StoryEditorOCM
4 kantunaNEMA DOGOVORA!

Spor između Nasada i Rive Liburna rješavat će se na sudu! Jesu li pregovori poslužili za kupovanje vremena kako bi Ledana odradila sezonu?

Piše Ivica Nevešćanin
25. kolovoza 2022. - 20:54

Poslovni spor između Nasada i Rive Liburna rješavat će se na sudu!

Ono što se od početka pregovora htjelo izbjeći, postalo je tako najizglednije rješenje za izlazak iz situacije u kojoj se našla poslovna suradnja započeta prije 11 godina zakupom poslovnog prostora Nasada u Perivoju kraljice Jelene Madijevke za potrebe kafića i noćnog kluba Ledana u suvlasništvu Branimira Markova i Mihe Vukovića.

Podsjetimo kako je policija nakon otkrića portala Zadarski.hr da Ledana koristi veći poslovni prostor nego što ga plaća prema ugovoru o zakupu, podnijela kaznenu prijavu protiv B.M. (56), jednog od suvlasnika Rive Liburna, zbog sumnje u krivotvorenje službene dokumentacije i prijevare na štetu Nasada veću od 120.000 kuna.

image

Branimir Markov prima nagradu Nasmiješeno sunce za poseban doprinos zadarskom turizmu za 2012. godine

Grad Zadar/Slobodna Dalmacija

- Nažalost nije došlo do raspetljavanja nego do razbistrivanja situacije. Naime, situacija nije dogovorno riješena ali su u razgovorima jasno isplivala različita pravna tumačenja i interesi uključenih stranaka koja nije bilo moguće riješiti sporazumom. Pokušali smo naći kompromisno rješenje oko korištenja poslovnog prostora koje je u naravi veće nego što je navedeno u ugovoru o zakupu, ali nismo uspjeli postići dogovor. Interesi jedne i druge strane nisu se poklopili i sa sigurnošću od 90 posto mogu reći da će se u nastavak ovog procesa morati uključiti sud – kazao nam je Zrinko Zrilić, odvjetnik Nasada.

Nakon dva sastanka održana s suvlasnicima Rive Liburna i njihovim odvjetnicima iz ureda Zorana Vukušića Bokana, u četvrtak se, prema riječima direktora Nasada Josipa Krnčevića, trebao održati i treći sastanak, no umjesto sastanka vodila se telefonska komunikacija.

- Sastanak u formalnom smislu nije održan, ali smo komunicirali s njihovim odvjetnicima. Zakupac ima svoj stav oko rješenja, a mi svoj. Naši stavovi nisu usklađeni, mi smo svemu pristupili u dobroj vjeri i namjeri da pokušamo naći zakonito rješenje za izlazak iz postojeće situacije oko nadoknade za korištenje poslovnog prostora. Zato nismo ni inzistirali na jednostranom raskidom ugovora, koji je od početka bio jedna od mogućih opcija – kaže Zrilić. Opcija koja se nije htjela koristiti, unatoč kaznenim prijavama, u strahu da se Nasadima ne nanese dodatna nepotrebna šteta. 

Sudski postupak znači podnošenje tužbe, u ovom slučaju vjerojatno Nasada protiv Rive Liburna, no Zrilić nije htio otkrivati detalje koje smatra dijelom pravne strategije.

- U ovom trenutku je prerano govoriti o pravnoj formi kroz koju ćemo se suočiti na sudu. Strategiju imam, ali s njom za sada ne želim izlaziti u javnost – naglašava Zrilić.

image

Josip Krnčević direktor tvrtke Nasadi

Jure Miskovic/Cropix

U međuvremenu su vještaci obavili procjenu štete koja je napravljena Nasadima na ime neplaćenog zakupa. Iako nam Zrilić nije mogao otkriti o kojem je iznosu riječ, neslužbeno smo doznali da se radi o iznosu većem od 200 tisuća kuna, u koji su uključene i kamate u zadnjih 11 godina tijekom kojih Riva Liburna nije plaćala razliku od 35 kvadrata površine poslovnog prostora.

Zanimljiv je i tajming u kojem dolazi do prekida pregovora između Nasada i Rive Liburna. Pregovori su počeli 1. kolovoza i razvukli su se sve do kraja mjeseca kada doznajemo da neće doći do mirne nagodbe između Nasada i Ledane. Premda je odvjetnik Zrilić od početka tvrdio da su pregovori najbolji način za pronalazak rješenja za izlazak iz postojeće situacije, gledano sa strane, pregovorački proces je izgledao kao kupovanje vremena u prilog Ledane. Naime, udarni ljetni mjesec je prošao a Ledana je cijelo vrijeme radila s tek nešto kraćim radnim vremenom od uobičajenog. Ledana je praktički odradila sezonu do kraja iako se smrtonosni pad s bedema dogodio 7. srpnja.

Najava sudskog spora sugerira da bi Riva Liburna mogla ostati u Perivoju sve do kraja godine kada joj istječe ugovor o zakupu javne površine, dok joj ugovor o zakupu spornog zatvorenog poslovnog prostora završava 2026. godine.

Hoće li sudski postupak značiti i prekid poslovnog odnosa Nasada i Rive Liburna najviše ovisi o političkoj odluci gradonačelnika Branka Dukića koji se dosad o toj temi nije javno očitovao. Nije međutim isključeno da se ulaskom u sudnicu ”rješavanje odnosa” dodatno pravno zakompliciraju te da dobijemo novu sudsku trakavicu na atraktivnoj gradskoj imovinu koju su godinama nezakonito koristili izabrani ugostitelji bliski HDZ-u.

21. travanj 2024 15:53