StoryEditorOCM
4 kantunaODLUKA VIŠEG SUDA

Sopranu i njegovim ‘kolegama‘ Talijanima ipak će se suditi u Zadru: na zadarskoj pumpi ‘dilali‘ krivotvorene novčanice!

Piše Božana Sviličić
5. srpnja 2021. - 22:47

Vijeće Županijskog suda u Zadru odlučilo je da će se državljanima Italije, Robertu Sopranu, Luigiu Noviellu i Allesandru Giacchetti, optuženima za krivotvorenje novca, ipak suditi u Zadru.

Takva je odluka donesena nakon što je Vijeće Županijskog suda u Zadru prihvatilo žalbu tužiteljstva i ukinulo rješenje kojim je Općinski sud u Zadru, temeljem Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći, ustupio Republici Italiji kazneni progon protiv Talijana

Žalbu je podnio državni odvjetnik, zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka navodeći kako u konkretnom slučaju nije bilo osnove za donošenje rješenja o ustupanju kaznenog postupka Republici Italiji protiv državljana Republike Italije, jer se oštećenik, a to je Republika Hrvatska, protivila ustupanju.

Naime, potvrđenom optužnicom državljanima Italije stavlja se na teret da su 12. kolovoza 2012. u Zadru, kao supočinitelji počinili kazneno djelo protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja – krivotvorenje novca

Iz činjeničnog opisa optužnice proizlazi da su na benzinskoj postaji Petrol d.o.o. u Zadru, u ulici Ante Starčevića, razmijenili šest krivotvorenih novčanica u apoenima od po 20 eura.

- U konkretnom slučaju, oštećenik je monetarni sustav Republike Hrvatske, pa kad je Općinsko državno odvjetništvo u podnesku, a i žalbi, navelo da se protivi ustupanju kaznenog postupka, onda nedostaje jedan od uvjeta za donošenje rješenja o ustupanju Republici Italiji, a to je izjava oštećenika da se ne protivi ustupu, a kako je to navedeno u čl. 67. st. 3. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima- navodi se u obrazloženju Vijeća Županijskog suda u Zadru koje je utvrdilo kako nema prepreka da se kazneni postupak protiv optuženih provede na Općinskom sudu u Zadru.

20. travanj 2024 08:03