-postotnom stupnju vjerojatnosti. Preozbiljna je stvar u pitanju da bi se radile činjenične konstrukcije i izvodila tumačenja, a kao što to najčešće biva stvari su zapravo sasvim jednostavne, i bit svega nalazi se u neupitnim okolnostima, sasvim prizemno.

1. OBITELJ OPAČIĆ, izvorno Lazar Opačić, a danas njegovi potomci, sinovi i unučad - djeca pokojne kćeri, kao starosjedioci u Murvici bili su VLASNICI zemljišta u Murvici službeno priznato od 1950-ih godina na ovamo, na kojem su imali obiteljske kuće i gospodarske zgrade, ŠTO SU UTVRDILI SVI SUDOVI u svakoj fazi parnice od početka u studenom 2002. g. pa do zadnje odluke Županijskog suda u Zadru broj: Gž-441/21.

2. Pravnim makinacijama, u odsutnosti, bez sudjelovanja, bez pitanja i suglasnosti članova obitelji Opačić, na samom kraju 1990-ih godina prošlog stoljeća i na samom početku 2000-ih godina Općina Poličnik PRODALA JE nekretnine DOKAZANOG VLASNIŠTVA obitelji Opačić - trećim osobama, za svoj račun i omogućila uknjižbu tih trećih osoba, a TIME NEPOVRATNO lišila obitelj Opačić njihovih nekretnina. Uostalom, prodaju za svoj račun potvrđuje i sama Općina Poličnik.

Da bi se objašnjenje biti prijepora dodatno pojednostavilo, i da bi se izbjegle bilo kakve nedoumice glede toga što znači i što vlasništvo je, korisno je podsjetiti na odredbe Ustava RH, koje u članku 3. propisuju između ostalog “…nepovredivost vlasništva, …najviše su vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava”, u članku 48. propisuju “Jamči se pravo vlasništva“.

Dakle, prije više od dva desetljeća Općina Poličnik je obitelji Opačić tehnički OTELA nekretnine i prodala trećima za svoj račun. I KRIVA JE za to, i stekla je KORIST BEZ IKAKVOG PRAVNOG OSNOVA. Obzirom da ovih dana po javno objavljenom natječaju, dostupnom on-line, Općina prodaje zemljište na istom obuhvatu za početnu cijenu od 51,94 EUR-a za metar kvadratni, i obzirom da je obitelji Opačić bespravno oduzela preko 12.000 metara kvadratnih, lako je izračunati koliku su ŠTETU učinili ovoj obitelji.

image
Ilustracija: Cropix

Glede manipulacije konstruktom - da je Općina Poličnik “stekla imovinu na neopravdan način”, što Općina Poličnik nalazi kao manu presude, istaknuti je da je zapravo svaki zahvat u prava građana koji nema uporišta u zakonu, kao što je ovaj konkretni – jednostavno - neopravdan način. Posebno kada kao ovaj konkretni zahvat Općine Poličnik učinjen planski i sa svijesti da nema zakonskoga opravdanja.

No, zapravo je suvišno dodatno sve skupa objašnjavati, najbolje je ostaviti svakom čitatelju da za sebe donese zaključak - koliko je opisani postupak Općine Poličnik savjestan i pošten. Ipak, praktično bi bilo da svatko prije donošenja zaključka o tome zamisli kakvo bi opravdanje bilo da njemu samome tako nešto napravi općina ili grad gdje leže njegove nekretnine.

I na kraju još se jednom osvrnuti na jadikovanje Općine Poličnik kako je u nemilosti suda, kako je oštećena i slično. Nakon što je poharala tuđu imovinu, sama se okoristila se i pogodovala trećim osobama, a obitelj Opačić teško oštetila, bilo bi smiješno da nije žalosno. Zapravo, izraz koji je sud upotrijebio da bi se radilo o “neopravdanom načinu” stjecanja, upravo je iskaz relativno blagoga stava suda prema Općini Poličnik, jer, osim što je tužiteljima dosuđeno manje od polovice utužene naknade, još se ponašanje Općine u očito lošoj vjeri i namjeri kloni nazvati pravim imenom. Svakako, da ne bi bilo zablude o tome, Općina Poličnik nije apsolutno ništa platila po naprijed spomenutoj presudi broj: Gž-441/21, a očito se i ne smatra obveznom bilo što platiti.

Svakako je naglasiti da u svemu ovome Općina Poličnik nije nastupala i ne nastupa kao neuka stranka. Naprotiv, kao tijela lokalne samouprave - “vlasti” njezina je odgovornost za sve štetne posljedice dvostruko je veća. Tim više što ima visoko profilirano rukovodstvo, s iskustvom u vrhovnom zakonodavnom tijelu Republike Hrvatske, i neupitno je “iz prve ruke” upoznata s temeljnim ustavnim načelima, kako glede nepovredivosti vlasništva, tako i ustavnom jamčenju vlasništva, a svakako i glede jamstva slobode, jednakosti i ravnopravnosti svih pred zakonom, bez obzira… Ali, izgleda da to važi “u gradu”, a “u selu” – druga priča, kao da “ustavna kapa” nije svugdje ista.

Nasuprot tome, pa i unatoč zadnjoj presudi kojom im je dosuđena određena naknada, pravosudna bitka obitelji Opačić nije prestala. Pravomoćnu presudu koja je ovršna još od 16. veljače 2023. g. treba i ovršiti, a za to je potrebno ishoditi potvrdu ovršnosti, što u pravilu predstavlja jednostavnu sudsku radnju administrativnog tipa, no iz nekih razloga u ovom se slučaju sasvim neuobičajeno pretvorila u nešto sasvim drugo. “Opravdan ili neopravdan način” iznimke od pravila, otvoreno je pitanje. Ali dobro, tek je započelo treće desetljeće ove parnice…- zaključuje punomoćnik obitelji odvjetnik Sudinja.

03. svibanj 2024 08:51