StoryEditorOCM
4 kantunaSTRAŠNA INVENTURA NEVREMENA NA ZADARSKOM PODRUČJU

Spašavajući jedriličare i brodove Lučka kapetanija intervenirala je na Molatu, Velom Ižu, Petrčanima, Biogradu, Novigradu, Salima i Preku gdje je organiziran prijevoz pacijentice...

Piše Zadarski.hr
3. kolovoza 2019. - 14:39
nevrijeme2-020819

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestili su resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o nizu pomorskih nesreća i nezgoda, koje su se dogodile tijekom jučerašnjeg nevremena na moru, od obale Istre do Brača.

Evo kronološkog pregleda događaja na području Zadra, uz napomenu da službenici nadležnih kapetanija trenutno obavljaju preglede oštećenih plovila i prikupljaju potrebne podatke u okviru očevida o uzrocima većega broja pomorskih nezgoda, stoga za neke događaje nije moguće dati cjeloviti pregled stanja (dimenzije i snage pogonskih strojeva na plovilima, vlasništva/zastave plovila, državljanstva, broj posade/putnika).

Sinoć, 02.08. u 20.45h posredstvom ŽC112 u MRCC Rijeka zaprimljen je poziv sa dvije motorne brodice na Molatu zahvaćene jakim nevremenom, koje je u tom trenutku udar vjetra nosio prema obližnjoj obali, o čemu je informacija odmah prosljeđena u Lučku kapetaniju Zadar, čiji službenici su preuzeli daljnja spasilačka postupanja prema posadama na dojavljenoj poziciji, koji su nedugo potom spašeni od nasukavanja.

Sinoć, 02.08. u 21.05h u MRCC Rijeka zaprimljena je sljedeća dojava iz Zadarskog područja nadzora sigurnosti plovidbe, kada je posedstvom ŽC112 dojavljeno o 3 nasukane jedrilice u uvali Soline, na Velom Ižu, o čemu je obaviještena LK Zadar. S obzirom da su osobe sa jedrilica neozljeđene samostalno prešle na obalu, u spašavanje plovila angažirana je tvrtka specijalizirana za pružanje komercijalne pomoći plovilima na moru, čiji djelatnici su poduzeli aktivnosti odsukavanja jedrilica.

Sinoć, 02.08. u 21.16 ŽC112 prema MRCC Rijeka prosljeđuje poziv osobe iz Petrčana, koja je javila o potopljenoj jedrilici na mjesnoj rivi, ali čija je posada na sigurnom. Budući da na poziciji potonuća nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša, informacija je prosljeđena prema LK Zadar, koji su poduzeli daljnje aktivnosti u cilju spašavanja potonule jedrilice i preveniranja eventualnog onečišćenja.

Sinoć, 02.08. u 21.30h u MRCC Rijeka zaprimljena je dojava iz mjesne marine 'Kornati', u Biogradu na moru, čiji djelatnici su u tom trenutku spašavali više jedrilica, koje je jako nevrijeme moglo odbaciti na obalu i oštetiti. Informacija je prosljeđena u LK Zadar, čiji službenici su uspostavili komunikaciju i suradnju sa odgovornim djelatnicima marine u cilju spašavanja plovila od oštećenja.

Sinoć, 02.08. u 21.32h dojavitelj sa Nizozemskog govornog područja uputio je poziv pogibelji prema MRCC Rijeka sa jedrilice 'Lilsont', koja se tada nalazila ispred luke Novigrad (Zadarski). Kao najveći problem dojavitelj je prijavio zdravstveni problem u vidu izrazito jake mučnine jednog muškog člana posade, zbog jakog njihanja plovila, o čemu je informacija prosljeđena u LK Zadar, čiji službenici su odmah pronašli raspoloživo plovilo u neposrednoj blizini pozicije dojave, kojim je obavljen hitan medicinski prijevoz muškarca prema najbližoj zdravstvenoj ustanovi.

Sinoć, 02.08. u 21.45h dojavitelj iz mjesta Sali na Dugom Otoku, javio je da mu treba pomoć za spašavanje jedrilice, koju je nevrijeme nosilo prema obali. Informacija je prosljeđena u LK Zadar, odakle su angažirali službenike mjesno nadležne Lučke ispostave Sali, koji su nedugo potom javili da su jedrilicu spasili i nalazi se na sigurnom vezu.

Sinoć, 02.08. u 21.08h dežurna liječnica iz Preka, na otoku Ugljanu zatražila je od MRCC Rijeka hitan medicinski prijevoz za pacijenticu sa bolovima u prsima iz Preka za Zadar, što su službenici LK Zadar obavili u vrlo kratkom roku te je pacijentica predana djelatnicima Hitne medicinske pomoći u daljnje postupanje prema Općoj bolnici Zadar.

Sinoć, 02.08. u 21.10h posredstvom ŽC112 u MRCC Rijeka preuzet je poziv dojaviteljice iz Zadra ispred čije kuće je nevrijeme izbacilo jedrilicu, cijelom dužinom na lokalnu prometnicu, na obali Kneza Trpimira, o čemu je informacija prosljeđena u LK Zadar, dok su djelatnici ŽC112 o događaju obavijestili Javnu vatrogasnu postrojbu Zadar i Policijsku upravu Zadarsku.

Sinoć, 02.08. u 23.05h djelatnici marine 'Kornat' u Biogradu na moru obavjestili su MRCC Rijeka o četiri plovila nasukana ispred marine, o čemu je informacija prosljeđena u LK Zadar, čiji djelatnici će dana obaviti očevid i na toj pozicji nasukanja.

 

 

03. svibanj 2024 02:41