StoryEditorOCM
4 kantunaTOMISLAV KABIĆ

Spomenuo je ovce i čobane: Evo što je sve bilo sporno u Facebook objavi smijenjenog predsjednika Diadore i kako on komentira potez svog kluba

Piše Predrag Opačić
15. veljače 2021. - 14:01

Zbog jedne objave na svom privatnom Facebook profilu Tomislav Kabić je neviđenom brzinom suspendiran s mjesta predsjednika Košarkaškog kluba „Diadora”: klupska Skupština ga je na telefonskoj sjednici do kraja sezone udaljila s mjesta predsjednika zbog neprimjerenog komentara kojim je kršio Statut i narušio ugled „Diadore”, a na njegovo je mjesto kao vršitelj dužnosti imenovan Mario Kruneš.

Što je to Kabić objavio, nije moguće precizno rekonstruirati jer je komentar ubrzo nakon objave izbrisan s Facebooka, navodno je spomenuo i ovce koje bleje i slave dok se čobani sa strane smiju. Veliki dio problema počivao je u činjenici što je Kabić svoje viđenje stanja u zadarskoj košarci i cjelokupnom sportu plasirao u „pogrešnom tajmingu”: te noći u gradu se slavilo jer je KK Zadar osvojio Kup Krešimira Ćosića, pa je u kalkulaciju ubačena i mogućnost da je svojom analizom načina rada KK Zadar povrijedio emocije brojnih navijača. Kako je usput prekršio i propise Diadore, „nije mu bilo spasa”.

Diadora je svoju odluku također objavila na Facebooku, ali se ispod nje našao i Kabićev opsežan komentar u kojemu stoji i ovo:

-Žao mi je što su me prevladale emocije i što sam na bilo koji način umanjio radost osvajanja Kupa, posebice znajući kako su sve članice i članovi KK Diadore prvenstveno navijači KK Zadra, kao i uostalom svi žitelji ovog grada. Ne želim tražiti nikakve alibije niti da se na taj način sljedeće tumači, ali mi je također žao i što je nepravomoćno dokazano da je bivši čelnik KK Zadra otuđio 6 milijuna kuna i što se ti novci nikad neće vratiti. Žao mi je što fantomski nogometni klubovi kupuju bijele Mercedese i da se nitko nije za to ispričao niti snosio ikakvu odgovornost. Žao mi je što je interes za tu vijest skoro prošao i neopaženo do objave iste na službenoj stranci KK Diadore. Žao mi je što se na polufinalnoj utakmici Kupa na Višnjiku izbacuju klupski juniori i njihovi treneri dok u loži i oko nje sjede mnogi koji nemaju nikakve veze s klubom. Žao mi je što sam kao sportski djelatnik involviran u svakodnevne procese i što sam iz prve ruke uvidio svu trulež sustava te klasificiranje po principu „jednima majka, drugima maćeha”, pa tako jedna djeca u ovom gradu ne smiju iste stvari što druga djeca u ovom gradu smiju. Žao mi je da je u sinoćnjem osvojenom Kupu participirao samo jedan jedini Zadranin (do sad u klupskoj povijesti najmanje zabilježen broj; neka me isprave ako sam u krivu, oni koji mnogo dulje prate zadarsku košarku), što je bio i povod cijele ove nesretne priče.

Nakon svega za čim žali, Kabić je dodao i ovo:

-Duboko i iskreno vjerujem da ovaj Klub i ovaj Grad zaslužuju mnogo više.

Shvaćajući kako sam narušio ugled Kluba u određenom dijelu javnosti i time direktno prekršio etički kodeks, prihvaćam sve mjere koje su mi Klub i stegovna komisija dodijeli te se zahvaljujem predsjedniku Nadzornog odbora kao i njegovim članovima što su ovim transparentnim potezom pokazali meni, ali i svima ostalima kako jedan Klub treba funkcionirati.

Kabić je svjestan da je njegovim istupom povrijeđen klupski kodeks ponašanja i nema ništa protiv sankcija u čijoj je pripremi, uostalom, i sam sudjelovao. Time je sve ostalo unutar „zidova” Diadore. Dan nakon toga dodatno nam je pojasnio poziciju u kojoj se našao.

-Mislio sam da treba malo prodrmati svijest zadarskih poklonika sporta i neke stvari razmagliti, ali sam to napravio u afektu i u neprimjereno vrijeme, u trenutku kada se slavilo osvajanje Kupa. Klub je napravio jedinu poštenu i ispravnu stvar koju je mogao napraviti: važno je poslati poruku da se Statut jednako primjenjuje prema svim članovima Kluba, pa i prema meni i da tu nema „jednakijih”. Time je Diadora pokazala da funkcionira na pravoj platformi, a ne po logici „Klub, to sam ja”, kaže Kabić i ispričava se svima koji su njego istup doživjeli na osobnoj razini.

-To je bilo usmjereno prema društvenoj klimi i apatiji, jer mislim da, pogotovo mladim ljudima, treba ostaviti nadu kako se mogu uključiti u promjene. S pravom volimo slaviti uspjehe, ali oni su samo vrh ledene sante. Priznajem, učinio sam to u krivom trenutku, zaključuje Tomislav Kabić.

02. svibanj 2024 00:09